Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому ФСБ не заарештує кращого друга «Талібану» Сергія Лаврова?

«Талібан» в Росії визнаний терористичною організацією

Весь світ спостерігав, як у Москві проводились переговори очільників Росії, зокрема міністра іноземних справ Росії Сергія Лаврова з визнаним в Росії терористичним рухом «Талібан» з Афганістану, який у цій країні приходить до влади після виведення звідти військ США. Зараз в Афганістані йде протистояння урядових сил з бойовиками руху «Талібан», які оволоділи значними територіями у сільських районах і розгорнули наступ на великі міста. Велика частина території країни, крім Кабула і передмість, вже перейшла під контроль талібів.

Представники «Талібану» відвідали Росію, зустрілися зі спецпредставником президента Росії з питань Афганістану Заміром Кабуловим. На переговорах обговорювалася ситуація в Афганістані і перспектива запуску міжафганських переговорів. Представники руху запевнили, що не будуть порушувати кордони держав Центральної Азії. В пресі, однак, з’явилися і фотографії представників «Талібану» з міністром Сергієм Лавровим. Однак більшість ЗМІ Росії у повідомленнях про цю подію навіть не додали позначку типу «* Заборонена в Росії терористична організація», що є порушенням діючого в Росії закону.

Після цього російські ЗМІ намагалися різними методами виправдати дії керівників держави, одні, наприклад, пишуть, що вони вже не терористи, інші вказують інші фантастичні причини. РІА «Новини» пише, що «Переговори можуть бути обумовлені, зокрема, прагненням Москви обмежити розширення впливу Туреччини у Середній Азії. Таку думку висловив директор Таврійського інформаційно-аналітичного центру Олександр Бедрицький, хоч приплести до Афганістану Туреччину, це треба постаратися. Здається, в Росії вже стає модою, в будь-якій незрозумілій ситуації звинувачувати… Туреччину. На його думку, вплив Туреччини в Афганістані і її вихід в Центральну Азію буде впливати на інтереси Росії, в тому числі у Чорноморському регіоні. Політолог, щоправда, визнав, що «у запевненнях талібів не просуватися далі у Центральну Азію є певна частка лукавства». І під загрозою опиняється не тільки Таджикистан, але й сама Росія.

З приводу поширеного фото Лаврова з представниками «Талібану» кримський адвокат Еміль Курбедінов, який веде багато справ зі захисту незаконно засуджених кримських татар, написав у своєму акаунті в Фейсбук: «Лавров провів черговий сухбет з «Толібаном». Але не бачу, щоб фсбшніки рвали підметки черевиків, щоб його заарештувати так, як вони це роблять, коли заарештовують безпідставно кримських татар, шиють справи з цього приводу за ст. 205.5; 278 за співробітництво з терористичною організацією. А також щодо тих, хто це бачив — за статтею за недонесення. Адже «Талібан» в Росії визнаний терористичною організацією тим самим рішенням Верховного суду Росії, що і Хізб ут-Тахрір.

Ось що про це пише сам Верховний суд:

«Рух Талібан» сформувався в Афганістані в 1994 р, як екстремістський ісламський рух. Підтримує зв'язки з незаконними збройними формуваннями, що діють на території Чеченської Республіки. У своїй діяльності використовує методи терору. Так, восени 1995 року ними був захоплений літак ІЛ-76 татарстанської авіакомпанії «Аеростан», екіпаж якого тривалий час утримували як заручників. За підтримки У. бен Ладена вишукували можливості для захоплення ісламськими рухами влади у Центральноазійських державах, в тому числі і в Узбекистані, Таджикистані, Киргизії. Заяву Генерального прокурора Російської Федерації задовольнити, визнати терористичними організації: «Партія ісламського визволення» («Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі»), «Лашкар-І-Тайба», «Ісламська група» («Джамаат-і-Ісламі»), «Рух Талібан» і заборонити їх діяльність на території Російської Федерації".

І ось сьомий рік ФСБ з військовими трійками Південного окружного військового суду відправляють людей в колонії суворого режиму на 15−20 років за так званими справами Хізб ут-Тахрір. А, по суті, за релігійні й політичні розмови.

У цьому ж рішенні 2003 року Верховний суд, як бачите, взагалі не наводить щодних фактів терористичної діяльності «Хізб ут-Тахрір». Однак суд начебто встановив, що «Партія ісламського визволення» («Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі») — організація, яка має на меті усунути неісламські урядиі встановити ісламське правління у всесвітньому масштабі шляхом відтворення «Всесвітнього ісламського Халіфату». Спочатку в регіонах з переважно мусульманським населенням, включаючи Росію і країни СНД. Основні форми діяльності: войовнича ісламістська пропаганда, що поєднується з нетерпимістю до інших релігій; активне вербування прихильників, цілеспрямована робота з внесення розколу в суспільство (насамперед пропагандистська з потужним фінансовим підкріпленням).

За весь час в суді у справах «Хізб ут-Тахрір» не було підтверджено жодного з перерахованих вище фактів. Водночас про «Талібан» є маса доведених прикладів терористичної діяльності. Однак спецслужби Росії ганяються не за терористами з «Талібану», а під виглядом боротьби з тероризмом припиняють діяльність активістів, волонтерів, журналістів, релігійних діячів, правозахисників та інакомислячих.

Схожі новини