Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фестиваль «ґаздиня Фест» у Дрогобичі

Лунали колядки, столи вгиналися від розмаїття наїдків

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Автентичний фестиваль галицьких традицій «ґаздиня Фест» втретє провели на Львівщині. Звучали колядки, віншування, частували різдвяними стравами, якими багата культура цього етнорегіону Бойківщини.

Свято об'єднало таланови­тих господинь міст Дрогоби­ча і Стебника та сіл громади, освітніх і культурних закладів, управлінь та відділів міськради. Вправні ґаздині наготували, наварили, напекли розмаїтих смаколиків: пампушків, струц­лів, пляцків, тістечок. Не за­були й про головний символ свят — кутю. Кожна господи­ня робить її по-своєму, бо до­дає особливий інґредієнт. А ще наварили вареників, гриб­ної юшки, кручеників, голуб­ців, узвару… Частували й яво­рівським пирогом, внесеним до нематеріальної культур­ної спадщини України. Були й крафтові наливки, напої.

Роботу вправних ґаз­динь оцінювало компетентне журі: відома акторка, телеве­дуча і громадська активістка Римма Зюбіна, депутат Львів­ської обласної ради Сергій Оленич, міський голова Дро­гобича Тарас Кучма й депутат міськради Марта Слотило. У різних номінаціях переможця­ми з-поміж господинь визна­чено Дрогобицький науковий ліцей імені Богдана Лепкого, центральну міську бібліотеку і господинь сіл Лішня та Дере­жичі.

За словами Лесі Татарської, ініціаторки і засновниці фести­валю, на основі рецептів ґаз­динь, які представляли га­лицьку, бойківську, лемківську, гуцульську кухні, планують ви­дати книгу смаколиків фести­валю.

— Сьогодні ворог робить усе для того, щоб нас знищити, — летять бомби та ракети на наші міста, підкидають нам різнома­нітні інфоприводи, щоб ми пе­ресварилися, але пам’ятаймо — лише в єднанні наша сила. Маємо розуміти, що в такі тем­ні часи маємо бути натхнен­ням одне для одного, бо тільки світлом ми зможемо перемог­ти темряву. Такі автентичні дій­ства, як «ґаздиня Фест», по­кликані гуртувати нас і робити трішки щасливішими у час Різдвяних свят, — наголосила Римма Зюбіна.

Фестиваль мав і благочинну мету — збір коштів на потреби українських воїнів. Цьогоріч на фестивалі задонатили значно більше, аніж торік. Зібрані ко­шти скерують на 67-ий баталь­йон територіальної оборони.

Присутні мали змогу насо­лодитися колядками та щедрів­ками у прекрасному виконан­ні Прикарпатського ансамблю пісні та танцю «Верховина» і творчих колективів навчальних закладів та сіл Дрогобицької те­риторіальної громади.

Пляцок «Чорнобривці»

Для коржів: 250 г масла, 3 склянки борошна, 100 г цукру, 3 ст. ложки какао, 18 г розпушувача, 5 ст. ло­жок сметани.

Для макової маси: 400 г маку, 3 яйця, 1,5 склянки цу­кру, 100 г масла.

Для кокосової маси: 6 білків, 1 склянка цукру, 200 г кокосової стружки, 2 ст. ложки крохмалю.

Для крему: 6 жовтків, 1 склянка цукру, 2 ст. лож­ки борошна, 300 г молока, 400 г масла.

Коржі. До масла додати цу­кор, сметану, какао та борош­но. Замісити туге тісто. Розді­лити на шість рівних частин: 3 частини поставити в холодиль­ник, решту — в морозильну ка­меру.

Після охолодження, через близько 45 хв, вийняти по од­ній частині тіста з холодильни­ка і з морозильної камери. Охо­лоджену розкачати, викласти у форму 22×37 см, змастити ма­ковою масою, потім викласти кокосовою, а зверху натерти на тертці частину тіста з мо­розильної камери. Випікати за температури 175−180°C 15−20 хв. Так спекти усі коржі. Коли охолонуть, змастити кремом.

Макова маса. Мак запарити і змолоти. Додати яйця, цукор, розтоплене й охолоджене мас­ло. Змішати всі інґредієнти.

Кокосова маса. Ретельно збити білки з цукром до загус­тіння, додати кокосову струж­ку, крохмаль і акуратно вимі­шати.

Крем. Жовтки збити з цу­кром, борошном та молоком. Варити на малому вогні до за­густіння, коли вистигне, збити з м’яким маслом.

Дати пляцку настоятися що­найменше 6 год.

Схожі новини