Передплата 2024 «Добрий господар»

«Трансгендерний» початок Байдена

За рішенням нового президента США, особи, що змінили стать, знову зможуть служити в армії

Вже у перші дні свого президентства Джо Байден скасував заборону Дональда Трампа на службу в армії США для трансгендерів (осіб, які змінили стать). Байден також підписав указ, мета якого — «запобігання й боротьба з дискримінацією за ознакою гендерної ідентичності або сексуальної орієнтації». Американська спільнота ЛГБТ (лесбійки, геї, бісексуали й трансгендери) ці рішення 46-го президента США привітала, а от консерватори — розкритикували. Зокрема, свої застереження висловили єпископи Католицької церкви.

Експрезидент Дональд Трамп заборонив трансген­дерам служити в амери­канській армії у липні 2017 року. Своє рішення Трамп пояснив тим, що на медичний догляд за військовослужбовцями, які змі­нили стать, Пентагон витрачає «величезні кошти». Та й загалом, мовляв, трансгендери в ар­мії спричиняють непотрібні дис­кусії… За даними дослідження RAND Corporation від 2016 року, кількість трансгендерів в армії США сягала 2,5 тисячі осіб.

Під час виборчої кампанії Бай­ден обіцяв ЛГБТ-спільноті, яка активно підтримувала кандида­та від Демократичної партії, що скасує «трансгендерну» заборо­ну республіканця Трампа. Свою обіцянку Байден виконав. «До­зволити усім кваліфікованим американцям служити своїй кра­їні у погонах — найкращий ви­бір, оскільки інклюзивна сила є ефективнішою, — повідомив Бі­лий дім. — Це слушне рішення, що відповідає нашим національ­ним інтересам. Президент вва­жає, що гендерна ідентичність не повинна заважати військовій службі, а сила Америки полягає у її різноманітності».

Значно жорсткішу критику, ніж «трансгендерний», спричи­нив інший указ Байдена — про «запобігання й боротьбу з дис­кримінацією за ознакою гендер­ної ідентичності або сексуальної орієнтації». Президент США, зо­крема, наказав американським школам, аби учні-трансгендери брали участь у спортивних зма­ганнях «згідно з їхньою гендер­ною ідентичністю». Наприклад, Джо став Джоан і тепер змага­тиметься у бігу з дівчатами, хоча фізично залишився таким же сильним, як хлопці… «Це початок кінця жіночого спорту», — напи­сала про указ Байдена у видан­ні Wall Street Journal публіцистка Ебігейл Шраєр.

А експертка з Єврейського ін­ституту для національної безпе­ки Еріел Девідсон написала про «сумний день для жіночого спор­ту». Девідсон констатувала: «За­вдяки указу Байдена жінки му­сять змагатися з біологічними чоловіками, з ризиком травму­ватися й втратити титули. Тіль­ки не кажіть мені, що це рішення „прожіноче“. Ні, воно деструк­тивне й зловмисне».

Нагадаємо, раніше Байден вирішив призначити заступни­ком міністра охорони здоров’я США міністра охорони здоров’я штату Пенсильванія Рейчел Ле­він. Вона перша у США «відкри­та» трансгендерка, що стала ви­сокопоставленим державним чиновником на федеральному рівні.

Указ Байдена про боротьбу з дискримінацією за ознакою сек­суальної орієнтації або гендер­ної ідентичності (зокрема, під час прийому на роботу й на ро­бочому місці) розкритикува­ли також голови кількох комісій Єпископату Католицької церк­ви США. На їхню думку, цей указ «загрожує порушити права лю­дей, які визнають правду про статеві відмінності або стоять на сторожі інституту шлюбу між од­ним чоловіком і однією жінкою», а «цілісність двох статей, жіно­чої і чоловічої, які доповнюють одна одну», не можна ігнорува­ти. Єпископи, за їхніми слова­ми, підтримують зусилля нової адміністрації США, спрямова­ні на досягнення расової рівно­сті. Але водночас шкодують, що ця мета «частково пов’язана з нав’язуванням фальшивих тео­рій на тему людської сексуаль­ності, які можуть завдати сус­пільної шкоди».

А тим часом…

Представники Демокра­тичної партії у Конгресі США розробляють законопроєкт, який передбачає регулярні виплати на дітей: 300 дола­рів на місяць для кожної ди­тини віком до 6 років і 250 до­ларів на місяць для кожної дитини у віці 6−17 років. Про це інформує The Washington Post. На відміну від однора­зових виплат під час панде­мії, які одержують чимало до­рослих американців, виплати на дітей будуть постійною ба­гаторічною державною про­грамою. За інформацією WP, законопроєкт підтримує пре­зидент Джо Байден.

Схожі новини