Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ти в моїх очах піднявся до Небес»

1 лютого зупинилося серце відомого режисера Сергія Проскурні

Смерть Сергія Проскурні шокувала українську громадськість. Ще зовсім недавно, 23 листопада, відомий режисер приїжджав до Львова відпровадити в останню путь свого друга, видатного режисера Романа Віктюка. А 1 лютого громом серед ясного неба стала страшна звістка про кончину самого Сергія Владиславовича. Йому було лише 63 роки… Цю сумну звістку повідомив колишній міністр культури Євген Нищук.

Нищук назвав смерть Проскурні величезною втратою. «Це був не просто режисер, видатний культурний діяч, філософ. Я його називав наш Драматург. Важко зрозуміти масштаби подій, яких стосувалися його серце і креатив», — написав у соцмережах пан Нищук.

Біль втрати важко передати, особливо коли людина мала добре серце. Відома українська ак­триса Римма Зюбіна не стримує сліз…

— Я безліч разів саме при Сергієві розповіда­ла цю історію, бо вона для мене дуже важлива. І знаю, що йому було приємно і в сотий раз по­чути її. Розповім і сьогодні, знаю, що Сергій по­чує. Це було давно. Влетіла я в театральну залу Театру оперети, за кілька хвилин мали розпочати гастрольну виставу європейського театру, на яку важко було потрапити.

Наші місця були поруч, ми привіталися.

— Гарно виглядаєш, — сказав Сергій.

— Ой, та ледь встигла, зранку озвучка, потім репетиція, ще в школу до сина, ще кілька справ і сюди на 7-му, а ще й треба було так одягтися, щоб і тут, і там комфортно було.

Пролунав другий дзвінок. І раптом Сергій бере мене за руку:

— Ходімо, швиденько!

— Куди?

Підлітає зі мною до буфету, все ще тримаючи мене за руку, замовляє мені бутерброди, тістечка, каву і каже:

— Ти ж голодна, якщо ти зранку бігаєш, то ти ж не встигла навіть нічого поїсти за весь день.

— Але вже третій дзвінок!

— Спокійно поїси, і тоді ми підемо на виставу.

Це було так несподівано. Я ж не скаржилась і не просила. І здавалося, що це дрібниця. Ні, це не дрібниця. Бо ніхто й ніколи так не робив для мене. І це не про їжу. А про інше…

Я потім жартувала, що «з того моменту ти в моїх очах піднявся до Небес».

Довідка «ВЗ»

Сергій Проскурня народився 28 лис­топада 1957 року у Львові, потім родина перебралася до Черкас, де він закінчив музичне училище. Також навчався в Ін­ституті театрального мистецтва ім. Івана Карпенка-Карого. Був співавтором низ­ки мистецьких проєктів, організовував та продюсував концерти, вистави, фестива­лі, зокрема й першу «Червону руту». Був художнім керівником Одеського театру опери та балету. У 2013−2014 роках втілив масштабний кінопроєкт «Наш Шевченко» (частину сюжетів знімав на Євромайдані). Був креативним директором «Євробачен­ня-2017». Режисерував святкові концерти до Дня Незалежності України у 2008-му, а також у 2015−2018 роках.

Схожі новини