Передплата 2024 «Добра кухня»

Травневі свята – без туристичного буму

Попри численні заходи, які підготувала мерія, у Львові очікують лише близько 50 тисяч гостей.

Цього року на травневі вакації (з 1 по 10 травня) у Львові очікують близько 50 тисяч туристів. 75% гостей — українці, решта — поляки, німці, білоруси... Судячи з цифри, яку надали в мерії, туристичного буму не буде. Його прогнозують орієнтовно наприкінці травня, коли стартує високий туристичний сезон.

Як розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, з 5 травня стартують святкування Дня Львова. У програмі, зокрема, виступ духового оркестру «Львівські фанфари», пленер «Золотий мольберт», на площі Ринок — флеш-моб «Львів — місто, що надихає», на площі Музейній — перегляд ретроспективних фільмів про Львів, у парку “Горіховий гай” — соціальний фестиваль «Лютин».

“Буде урочиста сесія, де, зокрема, відзначать “Львів’янина року”, а на вихідні у різних районах міста стартують концерти, святкові атракції, — каже пан Андрій. — У центрі гратиме військовий оркестр, і, звичайно, — традиційна урочиста хода за маршрутом площа Міцкевича-проспект Свободи — вул. Беринди — площа Ринок.

8 травня вважається меморіальним днем, будуть вшановувати воїнів АТО, УПА. Цього дня також стартує Всеукраїнський шаховий чемпіонат, який притягне до міста 300-400 учасників, чимало гостей”.

Журналіст “ВЗ” побувала на вихідні у центрі, зокрема, на проспекті Свободи, де поспілкувалася з гостями з Києва та Чернігова. “Щороку їдемо на травневі вихідні до Львова, — каже 40-річний киянин Олег. — Тут гарно, затишно, є де відпочити, що подивитися. Цього року вирішили поєднати вихідні у Львові із відпочинком у санаторії Трускавця. Наступного року поїдемо ще у Східницю. Зауважив, з кожним роком Львів покращує послуги для туристів. Відкривають багато нових кафе, серед яких концептуальні. Але Львів стає дорожчим. Якщо минулих років за оренду квартири в центрі платив у високий туристичний сезон за добу 50 доларів, то цього року господарі захотіли 150 доларів...”.

До розмови приєдналася жителька Чернігова Оксана, яка купила у сувенірному магазині повну торбинку подарунків друзям на згадку. Жінка каже, Львів її приваблює галицькою гостинністю та добрими людьми. Побувала на екскурсії на Високому замку та в Оперному театрі. Сподобались “вуличний” глінтвейн та запашна кава у “Світі кави”. Не сподобалися ціни на таксі. З автовокзалу до центру заплатила 120 гривень. “Таксисти у Львові беруть дорожче, ніж київські”, — нарікає туристка.

А тим часом...

За інформацією Головного управління статистики у Львівській області, торік у Львові та області потік іноземців зріс на 46,9%. Кількість клієнтів готелів зросла на 27%, кількість пацієнтів санато­ріїв знизилася на 10%. Найбільше у готелях жили поляки, турки, німці. Оздоровчими процедурами санаторіїв найчастіше користувалися молдавани, поляки, білоруси.

Схожі новини