Передплата 2024 «Добрий господар»

«Віва Куба! Віва Обама!»

США та «Острів свободи» відновлюють дипломатичні відносини – після 53 років розриву

Вічні кубинські революціонери, брати Кастро, несподівано домовилися про мир і дружбу з Америкою. Лідер “Острова свободи” Рауль Кастро і президент США Барак Обама, одночасно виступаючи по ТБ, оголосили про відновлення дипломатичних відносин між країнами, які розірвали 1961 року. США і Куба вели діалог понад рік за посередництва Папи Римського Франциска. Уже в квітні може відбутися історичний візит Обами до Гавани.

Обамі потрібна перемога у зовнішній політиці

Президент США заявив, що ізоляція Куби показала свою неефективність, — бо не сприяла становленню демократичної, процвітаючої та стабільної Куби, і лише шкодила народу цієї країни, де надалі керує Компартія. «США роблять історичні кроки, аби встановити новий курс у відносинах з Кубою і сприяти розширенню прав і можливостей для кубинців. Колишня політика США щодо Куби стримувала змогу Америки впливати на події в Західній півкулі», — заявив Білий дім.

Після провалу «перезавантаження» з Росією Обамі, повноваження якого через два роки добігають кінця, конче потрібна зовнішня перемога. Нормалізація відносин з Гаваною може нею стати. Обама розраховує, що його кубинський прорив вплине на імідж Демократичної партії в очах виборців латиноамериканського походження на президентських виборах 2016-го.

«Цього рішення давно чекали у світі. На Кубі після відходу Фіделя і переходу влади в руки його брата Рауля почали відбуватися зрушення. Вони свідчать про намір Гавани виправити катастрофічне економічне становище країни. Білий дім теж давно хоче переглянути відносини з Кубою, та боявся розгнівати консервативне лобі кубинської діаспори у Конгресі. У Куби, яка сподівається на швидкий вихід з економічного ембарго, є підстави для тріумфу. Але тепер від неї чекають розширення не лише економічних, а й політичних свобод. Для авторитарного режиму зі стажем це непросте завдання», — пише російська «Новая газета».

Батьки і діти революції

Півстоліття ембарго, яке США наклали на Кубу, коштували кубинцям 113 млрд. дол. Зміна політики Обами наразі не передбачає повного скасування ембарго. Для цього Обамі потрібне схвалення Конгресу, яке буде складно отримати, адже з 1 січня більшість там матимуть республіканці, які проти швидкого зняття ембарго з Куби без демократизації країни.

У США живуть 1,5 млн. осіб кубинського походження. Новина про відновлення відносин Вашингтона з Гаваною розколола їхнє середовище. Частина, переважно молодь, яка народилася у США, вітає крок Обами. Інша частина, переважно старші, які втекли від репресій режиму Кастро, засуджує, — адже режим на Кубі надалі залишиться недемократичним.

Критиків Обами можна знайти серед республіканців та демократів. Глава сенатського комітету з міжнародних відносин, демократ і нащадок кубинських іммігрантів Роберт Менендес каже, Обама фактично виправдав злочини кубинських комуністів. А спікер Палати представників Конгресу, республіканець Джон Бейнер, назвав рішення Обами «безглуздою поступкою черговому диктатору». «Політика умиротворення лише підштовхне нових тиранів у світі до спроб скористатися наївністю Обами. Президент пішов на поступки, але не отримав взамін жодних обіцянок щодо свободи слова чи демократії. Це перемога режиму братів Кастро і серйозна поразка для кубинців», — заявив сенатор-республіканець Марко Рубіо, батьки якого втекли з Куби.

«Більш невдалого моменту для зміни політики щодо Куби Обама вибрати не міг. Останніми місяцями перспективи режиму Кастро виглядали погано. Скромні реформи Гавани, які мали рятувати жахливе економічне становище, буксували, адже режим не хотів дати громадянам більше свободи. Економічний колапс Венесуели ставив під загрозу субсидування режиму Кастро. Режим на Кубі тримався протягом останніх років за рахунок Каракаса. І от Кастро несподівано врятував Обама. Відновлення дипвідносин, виключення Куби зі списку країн-спонсорів тероризму, зняття обмежень на американські інвестиції та поїздки на Кубу дадуть Гавані доступ до нових джерел твердої валюти і позбавлять США політичних важелів впливу на режим», — написала The Washington Post.

Проте більшість демократів все-таки підтримали Обаму. «Наші відносини з Кубою надовго були отруєні недовірою і спогадами про Холодну війну», — заявила сенатор-демократ Даян Файнстайн.

Куба — законсервований СРС

Схожі новини