Передплата 2024 «Добра кухня»

Незавидна доля Абхазії

  • 05.03.2014, 23:04
  • 1 807

Цими днями, коли російські солдати стоять на Перекопі і блокують українські військові частини в Криму, багато хто прорікає півострову долю бунтівного грузинського регіону — Абхазії. 21 рік тому цей туристичний регіон Грузії за допомоги Росії виграв війну та відділився від Тбілісі. У 2008-му Росія визнала незалежність Абхазії. (Крім Росії, її визнали Нікарагуа, Венесуела і Науру. Решта світу вважає Абхазію частиною Грузії). Знамениті курорти краю почали ледь відновлюватися лише після 2008-го. Але досі переважно пустують...

У краю процвітає криміналітет. Люди користуються російськими паспортами, бо їхніх ніхто не визнає. Субтропічний регіон із чудовою унікальною природою, основою доходу в якому є туризм, перетворився на край зубожіння.

Російський бізнес обирає Сочі...

Після розвалу СРСР Абхазія, яка мала непрості відносини з Грузією упродовж усього ХХ ст., заявила про свою незалежність. Грузія у серпні 1992-го ввела війська до Абхазії, але зустріла збройний опір, зокрема російських і чеченських найманців. Збройний конфлікт призвів до близько 9 тис. жертв (з обох сторін приблизно порівну), втрати Грузією контролю над Абхазією і завершився 30 серпня 1993-го. Унаслідок конфлікту близько 250 тис. грузинів (половина населення краю) вигнали з Абхазії. Відтоді край добивався визнання своєї незалежності. Після російського нападу на Грузію у 2008-му Абхазію визнали чотири держави, на чолі з Росією. Тбілісі досі розглядає Абхазію як частину своєї країни і пропонує широку автономію у складі Грузії, — але не контролює.

«Інтереси Москви в Абхазії зосереджені на безпеці, адже її територія може служити буферною зоною, — якщо Грузія приєднається до НАТО чи за умови порушення внутрішньої стабільності Грузії. Абхазія може запропонувати цікаві можливості для вкладення капіталу, але російські бізнесмени більше зайняті в Сочі, де можуть заслужити прихильність Кремля. Ціна конфлікту для Абхазії — велика. Упущено багато можливостей для розвитку. Результатом став сильний економічний і соціальний застій. У виборі між національним самовираженням і розвитком пріоритет отримало перше», — пише британська The Guardian.

Де немає права, править свавілля

Ось як описує туристичні принади сучасної Абхазії один із туристів, який відвідав цей регіон наприкінці 2013-го: «Ще 20 років тому Абхазія була райським куточком. Але потім СРСР розпався, була війна, і довгі роки на колишні елітні курорти зважувалися їздити одиниці. Згодом сюди стало приїжджати більше росіян (96% від усіх туристів), яких спокушають низькі ціни і спогади про СРСР...

Природа тут справді дивовижна. Гори попід хмари і хребти, що спускаються до моря, узбережжя з субтропічною рослинністю... Але депресивність на цьому тлі виглядає ще більш чорною — всюди розграбовані руїни, пошарпані будинки... Для відновлення будівель, знищених ще під час війни, треба грошей. Абхази кажуть, у них немає коштів, а інвесторів лякає відсутність гарантій з боку абхазької влади. Ось і чекають на доброго дядька, який зробить усе задарма. А тим часом усе занепадає і руйнується ще більше... Курортне місто Гагра.

Столітній парк виглядає запущеним — зарослі ставки, не діють фонтани. З парку до закинутого санаторію веде покинута іржава канатна дорога. Набережна теж у гнітючому стані — усе обдерто, ліхтарі зламані. Частина пляжу, що подалі від моря, заросла бур’яном. Неподалік — залізнична станція. Залізниця в Абхазії діє, але вокзали та станції — закинуті. Всюди — розруха».

«Що таке Абхазія? Уявляєте, ви купуєте там будинок на березі Чорного моря, а до вас приходить людина через кілька місяців і каже: «Вибачте, це не він був власником, у кого ви купили будинок, а я справжній власник. Купуйте свій дім ще раз». Або приходить наступного року і каже: «Знаєш, будинок подорожчав, тобі треба доплатити». Знаєте, як продаються там готелі? Знаю чудовий випадок, коли людям обіцяли продати готель за 2 млн. дол. Вони дали гроші на оформлення документів. Але документи оформили не на тих людей, які дали гроші, а на тих, які були посередниками. Коли люди пред’явили претензії, їм сказали: «Слухай, ми ті гроші вже проїли, тому, якщо приведеш лоха з Москви на цей самий готель, то ми його кинемо, а гроші віддамо тобі», — пише про сучасну Абхазію російська публіцист Юлія Латиніна.

Схожі новини