Передплата 2024 «Добрий господар»

Перед походом у президенти Зеленський уникав сплати податків в Україні...

І через офшори отримав 40 мільйонів доларів від олігарха Коломойського. Це випливає із журналістського розслідування Pandora Papers

Провідні видання світу, зокрема The Washington Post, The Guardian, BBC, Deutsche Welle, El Pais, Forbes, EuroNews, CNN, Le Monde, The Hill, вийшли із сенсаційними публікаціями, в яких оприлюднили результати розслідування про приховану фінансову діяльність 35 чинних і колишніх керівників країн, більш ніж 300 чиновників та знаменитостей у 90 країнах світу. Йдеться про проєкт Pandora Papers, який ґрунтується на аналізі 12 мільйонів файлів, які було отримано внаслідок витоку конфіденційної інформації. Як випливає із цих матеріалів, високопосадові особи використовували закордонні офшорні фірми для несплати податків на своїй батьківщині. І не виключено, що для відмивання «брудних» грошей, тобто — отриманих злочинним шляхом. У переліку офшорників — російський, азербайджанський, казахстанський, кенійський президенти, король Йорданії, прем’єри Великої Британії, Пакистану, Чехії, високопосадовці з Еміратів, Колумбії, Анголи, Нігерії, Бразилії, Гондурасу.

Найбільше у цих розслі­дуваннях фігурує україн­ських політиків — аж 38. Серед них — президент Воло­димир Зеленський, голова СБУ Іван Баканов, інші близькі до чинного президента люди. За даними Pandora Papers, бізнес-структури Зеленського та його партнерів зареєстрували по­над десяток офшорних фірм на Британських Віргінських остро­вах, Белізі та на Кіпрі. Почина­ючи з 2012 року, отримали 40 мільйонів доларів від компаній олігарха Ігоря Коломойського. Припускають, що ці кошти було взято з «ПриватБанку», який пе­ребував на грані банкрутства…

Про новий міжнародний скандал за участі першої поса­дової особи України і його на­слідки роз­мовляємо з виконавчим директором Інституту сві­тової політи­ки Євгеном Магдою.

Євген Магда
Євген Магда

— Рядові, не посвячені у ви­сокі матерії українці найпер­ше хотіли би почути, чим не­безпечні для країни офшорні оборудки високопосадовців.

— Офшори — це компанії, які допомагають мінімізувати сплату податків на батьківщині. Такий великий «офшорний» ре­зонанс виник через те, що се­ред фігурантів цього скандалу, який розслідували сотні журна­лістів з різних країн, опинилися сильні світу цього. А це, м’яко кажучи, непатріотично: бути ке­рівником держави (чи претен­дувати на цю посаду) і не спла­чувати у бюджет обов’язкові відрахування.

— Який кримінал у тому, що офшорні фірми Зеленсько­го колись (згідно із розсліду­ванням Pandora Papers) отри­мали від Коломойського 40 млн доларів?

— На той момент, коли Зе­ленський приймав ці кошти, для нього це, можливо, не було кри­міналом. Бо він тоді не був дер­жавним службовцем, не був президентом. Але він уникав сплати податків в Україні, у тому числі — після 2014 року [коли пoчалася війна]! А друга про­блема у тому, що отримані від Коломойського гроші, ймовір­но, було викрадено з «Приват­Банку». Коли цей банк вимуше­но ставав державним, держава його дофінансувала на 5 млрд доларів. Сума астрономічна! Якщо у балансі «Привату» була така велика дірка, значить, ці гроші розтратили або вкрали його колишні співвласники — Ко­ломойський і Боголюбов. Отож, якщо кажуть про переведення у закордонні офшори викраде­них в Україні грошей, то йдеться щонайменше про проблему мо­ральну…

— Люди з оточення пре­зидента не бачать підстав для претензій до Зеленсько­го. Мовляв, ця історія стала­ся ще до того, як він почав керувати країною. А зараз, мовляв, він — «чистий», біль­ше того, бореться з олігарха­том…

— Питання моральної відпові­дальності тісно пов’язане з від­повідальністю юридичною. Для прикладу, чеська поліція піс­ля оприлюднення матеріалів Pandora Papers відразу оголо­сила про розслідування щодо найпотужнішого політика у цій країні — прем’єр-міністра Ан­дрія Бабіша. В Україні ж усі офі­ційні антикорупційні органи і по­заштатні «антикорупціонери» мовчать, наче в рот води на­брали. Це свідчить щонаймен­ше про подвійну мораль. Петра Порошенка свого часу звинува­чували за «сплячий» офшорний рахунок, на якому було 3 тися­чі доларів. Зеленському заки­дають наявність офшорів, че­рез які пройшли набагато більші суми. І з якого він, швидше за все, здійснював якісь купівель­ні операції.

Нам показали поки що вер­хівку айсберга. Подальші рухи цих загадкових грошей ще по­бачимо.

— Експерти кажуть про ве­ликий удар, якого завдала ця справа по міжнародному ав­торитету України…

— Через тиждень відбудеть­ся саміт «Україна — ЄС». Зелен­ський каже, у нас немає часу з’ясовувати, чому ми не в ЄС, тому, мовляв, треба вести на­хабну зовнішню політику… Єв­росоюз із 2015 року вклав в Україну понад 16 млрд євро. Ви­никає запитання: а чи захоче ЄС і далі допомагати нам, якщо по­бачить, що наш президент має офшори і що керував цими оф­шорними компаніями нинішній голова СБУ? У будь-якій краї­ні на захід від України така нега­тивна інформація про керівника спецслужби автоматично, без жодного кримінального розслі­дування, призвела би до його відставки. У нас же роблять ви­гляд, що нічого надзвичайного не сталося.

— Як позначиться цей гуч­ний скандал на рівні підтрим­ки Зеленського в Україні?

— Сказати, що його рейтинг обвалиться, не візьмуся. 10−12 відсотків людей в Україні за­вжди підтримуватимуть будь-яку владу — за будь-яких умов. Але, з іншого боку, Зеленський втрачає свою політичну унікаль­ність. 2019 року він був люди­ною з «тефлоновим» іміджем — особою, до якої практично не прилипала будь-яка критика. Зараз перетворюється на та­кого, як інші політики, яких ко­лись завзято критикував зі сце­ни «95-го Кварталу».

Читайте також: Офшори Зеленського — це початок його кінця

Схожі новини