Передплата 2024 «Добрий господар»

Вбивство Гандзюк: Луценко заявив, що ГПУ не має права затримувати Мангера

Підозрюваного у замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк Владислава Мангера неможливо затримати до рішення суду.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що голову Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру після оголошення підозри в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, згідно із законодавством, не мають права затримувати, його запросили добровільно прибути до Шевченківського районного суду Києва для обрання запобіжного заходу.

Про це Луценко повідомив на брифінгу в Києві, передає УНІАН.

«Завдяки зміненому в часи Януковича Кримінальному процесуальному кодексу, навіть в цій ситуації — після підозри у вчиненні вбивства — ми не маємо права затримати пана Мангера, а маємо запросити його прослідувати до Печерського (пізніше стало відомо, що це Шевченківський райсуд Києва — ред) суду для обрання запобіжного заходу», — заявив він.

За словами Луценка, в цьому випадку були здійснені всі можливі заходи безпеки в рамках чинного законодавства. «Я впевнений, що пан Мангер буде у суді разом зі своїми захисниками, а суд здійснить розгляд запобіжного заходу, яким закон передбачає безальтернативний арешт», — додав генпрокурор.
Раніше повідомлялося, що бюро Херсонської обласної організації «Батьківщини» виключило з партії голову Херсонської облради Владислава Мангера, а також рекомендувало йому піти з посади.

Раніше сам Мангер заявив, що готовий піти з посади.

31 січня очільник Херсонської облради Владислав Мангер зупинив членство в «Батьківщині» на час розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Співробітницю Херсонської міськради, активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року невідомі облили сірчаною кислотою. Вона дістала хімічні опіки й частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. 4 листопада Гандзюк померла.

Того ж дня слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на «умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб».

За підозрою в організації нападу на Гандзюк були затримані п'ятеро осіб, а 12 листопада стало відомо про арешт у цій справі Ігоря Павловського — колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука