Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Дерево має своє тепло та енергетику, і у ньому можна реалізувати себе"

Закарпатський скульптор Микола Глеба переміг у конкурсі із різьблення бензопилою у Лондоні

Пригадуєте фото, що облетіло світові ЗМІ у березні цього року, на якому плаче п’ятирічний хлопчик, що загубився на українсько-польському кордоні?

Саме цей знімок 41-річний закарпатський митець Микола Глеба взяв за основу у створенні скульптури з дерева і став переможцем на ювілейному кубку з різьблення бензопилом у столиці Великої Британії – Лондоні — від Living Heritage Events.

Пан Микола передав свій виграш на закупівлю захисних жилетів, телефонів та сонячних електростанцій, аптечок і сухих пайків для захисників України.

За словами Миколи Глеби, він ще задовго до війни приїхав у Велику Британію. Через мовний бар’єр йому не вдалося знайти роботу за фахом, тому довелося влаштуватися на будівництво. А коли він почув, що має відбутися конкурс з різьблення бензопилою на дереві, не міг заспокоїтися. Адже в Україні виготовив понад сотню скульптур. Виникла проблема із інструментами, та учасники змагань допомогли її вирішити.

Скульптурою Микола Глеба займається понад 20 років – відтоді, як почав навчатися в Ужгородському коледжі мистецтв. Перепробував різні матеріали для виготовлення скульптури – від каменю, граніту, мармуру – до дерева. Але обрав дерево. Микола каже, що дерево має своє тепло та енергетику, і у ньому можна реалізувати себе.

Першою і найскладнішою роботою митця були «Страсті Христові».

«Побачив у лісі величезний бук, - каже пан Микола. – На висоті двох метрів була гілка з ледь помітним силуетом Ісуса. Довго її розглядав, робив зарисовки. А потім акуратно спиляв дерево, притягнув додому і взявся за роботу. Нормальних інструментів не було. Тяжко було. Роботу закінчив за п’ять місяців».

Схожі новини