Передплата 2024 «Добрий господар»

Українські банки допоможуть відбудувати міста, які постраждали від широкомасштабного вторгнення рф

За підрахунками експертів Київської школи економіки, сума прямих збитків завданих інфраструктурі країни — 150,5 мільярдів доларів

Українські банки, серед яких флагман банківського ринку Укрексімбанк, об'єднані ідеєю відбудови міст та інфраструктури, які постраждали від широкомасштабного вторгнення рф. За підрахунками експертів Київської школи економіки, сума прямих збитків завданих інфраструктурі країни — 150,5 мільярдів доларів США. Ця цифра зафіксована станом на початок серпня. На жаль, з кожним днем збитки через постійні обстріли та ракетні удари лише зростають.

Про умови відбудови міст, відсоткові ставки, муніципальні облігації, суми, ризики і насамперед переваги різних муніципальних програм, експерти банківського середовища та мери міст України спілкувалися у Львові під час круглого столу «Міста для людей. Можливості для фінансування муніципального сектору під час війни та у період відбудови». Організатор івенту — Укрексімбанк.

Розбудова і відновлення інфраструктури для лідерів громад і міських голів — питання, яке потрібно вирішувати вже сьогодні. Тому Укрексімбанк, як найбільший корпоративно-інвестиційний банк України, реалізував низку успішних проєктів з фінансування міст під час війни та розповів міським головам, лідерам громад, сільських і селищних рад, керівникам комунальних підприємств про доступні механізми фінансування потреб відновлення та розбудови «міст для людей». Також обговорили проекти та обмінятися досвідом.

Понад 150 мільярдів збитків від війни — жахлива цифра і доволі непідйомна сума для української економіки, котра півтори роки перебуває в стані війни, а отже в зоні економічної турбулентності. Адже зараз головний акцент економіки — допомога ЗСУ, щоб наблизити перемогу. Та і про розбудову міст не забувають.

Експерти круглого столу кажуть, що після безпекової складової, соціальна інфраструктура, житло, комунальні послуги стануть визначальними факторами, які впливатимуть на рішення 4−7 мільйонів українців, які перебувають за кордоном, повертатися додому у свої міста. Разом з цим, згідно з дослідженням Центру економічного відновлення, якщо половина з українців, які перебувають зараз за кордоном не повернуться, у перспективі 10 років ВВП України втратить 113 млрд. доларів США.


«Кредити — не ярмо для громад. Це можливість реалізувати проєкти тут і зараз»

«Чотири роки тому, коли реформа корпоративного управління перейшла на продуктивну стадію (в державних банках), ми написали нову стратегію. Основні тренди — підтримка ексім-потенціалу нашої держави, робота з корпоративним сектором, який працює на зовнішньо-економічному фронті, підтримка держави. Через нас заходить багато міжнародних програм, ми є вікном для більшості міжнародних організацій у різних проєктах, — наголосив під час круглого столу член правління Укрексімбанку Михайло Медко. — Коли затверджували стратегію дали зрозуміти нашій наглядовій раді, що є неосвоєний потенціал в країні - муніципально-комунальний сектор. Після реформи децентралізації міста стали набагато самодостатніми, багатшими. Містам потрібно запустити масштабніший проєкт сьогодні, а не виділяти з щорічного бюджету частину коштів. Тим не менше, є стереотипи, страхи. Деякі менеджери міст думають, що кредити це погано, це ярмо. І що це така річ, з якою хтось не впорається. Кредит для громади — це можливість насамперед реалізувати проєкти зараз. Для нас головна мета — допомога в реалізації проекту».

Михайло Медко спростував деякі міфи про муніципальні кредити, аби громади міст не боялися їх брати. У питанні кредиту стоїть ще й інша сторона, яка є гарантом — Міністерство фінансів, яке теж зацікавлене у реалізації проєкту міст, громад. Якщо проєкт коштує 100 мільйонів гривень, то його реалізувати можна вже, а не чекати наступного бюджетного року, щоби назбирати грошей. Це може оцінити той, хто має свій бізнес і виживає на власних можливостях капіталу. Через кілька років вартість кошторису проєкту зміниться.

