Передплата 2024 «Добра кухня»

Вже п’ять років минуло після другого внесення Тори до колись найбільшої в Східній Європі синагозі

До початку Другої світової війни у Дрогобичі, як свідчать архівні матеріали, проживало близько 39 тис. людей

Дрогобицька синагога. Колись найбільшою у Східній Європі була!
Дрогобицька синагога. Колись найбільшою у Східній Європі була!

Що цікаво? Не українська громада на той час, чия частка становила 20%, була найчисельнішою, а єврейська — близько 40%. Другу сходинку за чисельністю населення в місті посідали поляки — близько 33%. Крім трьох домінуючих етносів, у Дрогобичі проживали ще й німці та австрійці. У них був свій квартал, який навіть своє самоврядування мав. Важлива деталь, яка проливає додаткове світло на те, чому Дрогобич дотепер мультикультурним містом називають. До початку Другої світової у місті, крім церков і костелів, понад десять синагог функціонувало.

Досьогодні збереглась лише одна, хоральна синагога. Розташована вона в колишньому іудейському кварталі Лан, на початку теперішньої вулиці Пилипа Орлика.

Один із центрів культури та збору допомоги для наших захисників

Що про історію синагоги потрібно знати? Двадцять років знадобилось, щоб побудували на той час найбільшу в Східній Європі синагогу. Її висота становить 19, 5 метра, ширина — 35 метрів. Роботи тривали з 1845 по 1865 рр. Дрогобич отримав одну з тих архітектурних споруд, яка відразу ж привертає увагу, домінує над іншими. У радянський час синагога, звісно ж, не функціонувала. Спочатку приміщення використовували, як склад солі. Згодом сюди «переселили» меблевий магазин. Друге народження синагоги відбулося після того, як на початку дев’яностих років її передали єврейській громаді. Урочисте відкриття відреконструйованого приміщення відбулось 17 червня 2018 року. З липня 2019 року до синагоги урочисто внесли Тору.

Відтоді приміщення знову набуло статус головного храму іудейської громади. Ба більше. Синагога стала одним із центром культури та обміну думок в місті. Рідко таке буває, якщо взагалі буває, аби сюди на відвідини не просились члени різних делегацій, які бувають в Дрогобичі, як, зрештою, і всі ті, хто не байдужий до історії та прагне «пізнати» правдиву дрогобицьку автентику.

Гостям тут завжди раді

Гостям, як розповідає голова іудейської громади міста, головний редактор інтернет-видання «Майдан» Леонід Гольберг, в синагозі завжди раді. Вже стає традицією, що синагога — одна із тих наповнених духовністю локацій, з якої починає своє знайомство з сучасним Дрогобичем туристичний люд. Цей фактор щораз відчутніше та масштабніше дається взнаки у житті міста та краю. Іудейська громада, попри свою сьогоднішню малочисельність, якщо порівняти з показниками 1938 року, бере активну участь у громадських та патріотичних акціях, долучається до збору коштів на підтримку ЗСУ, формує гуманітарні вантажі, масштабно контактує з внутрішньо переміщеними особами. Серед тих наших воїнів, які сьогодні із зброєю в руках дають відсіч російському агресору, є й представники дрогобицької єврейської громади. На цьому всьому у своїй вітальній промові з нагоди ювілейної дати — п’ятиріччя, другого внесення до синагоги Тори наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Вітальне слово міського голови Дрогобича Тараса Кучми.
Вітальне слово міського голови Дрогобича Тараса Кучми.

Спочатку була молитва

Сьогодні, щоб привітати іудейську громаду з ювілеєм, згадати про випробування, які випали під час німецько-фашистської окупації міста, ще раз назвати тих, хто, ризикуючи власним життям, рятував своїх сусідів-євреїв від жорстоких переслідувань та смерті, зупинитись на уроках історії та спільних завданнях, які стоять перед тими, хто прагне жити за Божими законами та сповідує у своєму житті правдиві цінності, до синагоги прийшло багато людей. Але спочатку була молитва.

Після цього із словами вітання до членів іудейської громади Дрогобича звернулись голова Благодійного фонду Бней Бріт «Леополіс» Михайло Плєсков, голова фундації «Європейська спадщина Рогатина» Марло Осборн, голова Львівського єврейського товариства Олександр Назар, директор Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар'є» Ігор Черевко, отці Ігор Цмоканич та Мирослав Лех, голова польського товариства Дрогобича Любомир Фрайт, голова Дрогобицького міського товариства «Просвіта» Юрій Модрицький, голова Дрогобицької районної військової адміністрації Степан Кулиняк, голова Благодійної організації «Благодійний фонд «Коло» Олесандр Юрков, голова Дрогобицького міського осередку Національної спілки журналістів України Степан Яким та директорка Міжнародного фестивалю Бруно Шульца в Дрогобичі Віра Меньок. Багато вдячних слів пролунало на адресу голови іудейського товариства Дрогобича Леоніда Гольберга. Досвід мультикультурного Дрогобича вчить мудрості та відповідальності, готовності до відстоювання та захисту всього того повчального та доброго, що назавжди залишило свій слід у нашій свідомості, допомагає відділяти «зерно» від «полови», щоб спільними зусиллями протидіяти Злу. Плідно працювати, розвиватись, утверджуватись у сучасних умовах, всіма силами сприяти перемозі над рашистськими агресорами. Це ті завдання, які іудейська громада Дрогобича ставить перед собою на найближче майбутнє.

Схожі новини