Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Щоб потрапити до підзахисних у Лефортовське СІЗО, адвокати тягнуть жереб

Розгляду апеляції на арешт журналіст Роман Сущенко очікуватиме в одиночній камері.

Якби не плановий приїзд у «Лефортово» російських правозахисників, хтозна-скільки б ще про ув’язнення у Москві українського журналіста Романа Сущенка не знали б ні його рідні, ні в Україні взагалі. По-тихому пришили статтю за шпигунство і по-тихому відправили на два місяці у «ФСБшне» Лефортовське СІЗО. Після арешту Романові не дали ні додому зателефонувати, ні повідомити про ситуацію українське консульство. Лише коли після відвідин ізолятора правозахисниця Зоя Свєтова оприлюднила інформацію, що у «Лефортово» утримують українського «шпигуна», справа набула розголосу.

Як повідомила Зоя Свєтова у своєму дописі на Facebook, про українського бранця у Московському ізоляторі правозахисники дізналися випадково. «Під час планової перевірки, коли ми з моєю колегою прийшли у неділю в СІЗО. Спитали, чи немає у карантинних камерах людей, які щойно були заарештовані. Нам сказали, що один чоловік є», - розповіла Зоя Свєтова. Каже, коли зайшли у камеру до Романа, вдалося з’ясувати лише, що він — громадянин Украї­ни, журналіст, і що йому інкримінують статтю за шпигунство. Під час розмови тюремники запобігали будь-яким спробам правозахисників дізнатися детальнішу інформацію. Романові не дали навіть сказати, де саме він працює журналістом.

Права на телефонний дзвінок українського арештанта позбавили. А у казенні адвокати «виписали» 28-річну захисницю — «досвідчену». Хоча, навіть якби метра з метрів дали, ефект був би той самий: адвокат «для картинки» (усе ж командами згори вирішується).

Згодом стало відомо, що захищати Романа Сущенка взявся Марк Фейгін, який вів і справу Надії Савченко. Побачитися з підзахисним адвокатові вдалося лише через дві доби після його арешту. Але і це ще — кращий результат з можливих. Як розповіла правозахисниця Свєтова, «Лефортово» навіть для адвокатів — неприступна фортеця: доступ туди обмежений не лише дозволами, а й кількісно. Щоп’ятниці адвокати проводять жеребкування, результати якого і визначають, хто з арештантів зможе наступного тижня зустрітися зі своїм захисником, а кому не судилося. «З відвідуванням підзахисних у цьому СІЗО — реальна катастрофа, - підтвердив Фейгін. - За тиждень наперед адвокати розігрують право на вхід».

Після зустрічі з Романом у СІЗО Марк Фейгін повідомив деякі подробиці про утримання журналіста і його справу. «На нього тиснули психологічно, але жодних незаконних методів у плані тортур не застосовували. Пропонували підписати явку з повинною, тобто піти на угоду зі слідством. Але він цього не зробив. Тому ФСБ не змогла надати жодних доказів його провини, бо в них їх просто немає. Зміст справи нульовий: те, що там написано, ніяким шпигунством не може бути. У п’ятницю (7 жовтня) пред’являть звинувачення. Буду у Романа, і вирішимо, що робити далі», — заявив Марк Фейгін в ефірі «Громадського». Пізніже у соцмережах адвокат виклав копію апеляційної скарги на постанову про арешт Романа Сущенка.

Найближчий тиждень Роман проведе в одиночній камері-«карантинці» завбільшки у вісім квадратних метрів. Коли до нього допустять консула, не беруться прогнозувати ні адвокати, ні правозахисники. Кажуть, з дозволом слідчі можуть тягнути від місяця до півроку.

Коментуючи перспективи справи Сущенка, адвокат Фейгін дав зрозуміти, що замовники чергової шпигунської історії, як і у випадку з нардепом Савченко, прорахувалися. Захід дуже болісно реагує на політичні переслідування, не кажучи вже про переслідування журналістів. А тому черговий випад Кремлю просто так не минеться. Адвокат припустив, що справа проти Сущенка знадобилася Москві як розмінна карта. «Якщо вважали його шпигуном, могли б просто не пускати в країну. Хто заважав це зробити? - заявив Марк Фейгін у коментарі «Дзеркалу тижня». - Можливо, він був їм для чогось потрібен? Гадаю, слушним є припущення, що Сущенка хочуть засудити й обміняти на когось, хто утримується в Києві. Не знаю, хто із числа громадян Росії утримується в українських в’язницях як звинувачені чи засуджені, і чи є серед цих людей співробітники спецслужб, але, якщо є, напевно, на них могли б обміняти. Був обмін щодо Савченко? Чому б йому не бути і в інших випадках?».

Реакція міжнародної спільноти на арешт Романа Сущенка не забарилася. В американському Держдепі заявили, що відстежують ситуацію і збирають інформацію для подальших висновків та рішень. Невідкладно зреагували і депутати Європарламенту, виступивши з вимогою негайно звільнити українського бранця. «Висунуті проти Романа Сущенка обвинувачення та його затримання є черговим актом агресії Росії проти принципів верховенства права, а також проти громадян України», - йдеться у заяві європарламентаріїв.