«Ми не лише кредитуємо міста, — продовжує розмову Михайло Медко. — Наш банк — з широкою компетенцією і набором рішень для муніципального та комунального сектору. Рішення є найбільш комплексними в Україні: від кредитів до лізингів, облігацій. У нас існує програма „Доступні кредити 5−7−9%“ (для фінансування інвестиційних проєктів комунальних підприємств). Тепер комунальні підприємства можуть брати кредит за ставкою 5−7−9%. У наш час це вигідно, коли реальна вартість енергоресурсу 20+ і кредити для певного типу бізнесу є непідйомними. Бо комунальний сектор дотаційний і він падає на плечі міста. У війну стало важче, треба шукати нові рішення. Ще до війни потенціал енергоефективності і модернізації в містах був 4 млрд. євро. До цього додалася збитки від російської агресії. Дуже виснажився транспортно-технічний парк. За два роки нічого не будувалося. Техніка не нова… Багато техніки було передано на потреби військових та тероборону».

Що пропонує Укрексімбанк для розвитку та відбудови країни?

У тренді - військові облігації. Для муніципалітетів це найзручніший спосіб розміщення тимчасово вільних коштів в період воєнних дій на території України. Це вагома підтримка потреб ЗСУ та держави у воєнний час. Серед плюсів військових облігацій — відсутні комісії за операції з військовими цінними паперами на період воєнного стану, отримання фіксованого прибутку (з моменту придбання і до погашення облігацій), стовідсоткова гарантія держави та, що найголовніше — висока дохідність до казни.

Для місцевих програм Укрексімбанк пропонує кредитування та випуск облігацій. Це також можливість залучати невеликі позики (для тих громад, що мають незначний бюджет). Для комунальних підприємств — фінансування за зниженими ставками (доступний фінансовий лізинг за програмою «5−7−9%»). Якщо ж скористатися так званим доступним кредитом, то термін фінансування для інвестиційних кредитів становить до 5%. Є можливість надати кредит траншами і запрограмувати зручний графік погашення кредиту.

Кейси співпраці банків з містами обласного значення

На круглий стіл завітав перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Його візит не випадковий. Львів не перший рік співпрацює з Європейським банком реконструкції та розвтику (ЄБРР): від капітальних ремонтів доріг із залученням французьких експертів, які контролюють процес та якість доріг — аж до придбання сучасного громадського транспорту. У Львові завдяки ЄБРР побудовано трамвайну колію та закуплено новий рухомий склад.

«Львів був і є найбільшим партнером ЄБРР в Україні, — наголосив Москаленко. — Ми є добрим партнером і Укрексімбанку: маємо співпрацю по кредитах та депозитах. Попри те, що зараз тривають дискусії, як має відбуватися стягнення військового ПДФО плюс 4% компенсації по тарифах, в кожному з міст з багато завдань. Ключове завдання — підтримка ЗСУ. До кінця року Львів планує на це видатки у сумі 2,1 млрд. грн. Є багато видатків, які стосуються критичної інфраструктури. Зараз із співпрацею із ЄБРР завершуємо будівництво заводу твердих побутових відходів. Це все значні кошти. Ці речі не можна робити завтра-післязавтра. Нашу інфраструктуру потрібно укріплювати, потрібно робити міста доступними. Потрібно будувати заводи, про які не прийнято говорити вголос (в рамках таємниць воєнного стану. — Авт.). Виробників дронів має бути багато. Це потребує додаткового ресурсу».

Старший банкір Департаменту сталої інфраструктури ЄБРР Денис Гайовий через ZOOM на круглому столі додав: «При видачі кредитів на реалізацію місцевих програм ЄБРР орієнтуються на період тринадцять років, з яких три роки — на реалізацію проєкту і десять — на погашення кредиту».

Серед успішних проєктів ЄБРР в громадах — програма розвитку громадського транспорту в Україні, перехід до зеленої економіки, перехід до екологічного громадського транспорту в містах. ЄБРР реалізує програми на 100 і 250 мільйонів євро.

Фото авторки

Схожі новини