Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Немає гарантії безпеки, навіть якщо «Євробачення» провести в Ужгороді»

Чому пісенний конкурс «забрали» з Києва?

До "Євробачення-2023" ще цілий рік, але скандали навколо нього вже почалися! Український гурт Kalush Orchestra переміг на пісенному конкурсі «Євробачення-2022». Згідно з правилами конкурсу, наступний музичний конкурс має відбутися у тій країні, яка виграла попередній, тобто — в Україні.

Попри те, що в Україні вже почали обговорювати підготовку до конкурсу, Європейська мовна спілка (EBU) заявила, що через війну «Євробачення» не може відбутися в Україні. Організатори конкурсу звернулися до Великої Британії, щоб обговорити можливість проведення конкурсу там, адже їхній представник посів друге місце. Наразі EBU почала переговори з телеканалом BBC щодо можливого проведення "Євробачення" у Великій Британії.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко обурений таким рішенням. Пан Ткаченко заявив, що Україна вимагатиме додаткових перемовин щодо проведення конкурсу. Адже, як з'ясувалося, перша зустріч сторін щодо можливості проведення конкурсу в Україні відбулася лише 14 червня. І вже за три дні EBU повністю відмовила у проведенні конкурсу, не попередивши про це український оргкомітет. Хоча столична влада відразу після перемоги Kalush Orchestra у Турині заявила, що готова прийняти «Євробачення-2023» у Києві, оскільки мають і досвід проведення, і місце.

Обурився такому рішенню і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Прем'єр переконаний, що українці заслуговують і можуть провести "Євробачення-2023" у своїй країні.

«Українці перемогли у "Євробаченні". Я знаю, що у нас був фантастичний номер, що ми посіли друге місце, і я хотів би, щоб конкурс відбувся у нашій країні. Але факт такий: вони перемогли, і вони заслуговують його проводити», – сказав Джонсон в одному з інтерв'ю.

На думку британського прем'єра, "Євробачення-2023" можна провести у будь-якому безпечному місті України, наприклад, у Києві.

«Вважаю, що Київ або будь-яке інше безпечне українське місто було б фантастичним місцем для проведення цього конкурсу. Попереду ще цілий рік, все буде добре до того часу, коли має відбутися «Євробачення».

Натомість іншу думку має український продюсер Ігор Кондратюк.

«На жаль, EBU ухвалила, найімовірніше, єдине можливе логічне рішення: перенести «Євробачення» до Великої Британії. Чому це логічно? Бо під час війни та ракетного обстрілу росією усіх регіонів України немає гарантії безпеки як учасникам, так і гостям конкурсу. Навіть якщо його провести в Ужгороді, – сказав Кондратюк. - А невдоволення Олександра Ткаченка я розумію, оскільки ЄBU, мабуть, навіть не порадилася з Україною, а просто поставила нас перед фактом скасувати «Євробачення» в Україні».

Схожі новини