Передплата 2024 ВЗ

У Львові відзначають 99-ту річницю Листопадового чину

  • 01.11.2017, 13:45
  • 1 475

Сьогодні у Львові відзначають 99-ту річницю Листопадового чину і проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

У Львові відзначають 99-ту річницю Листопадового чину
У Львові відзначають 99-ту річницю Листопадового чину

Представники влади разом з громадськістю вшанували пам’ять і помолилися за тих, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежність України.

Зокрема, урочисто поклали квіти та запалили лампадки до Меморіалу воїнам УГА, могили Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича та могил загиблих під час проведення антитерористичної операції на сході України. Опісля відбулась панахида за участю отців різних християнських конфесій, а також громадське віче.

«73 роки тому відійшов у вічність Митрополит Андрей Шептицький — велетень духу, духовний лідер нації. Він за час свого життя не будував палаци, він будував школи, лічниці, будинки просвіти, він інвестував час, ресурси в людину, в гідність українців. Це великою мірою завдячуючи йому, ми гордимось великими чинами Січових Стрільців, наших повстанців, вояків УПА. Він підняв цілий пласт.

1 листопада 1918 року вперше з часів Галицько-Волинського князівства над Ратушею замайорів наш національний стяг. Важко сьогодні уявити ці емоції, які були у молодих хлопців та дівчат, які взяли українську владу перший раз за багато століть. Думаю, що тоді вони думали, що це на все життя. Але так не сталось. Були ще одні спроби. І вже сьогодні ми маємо наш прапор у незалежній Україні, віримо, що це назавжди. Ми вміємо знаходити ворогів, в різні часи вони по-різному називаються. Ми, українці, часто боїмось бути правдивими перед собою і забуваємо сказати, що найбільший наш ворог є в кожному з нас всередині — наша черствість, байдужість, зневіра, лінь. Якщо ми це усвідомимо, зрозуміємо, ми змінимо себе, змінимо свою країну. Я часто називаю цей вислів, який колись озвучив великий реформатор Бендукідзе, що в Біблії не записано, що Україна має бути незалежною державою. За неї треба боротись щодня, і сьогодні, і завтра. Бог дав нам нашу незалежність. Вона в наших руках, в наших руках відповідальність за наше життя, життя наших родин, нашої країни. Будьмо гідні, бо люди спитають, Бог спитає. Бажаю усім багато добра і процвітання», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Схожі новини