Передплата 2024 ВЗ

Палко любив королеву. І тварин

Упродовж 15 років принц Філіп очолював Всесвітній фонд дикої природи

У світі продовжують тепло згадувати недавно померлого чоловіка британської королеви Єлизавети І І — принца Філіпа, герцога Единбурзького. Цю непересічну постать запам’ятали ще й як палкого прихильника і захисника природи. Для збереження довкілля він зробив дуже багато, витратив на екологічні програми мільйони власних фунтів стерлінгів.

За свого довгого життя принц Філіп був покровителем 800 бла­годійних організацій. Особли­во пишався тим, що упродовж 15 ро­ків, із 1981-го по 1996-ий, очолював Всесвітній фонд дикої природи. Якось в інтерв’ю Бі-Бі-Сі чоловік Її Величнос­ті сказав: «Людство у своїй діяльності не має права піддавати ризику вимирання цілі види тварин. Якщо знести Вестмін­стерське абатство, його можна відно­вити. Але коли через вас вимерла птаха дронт, ви просто не зможете її поверну­ти. Вона зникла назавжди». Іншого разу принц Філіп сказав про тварин таку фі­лософську річ: «Якщо ми, люди, отрима­ли владу над їхнім життям і смертю, тоб­то зникненням і виживанням, ми повинні користуватися нею, керуючись певним почуттям моралі. Навіщо призводити до зникнення чогось, якщо можна цього не робити?».

У конюшні принца було багато коней, у тому числі — два маленькі поні Балмо­рал Невіс і Ногтлоу Шторм. Принц Філіп дуже любив верхову їзду, із задоволен­ням займався кінним поло, драйвінгом (перегонами на кінних упряжках). У драй­вінгу цей вельможа досяг неабияких спортивних результатів. Тричі представ­ляв Велику Британію на чемпіонатах Єв­ропи, шість разів брав участь у чемпіо­натах світу. У далекому 1973-му принц Філіп разом із донькою, принцесою Ан­ною, приїжджав до Києва, де відбувався чемпіонат Європи з кінного триборства.

Герцог Единбурзький запам’ятався виступами за збереження пралісів і про­ти надмірного вилову океанської риби. Він був учасником відкриття Центру з догляду за слонами у зоопарку 50-ти­сячного британського міста Данстейбл. Саме там було зроблено симпатичну світлину, на якій видно, як Єлизавета І І і принц Філіп годують фруктами азійсько­го слона Донне.