Передплата 2024 «Добра кухня»

Найкращі ОС для сучасних Smart TV

  • 27.10.2023, 19:00
  • 1 510

Компанія Samsung анонсувала нові телевізори OLED-формату 4K Ultra HD з частотою кадрів 144 Гц для плавного зображення

Моделі S89C і S91C отримали підтримку численних стандартів, серед яких HDR10+ Adaptive, HDR10+ GAMING і AMD FreeSync Premium Pro. Час відгуку, який демонструє кожен смарт телевізор https://comfy.ua/ua/flat-tvs/tv_tehnolog__smart-tv/, не перевищує 0,1 мс завдяки покращеній ОС. Для під'єднання додаткових пристроїв передбачені роз'єми USB-A та HDMI 2.1. Комфорт під час використання розумного телевізора залежить перш за все від ОС. Яке ж ПЗ отримують сучасні Smart TV і в чому їхні особливості, розберемося далі.

653921d0a8d23.webp
653921d0a8d23.webp

Що таке ОС для телевізора

Операційна система в телевізорі майже те ж саме, що і в телефоні або планшеті, тільки з адаптацією під стандарти великого екрана. По суті ОС у TV — набір програмних компонентів, застосунків і сервісів. Їхнє завдання — забезпечення необхідного рівня функціональності пристрою, нормальної швидкості та стабільності роботи. Завдяки ОС розумні телевізори отримують доступ до застосунків та іншого цифрового контенту.

Види та особливості ОС для смарт-TV

Найпопулярнішими операційними системами для телевізорів вважаються: Android TV, Tizen і WebOS. Це далеко не повний перелік доступних рішень, але передові виробники оснащують свої пристрої саме таким ПЗ.

653921d919069.webp
653921d919069.webp

Кожна з перерахованих ОС відрізняється своїми особливостями. Для них передбачені спеціальні магазини, де користувачі можуть завантажувати потрібні програми. Щоб розібратися у відмінностях технологій, потрібно розглянути їхні характеристики та можливості:

  • Android TV. Платформа відкриває доступ до понад 10 тис. сервісів. Саме для неї в першу чергу розробляються нові застосунки. З їхньою допомогою можна дивитися фільми, телебачення, займатися фітнесом або грати в ігри. Елементи інтерфейсу ОС Android TV займають весь екран. Пунктів меню багато — в них можна спочатку заплутатися. ОС приваблює відмінною сумісністю з планшетами та телефонами, що працюють на Андроїд.
  • Tizen. ОС від Samsung встановлюється у фірмові пристрої. Приваблює простотою меню та інтуїтивно зрозумілими налаштуваннями. Всі плитки додатків компактно розташовуються в нижній частині екрана. Ними можна керувати за допомогою голосу або пульта. З такими телевізорами синхронізуються не тільки смартфони Самсунг, а й інші моделі, що працюють на Android. Приваблює ОС режимом багатозадачності. Розділивши екран на дві половини, можна відкрити та використовувати відразу два застосунки. Асортимент доступних програм невеликий.
  • WebOS. ОС для фірмових телевізорів LG також приваблює простим і зручним інтерфейсом. Плитки програм розташовані в нижній частині екрана, не перекриваючи перегляд відео. Підтримують голосове керування, а для підключення смартфонів передбачено Wi-Fi Direct. За аналогією з ОС Tizen тут не найбагатший магазин застосунків.

Крім перерахованих систем є і менш популярні. My Home Screen, VIDAA, Linux Harmony OS, SAPHI — це ОС, якими оснащують свої телевізори такі бренди, як Panasonic, Hisense, Huawei.

653921e1a9796.webp
653921e1a9796.webp

Яку ОС вибрати

Щоб купити TV і отримувати задоволення від його використання, потрібно оцінити плюси та мінуси доступних ОС. Саме вони визначають швидкість і зручність виконання різних завдань. Доступ до максимальної кількості сервісів забезпечить Android TV. Якщо цей момент не визначальний при виборі, а ще й не хочеться розбиратися з численними налаштуваннями, варто придивитися до Tizen або WebOS. Підібрати телевізор із сучасною ОС можна в інтернет-магазині Comfy.ua.

Схожі новини