Передплата 2024 «Добра кухня»

У Росії виробництво патронів під загрозою повної зупинки

  • 20.08.2014, 14:09
  • 1 263

Мінпромторг пропонує утилізовувати, починаючи з 2015 року, не менше 2 млрд патронів щорічно

Введення додаткових санкцій Заходу проти Росії може поставити під удар патронне виробництво, оскільки понад 70% продукції РФ поставляється за кордон. Виробники сподіваються на зростання закупівель для потреб Міноборони. Військовим поки вистачає вже накопичених запасів, пише "КоммерсантЪ".

19 серпня під керівництвом заступника міністра промисловості і торгівлі РФ Олександра Потапова пройшла нарада на цю тему.

Згідно доповіді, яку представив департамент промисловості звичайних озброєнь, боєприпасів і спецхімії Мінпромторгу, проблем у галузі дві: надлишок вже готової продукції в арсеналах силових структур і небезпека введення чергових західних санкцій. Ці обставини, як наголошується в доповіді, взаємопов'язані. З середини 1990-х років силові структури (МВС, Міноборони, ФСО, ФСБ) різко скоротили закупівлю боєприпасів. Держоборонзамовлення впало у 20 разів без особливих перспектив. Наявні виробничі потужності виявилися надлишковими, а держава надати необхідну фінансову підтримку не могла.

В результаті підприємства були приватизовані, а їх акціонери, оцінивши перспективний портфель замовлень, переорієнтувалися на експорт. З того моменту підприємства освоїли випуск патронів до нарізної, мисливської і спортивної зброї, в тому числі 41 найменування патронів до зарубіжного зброї. В результаті зараз частка експорту в обсязі виробленої продукції становить понад 70%.

Учасники наради побоюються, що можливість нових санкцій США і Євросоюзу вдарить по виробництву патронів. Так, наприклад, 80% всього обсягу експорту патронів до цивільної зброї припадає на США.

Схожі новини