Передплата 2024 «Добра кухня»

«Жінкам тут не місце! Бо заважають працювати над красою чоловіків, втручаються у процес...»

У барбер-шопах чоловіки не лише стрижуть бороди, а й розслабляються.

Останніми роками чоловіки частіше почали відвідувати салони краси та барбер-шопи (чоловічі перукарні, де можна не лише постригтися, а й створити ефектну бороду, вуса). Що спонукає чоловіків відвідувати салони краси, який бюджет готові на це виділити?

З цим питанням звернулася до своїх знайомих, які є постійними клієнтами чоловічих цирулень. Продюсер, організатор масових подій (фестивалів, конкурсів краси) Володимир Місяйло каже, мода на барбер-шопи у Львові зародилася приблизно два роки тому, коли відкрили перший салон. Після цього перукарні для чоловіків почали з’являтися як гриби після дощу, зараз їх близько двадцяти.

«Два-три роки тому відновилася мода на красиву бороду, доглянуту щетину, — каже Володя Місяйло. — Це робить чоловіка імпозантним, брутальним і успішним серед жінок. Я теж свого часу пішов у барбер-шоп, мені сподобалося. За корекцію бороди і стрижку волосся платив 300-350 гривень. На початках барбери старалися догодити клієнту. На обслуговування виділяли півтори години, тепер лише півгодини... Прикро, що ця справа дуже комерціалізувалася. Барбери намагаються обслужити більше клієнтів, аби більше заробити. Раніше у барбер-шопах пригощали кавою, навіть віскі наливали, тепер на цьому економлять... Згодом знайшов перукарку у звичайному салоні краси, яка мене стриже і формує красиву бороду не за 300 гривень, як у барбер-шопі, а за 60».

Другий знайомий, який відвідує барбер-шопи, — водій Володимир. Чоловік завжди має доглянуту бороду, отримує компліменти від жінок-колег на роботі. Каже, не шкода витратити дві сотні гривень, бо борода... вселяє впевненість.

Чоловіки в один голос радять прискіпливо перевіряти, як барбери стерилізують леза та інші інструменти. «Прошу, аби мене голили одноразовим лезом, — каже Володимир Місяйло. — Цю послугу у барбер-шопах мають надавати без доплат. Не довіряю дезінфекції інструментів спеціальними аерозолями». У кількох барбер-шопах журналісту «ВЗ» сказали, що чоловіків голять лезами одноразового використання (інструмент входить у вартість процедури), ножиці для стрижки та гребінці дезінфікують спреями. Якщо є потреба, поміщають у спеціальні ультрафіолетові камери.

...Йду в барбер-шоп у центрі Львова, аби записати коханого на кілька процедур. «Хочу зробити своєму хлопцю приємний сюрприз. Що можете порадити з процедур?» — звернулася до адміністратора. Запропонував королівське гоління обличчя — 200 гривень. «Це «тонка» робота спеціальним лезом, — відповів адміністратор. — На шкіру наносять живильну маску, після цього кілька хвилин розпарюють гарячим рушником, просоченим ефірними оліями, потім голять «під нуль». Результат — красива гладенька шкіра, ніби щойно з косметологічного кабінету».

Популярна процедура серед чоловіків — камуфляж сивини (250 гривень). Це фарбування за спеціальною технологією, яка дозволяє природно зафарбувати сивину. У складі так званих камуфляжних фарб немає аміаку, речовина замінюється етаноламіном, завдяки якому залишається природний тон волосся. До камуфляжу чоловікам можуть запропонувати королівський SPA-догляд за волоссям (скраб, маска, олійка для живлення волосся) — 350 гривень.

Стрижка — 250 гривень (плюс корекція бороди — 400 гривень). В окремих барбер-шопах є послуга стрижки батька і сина. Постригти старшого — 250 гривень, молодшого — на 50 гривень дешевше. Корекція форми бороди — 200 гривень, гоління голови «під нуль» — 200-250 гривень.

Привели до ладу бороду, можна заодно безкоштовно відкоригувати брови. Тут барбери працюють спеціальною машинкою, а не пінцетом чи восковими смужками. «Це не салон краси, не косметологічний кабінет, — сказав адміністратор барбер-шопу. — У нас інший формат закладу. Жінкам тут не місце. Ви можете домовитися про процедуру і привести сюди свого хлопця. Але залишатися з ним, коли ми працюємо, не можна». Здивовано запитую, чому жінкам у барбер-шопах зась. Барбер, який стриг клієнта, відповів: «Бо заважають працювати над красою чоловіків, втручаються у процес».

У салоні для чоловіків панує суто чоловіча атмосфера. Клієнтам дають читати лише чоловічі глянці, продають чоловічу косметику (для догляду за бородою, вусами, бровами). В окремому секторі барбер-шопу — барна стійка, де готують каву, чай, пригощають віскі. І говорять тут на суто чоловічі теми.

Деякі чоловіки ходять не лише у барбер-шопи, а й до косметологів. Щоправда, це рідкісне явище. На десять клієнтів (жінок), які регулярно відвідують косметологічні кабінети, припадає лише один чоловік. Про це розповіла «ВЗ» косметолог з багаторічним стажем Ярина Курпіта. «На одному з міжнародних семінарів почула статистику — останнім часом кількість чоловіків, які йдуть до косметологів збільшилася на 30%, — наголошує Ярина. — Доглянутим бути модно. Деякі представники сильної половини людства дбають не лише про красиву зачіску, а й про своє обличчя. Популярні косметологічні процедури серед чоловіків — чистка обличчя, зокрема апаратна (від 350 гривень), та поверхневі пілінги за 500-600 гривень. Одиниці користуються уколами ботоксу (усунення мімічних зморщок) та біоревіталізацією гіалуроновою кислотою».

Із досьє «ВЗ»

Барбер-шопи (barber shop) — чоловічі перукарні — з’явилися у XVIII столітті. Здавна ці заклади відвідували аристократи, бо з’явитись на світському заході із занедбаною бородою чи вусами було поганим тоном (непомите волосся на голові принаймні могли прикрити капелюхом).

Інша причина популярності таких закладів — атмосфера. Це був виключно чоловічий простір, де барберами (перукарями) працювали лише чоловіки. Їхня робота порівнювалась з роботою хірурга, адже користування бритвою нагадувало роботу зі скальпелем. У барбер-шопах можна було привести себе до ладу, взяти участь у чоловічих світських бесідах і навіть завести вигідні бізнес-партнерства.

Фото зі сайту frisor.ua

Схожі новини