Передплата 2024 «Добрий господар»

«Енеїда» франківчан пробирає до «мурах»

Франківський драмтеатр потішив львів'ян виставою за мотивами твору Івана Котляревського

Фото Оксана Тарнавська
Фото Оксана Тарнавська

«Енеїда» франківчан — це феєрія-бурлеск, сучасне перевтілення знаменитого класичного твору Івана Котляревського. Складно передати емоції побаченого, описати їх. «Енеїду» треба дивитись. Втім, як і усі інші вистави Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. До слова, щоб побачити деякі з них, я, львівʼянка, спеціально їздила в Івано-Франківськ. Тож, коли театр гастролює у Львові, кидаю все, аби подивитися їх чудові вистави.

Олексій Гнатковський у ролі Енея. Фото автора
Олексій Гнатковський у ролі Енея. Фото автора

«Енеїда» франківчан є інтерпретацією комедійного твору Котляревського через призму подій, що відбуваються зараз в Україні. Режисер Ростислав Держипільський не даремно обрав для інсценізації частину поеми, де ведеться війна. А улюбленець публіки Олексій Гнатковський у ролі Енея створив цілісне сценічне таїнство.

Сюжет поеми розповідає, як після втечі зі знищеної греками Трої, Еней на чолі вцілілих троянців подорожують у пошуках нового дому. Ці мандри насичені українським колоритом та національними мотивами.

Мегадинамічна вистава, карнавальне дійство, пронизане чіткими символами, озвучене українськими піснями, неперевершеною хореографією та «смачними» жартами. Динамічно-харизматична гра Енея та й інших акторів, що діють як цілісний пульсуючий механізм. Вдало підібрані білі костюми, що формують магію, яка постійно трансформується. Професійний спів, з використанням актуальних українських пісень, який пробирає до «сиріт» на шкірі. Манера жартівливого діалогу з глядачем, коли присутні є учасниками дійства. Та лейтмотив вистави — ідея становлення та самовизначення нації.

Схожі новини