Передплата 2024 ВЗ

«Ці квартири прокурори миттєво продали...»

Тема квартир для прокурорів не нова

ГО «Народна дія Львів» оприлюднила інформацію про те, що Львівська міська рада надала прокурорам п’ять квартир. При цьому це питання не винесли на сесію, а затвердили на виконкомі.

«Садовий і Ко знову дали подяку прокурорам. П’ять квартир „дуже бід­ним“ і „дуже потребуючим“ прокуро­рам. Причому, знову не рішенням сесії, а вчергове — у ручному режимі — рішен­ням виконкому, — йдеться в повідомлен­ні громадських активістів. — Хто не знає — за останні роки прокуратура одержа­ла від Львівської міської ради під забудо­ву близько десяти земельних ділянок, на яких успішно побудували свої комерцій­ні житлові комплекси афільовані до мера забудовники… Відтак прокурори закри­вають очі на злочини, які процвітають у Львівській міській раді…».

Тим часом на північній околиці Льво­ва будуть будувати житло для прокуро­рів і працівників СБУ. Обласні управління прокуратури й Служби безпеки України отримають земельні ділянки на вул. Ми­колайчука — під будівництво житла для своїх працівників. Відповідне рішення на засіданні сесії 4 листопада погодили де­путати Львівської міської ради. У пояс­нювальній записці до прийнятої ухвали вказано, що Львівська обласна прокура­тура отримає земельну ділянку площею 0,4 га на вул. Миколайчука — для будівни­цтва багатоквартирного житлового бу­динку. Житло для працівників прокурату­ри будуватимуть за кошти держбюджету. Сусідню земельну ділянку площею 0,4 га у майбутньому отримає Служба безпе­ки України — також для будівництва і об­слуговування багатоквартирного будин­ку. Натомість СБУ має відмовитись від ділянки на вул. Малоголосківській, яку раніше виділили для будівництва служ­бового житла. Окрім того, СБУ має пе­редати місту приміщення на вул. Хотин­ській, 1, які перебувають в оренді.

Тема квартир для прокурорів не нова. Пригадуєте, як колишній генпрокурор Юрій Луценко сварив підлеглих за те, що не розслідують належним чином злочи­ни: «Вам що, львівські квартири очі заслі­пили?»…

Ще 2016 року я писала матеріал «Була квартира службова — стала приватна». Тодішній начальник управління житло­вого господарства ЛМР розповів «ВЗ», скільки службових квартир за шість років отримали судді, прокурори, поліцейські, військові тощо. У той час виник скандал: міський голова Львова відмовився вида­вати прокурорам ордери на вселення у будинок за адресою пр. Червоної Кали­ни, 58…

Якою є ситуація зараз? Громадська активістка Олеся Дацко каже: «Спец­службам як давали службові кварти­ри, так і дають… Вони через деякий час їх приватизовують! Та найгірше, що за десять років прокуратура отримала від міської ради близько десяти земель­них ділянок, де замовником будівни­цтва виступає саме прокуратура. Але права замовника прокурори переда­ють забудовнику. У такий спосіб праців­ників прокуратури втягують у будівель­ну аферу. І вони стають як прикриття для забудовників. Ви навіть не уявляєте, з якими порушеннями будуються у міс­ті будинки, а прокуратура закриває на усі факти очі. Бо мають частку квартир у новобудовах… У Львові немає жодно­го правоохоронного органу, якому би не дали землю під забудову».

Нагадаємо, у 2012−2013 роках міс­то дало дозвіл на будівництво багато­квартирного будинку на вул. Стуса, 12А — елітний район. Передбачалося, що чотири квартири у 10-поверховому бу­динку отримають прокурори. Пан Єв­геній мешкає у будинку поруч зі Стуса, 12А (згодом Стуса, 14). Мешканці тоді навіть звернулися до суду проти цього будівництва, яке, на їхню думку, трива­ло з порушеннями. Але будинок на вул. Стуса, 14, усе-таки звели… «Ці чотири квартири прокурори миттєво продали, ноги їхньої там не було, — каже пан Єв­геній. — Це триває роками. Будинок на вул. Стуса, 14, збудований прямісінько на діючому колекторі. Було порушено межі парку «Залізні води». Якби ця ді­лянка проходила усі будівельні експер­тизи, то її би на корені зарубали! А так прокурори отримали житло, і мовчан­ня. Мешканці звернулися до суду. Але це був не суд, а посміховисько. Суд за­вершився нічим. У цій місцевості — під­водні течії. Побудували будинок фак­тично на болоті. Коли зводили шостий поверх, будинок похитнувся… У бу­динку постійний сморід, вологість. Хто встиг, попродавав квартири. Хто приї­хав зі сходу, залишився, бо «свалу» не було. Але кажуть: «Якби ми знали про усі будівельні порушення, ніколи б тут квартиру не купили».

P. S. За інформацією з компетентних джерел, середня зарплата у прокурорів — від 45 до 70 тисяч грн на місяць (заро­бітна плата залежить від стажу). А у суд­дів — ще більша зарплата. Невже не мо­жуть купити собі житло?

А тим часом…

СБУ блокувала незаконне заво­лодіння землею військового містеч­ка у Львівській області. Начальник Квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) Міноборони, разом зі спільни­ками, організував протиправне від­чуження 1,5 га ділянок у смт Брюхо­вичі. За оцінками експертів, від цього держава зазнала збитків на суму по­над 20 млн грн.

Читайте також: «Планувала квартиру здавати туристам, але сама захотіла тут жити»

Схожі новини