Передплата 2024 ВЗ

Екопапір із Жидачева допоможе зберегти ліси

Нова продукція особливо повинна би сподобатися історикам

Виробництво екопаперу позитивно вплине на довкілля. Та й обходиться він дешевше. Фото Олексія Хемія.
Виробництво екопаперу позитивно вплине на довкілля. Та й обходиться він дешевше. Фото Олексія Хемія.

«Біла ніч» — таку назву отримав екологічний офісний папір, виробництво якого розпочали на Жидачівському целюлозно-паперовому комбінаті. Від свого попередника — знайомого всім нам білого офісного паперу — новачок відрізняється дещо сіруватим кольором, зате міцність у нього вища. Та й ціна виграшна: за пачку екопаперу треба буде заплатити на 100 грн дешевше.

Особливість нової продукції у тому, що виготовляють її суто із вторинної сировини, із макулатури. Технологи кажуть, що використаний папір можна переробляти п’ять разів. Відтак буде збережено від вирубки велику кількість дерев, які треба було б зрізати для виробництва целюлози. Інший плюс «Білих ночей» — при її продукуванні не застосовують хлоровмісні реактиви для відбілювання. Це теж позитивно впливатиме на довкілля.

«Білі ночі» пройшли успішне випробування, їх можна використовувати як писальний папір, для нотаток, друку на принтері, а також у поліграфічному виробництві, друкувати на ньому можна багатьма кольорами. Працівники офісів ним задоволені.

Новий папір жидачівські школярі використали під час акції на захист українського неба від російських ракет. Фото Олексія Хемія.
Новий папір жидачівські школярі використали під час акції на захист українського неба від російських ракет. Фото Олексія Хемія.

— А ще цей екопапір добре використовувати для копіювання якихось історичних документів — завдяки своєму кольору він надавав би їм додаткового шарму, створював би атмосферу далекої минувшини, — так прокоментував «Високому Замку» свої враження колишній працівник комбінату, а нині радник міського голови Жидачева, краєзнавець Ярослав Гаврильчук.

До слова, пан Ярослав під час презентації екопаперу у міській бібліотеці розповів про історію комбінату, на якому його виробляють. Першу свою продукцію — картон підприємство випустило 17 жовтня 1951 року. А збудували ЦПК за рахунок репарацій, отриманих від Німеччини, яка програла у Другій світовій — звідти до Жидачева перевезли відповідне обладнання.

І ще один цікавий факт: целюлозно-паперовий комбінат споруджували військовополонені колишнього вермахту. Зважаючи на нинішню війну, певні аналогії напрошуються…

Під час презентації нової продукції жидачівські школярі провели флешмоб на підтримку України у її протистоянні з росією. З екопаперу діти виготовили літачки із написом F-16. У такий спосіб апелювали до західних країн, аби надали нам сучасні літаки, які захистили б українське небо.

Схожі новини