Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Гарбічмени» розікрали 2 мільйони бюджетних гривень

Злочинна група перевізників сміття фальсифікувала документи і скидала львівські відходи на несанкціоновані звалища

Відомо, що у всьому світі бізнесмени добре заробляють на смітті. Схоже, львівські перевізники сміття сприйняли це занадто буквально і… почали розкрадати бюджетні кошти львівської громади, які виділялися для вивезення побутових відходів.

Як повідомила Львів­ська обласна прокурату­ра, впродовж 2020 року злочинна група, в яку входи­ли керівники фірм, що вивози­ли сміття зі Львова, завищува­ла витрати на свої послуги. До Львівської міськради подавали підроблені офіційні докумен­ти, в яких завищували відстань перевезень та пробіг сміттє­возів. Насправді ж вночі виво­зили сміття за готівку за межі Львова, зокрема в інші області, де викидали на несанкціонова­них звалищах. Внаслідок цієї схеми міський бюджет Львова зазнав збитків на понад 2 млн грн.

«Наразі повідомлено про підозру службовим особам двох підприємств, з якими укладали­ся договори про утилізацію від­ходів з міста Львова. А також особам, які контролювали під­приємства субпідрядника, що оформляло документи щодо утилізації сміття, яке вивозило­ся на несанкціоновані сміттєз­валища, — розповів заступник начальника управління Львів­ської обласної прокуратури Василь Данілей. — Наразі на­звати фірми не можу, оскільки слідчі дії ще тривають. Загалом у межах кримінального прова­дження проведено 23 обшуки на території Львівської, Київської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької та Закарпатської областей, в ході яких вилучено первинну доку­ментацію, засоби мобільного зв’язку, чорнові записи тощо».

Як повідомили у Департа­менті стратегічних розсліду­вань Нацполіції України, орга­нізував протиправну діяльність керівник та власник приватно­го перевізника сміття. У спіль­ники взяв логіста своєї фірми, а також власника, заступника ди­ректора та начальника служби безпеки інших приватних фірм, що надавали аналогічні послуги. Викрили злочинне угруповання оперативники управління стра­тегічних розслідувань у Львів­ській області та слідчі обласної поліції. Вночі 25 травня правоо­хоронці під час відвантажуван­ня сміття затримали автомобіль, у водія якого були відсутні доку­менти на вивантаження та захо­ронення сміття.

Львівська прокуратура по­відомила про підозру п’ятьом учасникам злочинної групи за ч. 5 ст. 191 К К України (Привлас­нення, розтрата майна або за­володіння ним шляхом зловжи­вання службовим становищем в особливо великих розмірах). Якщо провину доведуть, під­приємцям загрожує до 12 років позбавлення волі.

Заступниця міського голо­ви Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк повідомила, що саме Львівська міськрада звернулася до прокуратури після виявлення фактів незаконного висипання сміття: «Коли почала з’являтися інформація про факти незакон­ного висипання сміття, ми ске­рували листи у правоохоронні органи для проведення розслі­дування і притягнення винних до відповідальності. Дякуємо пра­воохоронцям за проведену ро­боту і виявлені порушення. Чека­ємо завершення розслідування і на основі офіційних результатів будемо приймати рішення про можливість подальшої співпраці з перевізниками. Недобросовіс­ні перевізники мають бути пока­рані, і співпрацювати з ними міс­то не буде».

Схожі новини