Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Штайнмайєр побачив шанс стабілізації на Донбасі

  • 04.11.2015, 13:29
  • 1 668

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр переконаний, що учасники переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на Донбасі на правильному шляху.

Про це дипломат заявив в інтерв'ю газеті Neue Westfаlische.

"Щодо вирішення української кризи ми на правильному шляху. Вже два місяці гармати мовчать. І після перенесення виборів на сході України у нас є шанс стабілізувати режим припинення вогню і прийти до подальшого відведення озброєнь", - сказав Штайнмайєр.

На його думку, "зовнішня політика завжди успішна тоді, коли люди відходять від категорій чорно-біле", це довела криза в Україні.

Дипломат нагадав, що Захід правильно відповів на анексію Криму, що суперечить міжнародному праву, і на дії Росії на сході України, там, де це необхідно, у тому числі і економічним тиском. Одночасно з цим завжди підтримується діалог для того, щоб знайти рішення за столом переговорів. "Так Німеччина разом із Францією могли сприяти тому, що конфлікт не переріс у військове протистояння між двома державами", - підкреслив Штайнмайєр роль Берліна і Парижа.

Говорячи про санкції, глава німецького МЗС повторив, що "в руках Росії - вирішити питання санкцій шляхом реалізації Мінських домовленостей". Втім він не вважає, що навіть у разі відміни антиросійських санкцій відразу і різко покращаться економічні відносини між ФРН і РФ. За словами Штайнмайєра, "багато що пов'язано із слабкістю російської економіки, і ситуація не покращиться автоматично після зняття санкцій".

Міністр також відзначив, що політика розрядки відносно Варшавського договору працювала в період блокової конфронтації, коли партнери з обох боків були передбачуваними.

"Сьогодні світ у нас значною мірою залишився без структур порядку. Але актуальною залишається основна ідея, яка полягає в тому, щоб здолати мовчання і знаходитися в постійному діалозі, незважаючи на протилежність поглядів", - резюмував глава МЗС ФРН.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини