Передплата 2024 «Добра кухня»

Бракує грошей на пам’ятник Вербицькому...

  • 02.07.2015, 15:25
  • 1 768

На площі, де він постане, тим часом кипить робота.

На розі вулиць Бандери — Чупринки — Вербицького тривають роботи зі спорудження пам’ятника автору музики українського гімну, священику Михайлові Вербицькому. Через скандал зі знищенням дерев у сквері, що біля собору Св. Юра, громадськість пильно відстежує вирубування дерев на інших ділянках. Цього разу під час будівництва пам’ятника Вербицькому зрізали дев’ять дерев (три з них були в аварійному стані). Ялинку і великий кущ екологи пересадили, решту дерев пересадити не вдалося через їх поважний вік. Будівельники викладають бруківку, уже підготували постамент для майбутньої скульптури.

Виконроб Михайло Макар розповідає, будівельники встановлять ліхтарі та лавки. Також на тротуарі облаштують стовпчики, щоби не заїжджали машини. Заступник голови Галицької рай­адміністрації Андрій Зозуля каже, облаштування площі обійдеться у 786 тисяч грн., які виділили з міського бюджету. Ініціатори проекту відкрили рахунок, на який усі охочі можуть переказувати благодійні внески.

На площі кипить робота. Помічаю ялинку, яку фахівці пересадили. Дерево схилилося ледь не до землі. Пан Михайло каже, був сильний вітер, дощі підмили його... Обіцяє, згодом ялинку вирівняють. Головний архітектор проекту Олександра Лібич розповіла, що площа була в жахливому стані. До кінця липня благоустрій планують завершити, а сам пам’ятник Вербицькому, ймовірно, постане до Дня незалежності. Цьогоріч виповнюється 200 років від дня народження видатного композитора.

Виготовляє скульптуру тріо скульпторів: Володимир і Андрій Сухорські (автори пам’ятників Тарасу Шевченкові та Юрію Змієборцеві) та Володимир Стасюк. У 2013 р. митці виграли конкурс серед 22 проектів, які були представлені на розсуд членів журі. «Найближчим часом завершимо ліпити фігуру у гіпсі, - розповів Володимир Сухорський. - Після цього скульптуру відливатимуть у бронзі. Крім того, фахівці мають виготовити з гранітного каменю стелу з картою України та музичними нотами. Її розмістять за пам’ятником. Заввишки скульптура буде 3,5 метра (разом з постаментом)».

Скульптори працюють на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Запитую пана Володимира, чи буде схожий Вербицький сам на себе. «Про це треба запитати самого Вербицького, - усміхається він. - До наших часів збереглася єдина його фотографія. І то достеменно невідомо, чи це фото, чи гравюра».

Побачимо на постаменті сидячу фігуру Вербицького (на фото). Скульптори зобразять видатного композитора у творчому пориві, він ніби оглядатиметься на карту України...

Голова суспільно-культурного товариства «Надсяння» Володимир Середа розповідає, у 2013 році цей проект оцінювали у 750 тисяч грн. Нині такий пам’ятник коштує удвічі дорожче. «Збір пожертв просувається туго, - каже пан Середа. - Нам вдалося зібрати 385 тисяч 503 грн. Ми звернулися до вищих навчальних закладів та церков з проханням допомогти зібрати кошти. Не хотів би прив’язувати спорудження пам’ятника Вербицькому до конкретної дати, сподіваємося, нам вдасться реалізувати цей проект ще цього року».

Схожі новини