Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дві нічні «атаки» на пам’ятники в Дрогобичі

Дрогобич має всі шанси здобути лаври геростратової слави на Львівщині, якщо правоохоронці швидко не проведуть розслідування та не будуть притягнуті до відповідальності ті, хто напередодні двох державних свят, Дня державного прапора України та Дня Незалежності України, два пам’ятники пошкодив у місті

Перший із них споруджений на честь колишнього жителя міста Котермака Григорія Геврика, Героя радянського союзу. Цю монументальну споруду, зваживши на всі «за» та «проти» у трагічній долі Григорія Геврика, який не тільки проти німецьких фашистів у лавах червоної армії воював, а й був дивізійником, свого часу входив до складу укомплектованої української патріотами «Галичини», яка у Другій світовій війні більшовицькій армії відсіч давала, у Дрогобичі не демонтували, а лише «декомунізували». Старий текст на постаменті, в якому Григорій Геврик фігурує, як Герой радянського союзу, замінили на новий: «Григорій Геврик — Герой Другої світової війни». Виглядає на те, що метаморфоза з пам’ятником настільки комусь не сподобалось, що його аж «шляк трафив». Знайшлися недоброзичливці, які у ніч із 19 на 20 серпня скинули з постаменту пам’ятника Григорію Геврику його верхню частину — бюст Героя. На друзки бюст не розлетівся, але ушкоджень зазнав серйозних.

Хто це зробив? Не виключено, що ті ж самі недоброзичливці, які тієї ж ночі вже у центральній частині міста пошкодили ще один пам’ятник — Тарасу Шевченку. Цікаво, що дотепер ані розташований на вулиці Горішня Брама пам’ятник Григорію Геврику, який споруджений більш ніж тридцять років тому, ані порівняно молода споруда з постаттю Кобзаря на постаменті, «атентатів» не зазнавали. Композиція, на якому молодий Шевченко зображений в оригінальному поєднанні з кобзою, вважається, як сказали нам у Дрогобицькій міськраді, не лише однією із найвдаліших у світі. Вона стала одним із символів міста. Дякувати Богові, серйозних ушкоджень не зазнала. Зловмисників вистачило на те, щоб понищити струни кобзи. Нібито нічого страшного не відбулося. Не варто перебільшувати значення того, що мало місце. Але й применшувати, не реагувати належним чином на ці дві неприємні події також не можна. Поліція порушила кримінальне провадження. Проводяться слідчі дії, з’ясовуються обставини злочинних дій. Зловмисники мають бути виведені на чисту воду та притягнуті до відповідальності.

Схожі новини