Передплата 2024 «Добра кухня»

Там, де творив та загинув Бруно Шульц

19 листопада в Дрогобичі стартував присвячений 81-шій річниці від дня смерті Бруно Шульца, літературно-мистецький проєкт «Друга осінь», так би мовити, скорочений варіант традиційного фестивалю Бруно Шульца, який проводиться кожні два роки. І не де-небудь. А саме в Дрогобичі - там, де він народився та все своє життя прожив

Фото Леоніда Гольберга
Фото Леоніда Гольберга

Його спадок уяву збурює

Творчість Шульца збурює уяву. Свій дар письменник реалізував у властивій лише йому манері та стилі. Не всі розуміють та сприймають його тексти та картини. Знадобилось багато років, щоб «дрогобицького генія», як тепер називають літературні критики Бруно, визнав світ. У сусідній Польщі його обожнюють. Шульца дуже шанують, його творчість стала предметом широкої зацікавленості у Німеччині, Австрії, Ізраїлі, США, багатьох інших країнах. Цим і пояснюється інтерес і до подій, які кожної осені відбуваються в Дрогобичі - проєкту «Друга осінь», або ж фестивалю з однойменною назвою.

І Єліза Дзвонкевіч приїхала

Війна в Україні наклала свій відбиток на теперішню «Другу осінь». Менше, ніж завжди, приїхало гостей. Але з тих, хто приїхав, всі взяли участь в екуменічній молитві на розі колишніх вулиць Міцкевича та Чацького (теперішня вулиця Т. Шевченка), де 19 листопада 1942 року гестапівець Карл Гюнтер двома пострілами з власного пістолета застрелив Бруно Шульца, одного з багатьох представників єврейської громади, яких того дня, який в історію увійшов під назвою «Дикий четвер», було безжально позбавлено життя нелюдами-окупантами.

Заступник голови Дрогобицької іудейської громади Євген Кесельман. Фото Леоніда Гольберга
Заступник голови Дрогобицької іудейської громади Євген Кесельман. Фото Леоніда Гольберга

Як завжди, цьогорічна молитва почалась рівно об 11 год. Участь в ній взяли священники всіх конфесій. Серед присутніх була й Генконсул Польщі у Львові Єліза Дзвонкевіч. До людей, які прийшли вшанувати пам’ять свого краянина, численних гостей звернувся заступник голови Дрогобицької іудейської громади Євген Кесельман. З подій, які відбулись упродовж першого дня, слід, мабуть, відзначити виступ поета та перекладача Остапа Сливинського. Його поезія, як творчість у цілому, співзвучна сьогоднішнім подіям. Тема війни, болю та страждань, все те, через що проходить сьогодні Україна, присутня, домінує як в його представленій для обговорення книзі «Словник війни», так і в упорядкованій ним антології «Поміж сирен». Емоційним, майстерним вийшло його слово.

За участі священників усіх конфесій міста
За участі священників усіх конфесій міста

Оповідання Андрія Юркевича про війну

Багато очікувань було від виступу одного із найпопулярніших у Польщі сьогоднішніх поетів Яцека Подсядло. І вони виправдались. Його поезія підкорює. Та все ж таки головною подією дня слід вважати не виступи котрогось із знаних та шанованих, популярних письменників та поетів, а зустріч із дрогобицьким журналістом, ведучим «Твого радіо» Андрієм Юркевичем, який щойно з фронту повернувся. Андрій прочитав власні оповідання про війну, розповів про ситуації, в яких побував. Відверто, не прикрашаючи отриманий «фронтовий досвід», відповів на запитання.
Перший день «Другої осені» завершився знайомством з фільмами на дрогобицьку тематику польської режисерки Малгожати Бужинської-Келлер, яке в музеї Шульца в Дрогобицькому університеті провів Гжегош Юзевчук, один з організаторів «Другої осені», художній директор Міжнародного фестивалю Бруно Шульца в Дрогобичі.

Схожі новини