Передплата 2024 ВЗ

Ніхто в Бориславі такого укриття не має

Історія ця почалась ще торік. Ставши переможцем оголошеного Благодійним фондом «Посмішка ЮА» конкурсу за правилами проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення основних потреб та потреб захисту постраждалих від конфлікту та переміщених дітей і їхніх сімей в Україні» Бориславський ЗЗСО № 3 єдиний на Дрогобиччині отримав фінансування на проведення комплексного ремонту свого укриття. Орієнтовна вартість проєкту — 1 млн 800 тис. грн

Фото Бориславської міської ради
Фото Бориславської міської ради

Колишнє занедбане приміщення не впізнати

У школі хотіли, всі сподівались, що вже спочатку цього року під час повітряних тривог, без яких рідко, коли минає день, від імовірних ракетних обстрілів можна буде сховатись не у приміщенні школи, керуючись принципом «чотирьох стін», як це дотепер практикується, і не в близько розташованій до школи захисній споруді цивільного захисту НГВУ «Бориславнафтогаз», а у своєму сховищі, чия площа аж 330 кв. м становить. Трішки не вистачило часу, аби сподівання учнів та вчителів школи здійснились минулого року. Однак цим у навчальному закладі не засмучені. Станом на сьогодні ремонт сховища завершено. Сказати коротко: колишнє занедбане, непристосоване до прийому людей приміщення не впізнати. Тепер, коли заходиш сюди, взуття зняти хочеться. Ніяковіють діти, не у всіх вистачає сміливості широким кроком, як заведено, переступити поріг. Щодуху помчати величезним приміщенням, який спортзал нагадує.

Довкола все чисто, блищить

Довкола все чисто, блищить. Як інформує пресслужба Бориславської міськради, під час ремонту всю стару водоканалізаційну мережу «викинули». Замість заржавілих труб дали нові пластикові. Добре вирівняли, заливши новою стяжкою, підлогу. Те ж саме, хіба що без стяжки, зробили і зі стінами. Все пофарбовано. Там, де потрібно — про гідроізоляційний захист подбали. Розширено, по-новому сформовано внутрішні проходи. У приміщенні, в якому замінено всі старі двері та вікна, через які вітер не гірше, ніж надворі задував, зникли протяги. Мікроклімат, температурний режим — як у навчальних класах. Проведено освітлення, нову систему опалення змонтовано. Розраховане на 550 осіб укриття до прийому своїх «постояльців» повністю готове. Незручностей не відчують навіть ті, хто від задухи потерпає. Циркуляція повітря в приміщення забезпечується за допомогою рекуператорів. Зникла сирість: так дається взнаки, «сигналізує» про себе дренажна система. Звісно, що й про санвузли та гарячу воду не забули. У приміщенні бойлер змонтували. Як це завжди буває у гарних господарів, після добре виконаної роботи всередині, добру справу продовжили назовні. Виконавець робіт подбав про маленький благоустрій прилеглої території. Вимостили бруківкою сходи, пандус та доріжку, підпірний фундамент. Зроблено, як належиться.

Лише для ЗЗСО№ 3?

Для кого так добротно, з урахуванням вимог комфортності відремонтоване укриття в Бориславі призначене? Лише для учнів та вчителів, всього персоналу ЗЗСО № 3 чи ще для когось? Як пояснює директор навчального закладу Володимир Драган, тут так само зможуть заховатись і 270 дітей, які до школи щосуботи на курси польської мови з цілого Дрогобицького району приїжджають. Шість вчителів проводять навчання. Упродовж цього дня, від дев’ятої ранку до вісімнадцятої години вечора, укриття — до їхніх послуг. Сюди так само можуть прибігти у разі оголошення повітряної тривоги й учні розташованої поруч Бориславської ДЮСШ. Взаємини між ЗЗСО № 3 та ДЮСШ про надання захисту від небезпеки з неба регулює відповідна угода. Двері укриття для відвідувачів спортивних секцій відкриті щодня від 16 год до 20 год.

Апетит завжди під час їжі приходить

Недаремно кажуть, що апетит під час їжі приходить. Тепер, коли приміщення справді готове до прийому дітей та їхніх вчителів, тренерів — наставників та вихованців спортшколи, захотілося більшого. У ЗЗСО № 1 вирішили, що буде неправильно, якщо укриття не «умеблюють» новими партами, кріслами, лавами, стелажами. Все це потрібно, щоб діти у разі тривалих повітряних тривог, як, зрештою, і вчителі, не стомлювались, могли у звичних для себе умовах навчатись та викладати. Допомогти школі після завершення реалізації проєкту Благодійного фонду «Посмішка ЮА», умовами яких «умеблювання» не передбачено, зголосилась низка благодійних фондів та деякі спонсори. Чекати до повноцінного «новосілля», урочистого відкриття укриття для повноцінної експлуатації, за словами Володимира Драгана, залишилось недовго.

Схожі новини