Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мінюст: "В ЄСПЛ справа Савченко буде розглянута в максимально короткі терміни"

  • 16.07.2014, 20:22
  • 930

Україна розраховує на те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) в найкоротші терміни розгляне позов про незаконне утримання на території РФ української льотчиці Надії Савченко

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко на брифінгу, пише «Інтерфакс-Україна».

"Європейський суд з прав людини прийняв заяву з приводу порушення прав людини, а саме незаконного утримання Російською Федерацією нашої громадянки, і цій заяві було надано статус (...) пріоритетної. Тобто воно буде розглянуто в максимально короткі терміни", — сказав він.

Глава Мін'юсту пояснив, що український уряд також долучився до цієї заяви, тобто вступило в цю справу.

"Ми будемо розраховувати,... що ця справа буде якнайшвидше розглянута Європейським судом", — сказав міністр.

Петренко зазначив, що якщо до моменту розгляду позову по суті РФ "під тиском міжнародного співтовариства" не звільнить Надію Савченко, то Україна розраховує на позитивне рішення ЄСПЛ, оскільки "у нас дуже сильна позиція".

Нагадаємо, 31-річна льотчиця Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона виявилася в Росії в воронезькому СІЗО. Як стверджують у Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під Луганськом. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

Обласний суд залишив її під вартою до 30 серпня.

Президент України Петро Порошенко доручив Генеральній прокуратурі і Службі безпеки перевірити обставини вивезення Савченко з України на територію Російської Федерації. Крім того, Порошенко доручив МЗС із залученням інших держорганів вжити всіх заходів щодо безумовного звільнення російською стороною української льотчиці з-під варти і поверненню її в Україну.

14 липня прес-служба президента України повідомила, що глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов пообіцяв забезпечити доступ українського консула до Н.Савченко. Однак до теперішнього часу консул так і не зміг зустрітися з українкою.

ЄСПЛ 15 липня почав провадження у справі української льотчиці проти Росії, надавши справі статус пріоритетної, повідомила український адвокат Валентина Теличенко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Також президент суду звернувся до уряду РФ з питаннями про те, як потрапила Надія Савченко в російський СІЗО, на яких підставах і чому до цих пір не були надані можливості зустрітися з консулом України. Також суд зобов'язав уряд РФ проінформувати про умови утримання української льотчиці", — зазначила адвокат.