Передплата 2024 ВЗ

Під час саміту Євроради ухвалили рішення надати Україні 50 млрд євро, — МЗС

  • 15.12.2023, 17:30
  • 618

Фінансова підтримка України з боку Євросоюзу триватиме

Фото АР
Фото АР

«МЗС України також підтримує досягнення на саміті принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро на 2024−2027 роки. Це чіткий сигнал, що фінансова підтримка України з боку Євросоюзу триватиме. Очікуємо на завершення всіх необхідних юридичних процедур в січні 2024 року, які дозволять якнайшвидше отримати відповідне фінансування», — йдеться у повідомленні.

За даними МЗС, 50 млрд євро спрямовуватимуть, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію України, а також прискорення інтеграції в ЄС.

«Важливим також стало погодження 12-го пакету санкцій ЄС проти росії. Україна давно працювала разом із партнерами над новим європейським санкційним пакетом, який сприятиме закриттю для Росії лазівок для обходу санкцій, а також зменшуватиме можливості подальшого фінансування російської воєнної машини.

Підтримуємо зобов’язання ЄС та його держав-членів і надалі задовольняти нагальні військові та оборонні потреби України, зокрема через Європейський фонд миру (EPF) та Місію військової допомоги ЄС, а також через двосторонню допомогу держав-членів", — зазначили у міністерстві.

МЗС закликало ЄС якнайшвидше затвердити новий восьмий транш допомоги в межах Європейського фонду миру.

«Підтримуємо пропозицію Європейської Ради прискорити роботу над реформуванням EPF та збільшенням його фінансування для якнайкращого задоволення військових потреб України. Сподіваємось також на швидке узгодження механізму використання російських заморожених активів для відновлення України, а також їхнє спрямування на потреби України, зокрема через Ukraine Facility», — підсумували у заяві.

Схожі новини