Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Думаю, що зараз Андрій аплодує заньківчанам стоячи — зі сльозами на очах»

У Театрі імені Марії Заньковецької прем'єра вистави «Я, „Побєда“ і Берлін» за твором Андрія Кузьми-Скрябіна

Фото автора та Андрія КУБ’ЯКА
Фото автора та Андрія КУБ’ЯКА

Ще у липні 2021-го на Одеському кінофестивалі анонсували вихід фільму за твором легендарного Андрія Кузьменка «Я, „Побєда“ і Берлін». Тоді стрічку представляв актор Іван Бліндар. Прем'єру було заплановано на березень наступного року, але почалася повномасштабна війна, і фільм довелося відкласти у довгу шухляду.

Натомість Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької вирішив ризикнути і взятися за постановку п'єси за твором Кузьми-Скрябіна. Про ці плани на своїй першій пресконференції у червні 2023-го розповів новий очільник заньківчан Максим Голенко. Ба більше, генеральний директор Театру заявив, що ця п'єса буде поставлена на новій сцені «Стрих», яка ще донедавна слугувала просто підсобним приміщенням.

І от, нарешті, 25 січня — прем'єра вистави за твором Кузьми-Скрябіна «Я, „Побєда“ і Берлін». А напередодні - 24 січня відбувся допрем'єрний показ вистави, або, як кажуть театрали, генеральний прогон.

Зізнаюся, коли зайшла на новостворену сцену, була здивована — посередині - так мені здалося — під чохлом-накриттям був макет «Побєди». Та коли почалася вистава, очам своїм не повірила: це не макет! Як цей старий «трандулєт», на «сидінні якого ще сидів Сталін», заперли аж на саме піддашшя?! Але, як з’ясувалося, теперішні творці сцени можуть все!

"Героїня"вистави - "Побєда".
"Героїня"вистави - "Побєда".

Вистава однозначно заслуговує на те, щоб її подивитися. Не просто заради пам’яті Кузьми. Цей легендарний твір настільки легкий, комедійний, прикольний, що його можна дивитися навіть кілька разів. А тим більше у постановці заньківчан. Ці талановиті актори перевершили самі себе. «Побєда» по сцені їздила, актори співали пісні Андрія Кузьменка і ще й заохочували, щоб їх підтримував зал. Тому і не дивно, що усі квитки на цю виставу ще задовго до прем'єри і на сім наступних вистав давно розкуплені!

Як розповіла журналістці «ВЗ» режисер-постановник вистави Вероніка Літкевич, саме автомобіль і грає у виставі одну з головних ролей. Річ у тім, що за сюжетом, «Побєда» була першим автомобілем Кузьми, який на цьому раритеті допер до Берліна, щоб продати антикварну машину та манекенів на її «борту» і подивитися принади Західної Європи, потрапляючи під час поїздки у кумедні ситуації.

Вистава сповнена іронії над собою, над 90-ми роками в Україні, пригодами українців за кордоном.

На допрем'єрний показ запросили дружину Андрія Кузьменка — Світлану та його батька Віктора Кузьмича.

— Ця вистава — більше, ніж я сподівалася, — каже Світлана Кузьменко. — Вона така модернова, чесно — я у захопленні. Вірю, що Андрій нас бачить і, мабуть, також радіє за постановку. За кілька місяців перед тим, як трапилася ця трагедія з ним, ми були у США на мюзиклі «Мама міа». Андрій був дуже сильною людиною, але коли дивився цю виставу, у нього текли сльози. Добротна музика його вражала настільки, що він міг заплакати. Думаю, що зараз Андрій аплодує заньківчанам стоячи — зі сльозами на очах. Режисерка Вероніка Літкевич, попри те, що вона віку нашої доньки, відчула його настільки, що подала виставу дуже модерного і стильно. Тішуся, що ця вистава відбулася і вдячна, що вона взялася за цю справу, бо це дуже відповідально. Думаю, що ця вистава дасть трішечки тепла нашим змученим душам.

— На вашу думку, чи схожий виконавець ролі Андрія Ярослав Дерпак на Кузьму?

— Завжди переживаю, коли всі починають порівнювати когось з акторів з Андрієм. Тож хочу всім сказати — не треба цього робити. Актор грає те, що Андрій хотів показати і розповісти — доброту, гумор. Андрій для нас є таким, яким ми його пам’ятаємо. До речі, його книжка «Я, „Побєда“ і Берлін» отримала друге місце серед української книги у 2007 році. Це справжня історія, що відбулася у його житті. Як він її відчував, так і написав.

Виконавець ролі Андрія Кузьменка - Ярослав Дерпак.
Виконавець ролі Андрія Кузьменка - Ярослав Дерпак.

До розмови долучився Віктор Кузьмич.

Віктор Кузьмич Кузьменко та дружина Кузьми-Скрябіна - Світлана.
Віктор Кузьмич Кузьменко та дружина Кузьми-Скрябіна - Світлана.

— Мені, як для батька, дуже важливо було подивитися цю виставу, — каже пан Віктор. — Мене «заточила» сміливість заньківчан взятися за відтворення цієї Андрійкової повісті з його гумором, його потужною енергетикою. Мене повернули у ті часи, коли я був свідком тих усіх подій — з тою «Побєдою», з тими манекенами, поїздкою в Берлін. Як Андрійко казав завжди наприкінці своїх виступів: «Люди, добре, що ви є. Добре, що я з вами. Дякую вам, люди, я вас люблю».

— Тоді, коли ваш син купив цю машину, як ви відреагували, що він купив таке старе авто?

— У виставі дуже тонко показано реакцію мами. А я, як батько, знаючи його бажання мати автомобіль — навіть такий, як та «Побєда», додало йому впевненості у досягненні поставленої мети, незалежно від обставин. Я тоді був задоволений, що він купив свою першу машину. Нехай це було старе авто, але воно дало йому у житті багато досвіду.

Величезний букет червоних троянд і гучні оплески — таку нагороду отримала молода режисерка Вероніка Літкевич.

— Я народилася 1992 року, — усміхається Вероніка, — була дитиною у 90-х, про які писав Кузьма у книзі «Я, „Побєда“ і Берлін». У мене збереглося багато відео, які знімали мої батьки у Берліні. Коли готувалася до постановки, керівництво Театру імені Марії Заньковецької мені організувало подорож до Берліна «слідами Кузьми».

— Що було найскладніше під час постановки вистави?

— Не втратити найціннішого — прекрасного гумору. Це прозовий твір, а щоб перетворити його у п'єсу, так, було складно. До нас ніхто цього не робив.

— Чи радилися з батьком і дружиною Андрія Кузьменка?

— Звісно! Це перше, з чого ми почали. Були постійно у контакті, радилися, щоб не зробити чогось всупереч тому, що відбувалося насправді. Треба було ще й вибрати правильні пісні.

— А як витягнули ту «Побєду» на 4-й поверх?

— Машина, якій минуло 70 років, важить 3,5 тонни, а от як ми її сюди витягнули, — таємниця (Сміється. — Г.Я.). Завдяки майстерності працівників театру все вдалося зробити!

Схожі новини