Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Баррозу нагадав Путіну, що поставки газу в ЄС обов’язок Росії, а не України

  • 17.04.2014, 21:50
  • 837

Про це йдеться у листі-відповіді Баррозу на ім'я президента Росії Владіміра Путіна.

Президент Єврокомісії закликав до більшої прозорості газових відносин України та Росії.

Як відомо, Путін попередив про проблеми у газових відносинах з Києвом у листі від 10 квітня, направленому лідерам 18 країн ЄС.

"Співпраця між Європейським Союзом та Російською Федерацією в енергетичній галузі спирається на спільні інтереси... Контрактна надійність Російської Федерації як постачальника газу на кону у цій справі", — пише Баррозу.

"У вашому листі ви вказуєте на непогашені борги "Нафтогазу України" як причину для "Газпрому" перейти на режим передоплати, який може — в разі відсутності оплати — спонукати "Газпром" до часткового чи повного припинення поставок газу Україні", — зазначає він.

За словами Баррозу, "такий розвиток є причиною серйозної стурбованості, оскільки він принесе перебій поставок Європейському Союзу та іншим країнам-партнерам і стосуватиметься закачування газу у сховища в Україні на найближчу зиму".

"Що стосується поставок до Європи, то хочу нагадати про контракти між європейськими компаніями та "Газпромом". Відтак це обов'язок "Газпрому" впевнитись, що обумовлені обсяги газу постачаються згідно з контрактами", — додає президент Єврокомісії.

Баррозу нагадав, що поставки газу Євросоюзу та Україні тісно переплетені, і наголосив, що ЄС готовий обговорювати, як виконуються контракти, з усіма сторонами на основі ринкових цін, міжнародних норм та правил з тим, аби впевнитись, що транзит через українську територію, закачування газу в сховища України та поставки газу Україні здійснюються у прозорий та надійний спосіб.

Джерело: УНІАН

Схожі новини