Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рахунок за «світло» – майже 17 тисяч доларів!

У 70 разів більше, ніж місяць тому за усю «комуналку»... Через сильні морози у Техасі (США) ціни на електроенергію злетіли до небес

Лютий 2021 року запитав у зазвичай теплого американського штату Техас, чи той добре «взутий»… З’ясувалося, не дуже. Через рясні снігопади й сильні як для американського Півдня морози (до мінус 13 за Цельсієм) кілька мільйонів техасців залишилися без електрики й води. «Світло» згодом підключили. А коли за нього прийшли рахунки, чимало техасців отетеріли: за електроенергію треба заплатити тисячі доларів!

Лютневий стрибок цін на елек­троенергію у Техасі найбільше вра­зив тих жителів штату, які обрали варіант оплати за гуртовими цінами. За звичної для Техасу зимової погоди це де­шевше, ніж оплата за фіксованою роз­дрібною ціною. Але усе зіпсував погод­ний катаклізм. Через рясні снігопади й сильні морози постачання природно­го газу в багатьох районах Техасу припи­нилося, а вітряки, що виробляли частину електроенергії, зупинилися. Гуртові ціни на електроенергію коливаються залежно від попиту. Оскільки «світло» стало дефіци­том, а попит був аномально високим, гур­тові ціни на електрику різко зросли: із кіль­кох центів до 9 доларів за кіловат-годину!

Як розповів науковий співробітник Університету Техасу Джошуа Роудс, спо­живачі, що обрали варіант оплати за фік­сованими роздрібними цінами, платили за «світло» трохи більше, ніж «гуртови­ки» — близько 12 центів за кіловат/годи­ну. За словами Роудса, вартість елек­троенергії для споживачів із фіксованою ставкою згодом також може зрости, оскільки компанії-постачальники, які по­терпіли від лютневого нападу зими, за­хочуть компенсувати свої високі витрати. Але це буде невелике зростання тарифу (на кілька центів за кіловат-годину), тоді як чимало техасців змушені зараз плати­ти за «світло» тисячі доларів.

Серед тих, яким прийшли величезні рахунки за електроенергію, чимало клі­єнтів техаської енергетичної компанії Griddy. Зокрема, Сьюзен Госфорд із Де­нісона зазвичай платить за «світло» в лю­тому менш, ніж 2,5 долара на добу. А за два перші тижні лютого з неї автоматич­но стягнули аж 1346,17 долара! Це біль­ше, ніж жінка мала на рахунку, тож банк також стягнув із неї комісію за «овер­драфт».

Видання The New York Times розпові­ло про 63-річного армійського ветера­на Скотта Віллоубі, що живе у передмісті Далласа. «Усі мої заощадження зникли, — каже пенсіонер. — Це мене знищило». Віллоубі мусив заплатити за електро-енергію… 16 тисяч 752 долари! Це у 70 разів більше, ніж ветеран зазвичай пла­тив щомісяця за усю «комуналку»… Ви­дання Newsweek описало ситуацію Ройса Пірса, який винен енергетичній компанії за лютий понад 8 тисяч доларів. А у січні заплатив за «світло» 387 «зелених»…

Як розповів вищезгаданий експерт Роудс, у Техасі можна платити за гурто­вими цінами, оскільки це один із тих шта­тів, де людям дозволено вибирати, в якої компанії купувати електроенергію. За даними NYT, торговців «світлом» у Техасі приблизно 220, і це абсолютно ринкова система, без жодного іншого регулюван­ня. Різке зростання попиту на електро-енергію призвело до різкого зростання гуртових цін — у кількасот разів. Як вва­жає професор Гарвардського універси­тету Вільям Хоган (NYT називає його ар­хітектором енергетичного ринку Техасу), ринок повівся так, як і мусив… А от енер­гетичний консультант Роберт Макка­лоу (Портленд, штат Орегон) назвав таку поведінку ринку електроенергії Техасу «ідіотизмом», адже, мовляв, споживачі виявилися абсолютно беззахисними.

Різке зростання цін на «світло» засу­див і губернатор Техасу, республіканець Грег Еббот. За його словами, «неприпус­тимо», що техасці, які багато днів потер­пали від морозу, змушені тепер перепла­чувати за електрику. Як розповів Еббот, якого цитує Newsweek, влада штату шу­кає рішення, яке «дозволить техасцям не платити нераціональні комунальні рахун­ки, які вони не можуть собі дозволити».

Схожі новини