Передплата 2024 «Добра кухня»

Момент істини для українського православ’я

Константинополь визнав, що відділення Київської митрополії та її приєднання до московської церкви було «здійснено проти канонів»

З дня на день у турецькому Стамбулі повинен відбутися Синод Константинопольського Патріархату, де розглядатимуть питання про томос щодо автокефалії Української православної церкви. Для вірних УПЦ видання цього декрету було би моментом істини. Відновленням історичної справедливості, яку Москва зневажила більше трьох століть тому. А для самого Кремля, Російської православної церкви, якій духовно і організаційно нині підпорядковується частина УПЦ, він став би величезною поразкою, крахом його імперських домагань на духовному фронті.

Тому агенти Кремля у рясах та у цивільному всіляко намагаються перешкодити цьому акту. Малюють апокаліптичні сценарії розвитку подій, розпускають провокаційні чутки, засилають гінців до ієрархів інших православних церков, вмовляючи їх не допустити української автокефалії.

Закликають Вселенського Патріарха Варфоломія «не спричиняти розбрату», не іти на поводу «розкольників» (так у РПЦ і в УПЦ МП називають УПЦ Київського патріархату, владу України).

Однак останні вісті з резиденції Його Всесвятості свідчать про те, що у Константинополі не піддаються на шантаж, а керуються здоровим глуздом, ідуть дорогою правди.

У неділю, 1 липня, Вселенський Патріарх Варфоломій виголосив промову, частина якої стосувалася православних України. І заяложених претензій Москви щодо України як «канонічної території Російської православної церкви». Висловлюючи свою незмінну турботу у «лікуванні українського церковного питання і відновлення єдності розділеного церковного тіла в країні», владика наголосив, що Константинопольська церква завжди дбала і вирішувала багато складних церковних питань на користь народу Божого та збереження Всеправославної єдності. І сьогодні бореться для остаточного врегулювання церковних справ в Україні. Тим, хто хотів би спотворити історію українського православ’я, тиснути на нього, Патріарх Варфоломій нагадав факти з минулого: «Нехай не забувається, що Константинополь ніколи не видавав дозволу передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита у Москві на умовах його обрання соборно в Києві на місцевому Соборі та при безумовному згадуванні Вселенського Патріарха. Це сказано у томосі про автокефалію, що Мати-Церква дарувала Польській церкві: наш Престол не визнав відділення Київської Митрополії і залежних від неї православних Церков Литви та Польщі та їх приєднання до Московської Церкви, що було здійснено проти канонів та не були дотримані права Київського митрополита, який мав титул Екзарха Вселенського Престолу».

Сигнал явно адресовано у резиденцію московського патріарха Кирила та його господаря у Кремлі.

Ось як прокоментував виступ Вселенського Патріарха політолог, радник президента України Олег Медведєв: «Грецькою мовою Москві сказали йти у Залісся. Чорним по білому: ніякої тут канонічної території РПЦ нема; 1686 року Москва наклала лапу на Київську митрополію незаконно і ніяка вона нам не Церква-Мати; тепер все має владнати Вселенський престол. УПЦ МП довго спекулювала на „неканонічності“ Київського Патріархату, а тепер виходить, що наявність філії РПЦ в Україні не відповідає церковним канонам…».

Про розвиток релігійних подій в Україні, перспективи надання автокефалії УПЦ кореспондент «Високого Замку» розмовляв з відомим філософом, публіцистом, вченим — професором Національного університету «Острозька академія» Петром Кралюком.

Петро Кралюк: «Судячи з того, що робить Вселенський Патріарх, томос про автокефалію УПЦ буде надано»

— Пане Петре, делегація УПЦ Московського патріархату на чолі з її спонсором — народним депутатом від «Опозиційного блоку» Вадимом Новинським після відвідання Константинополя зробила низку резонансних заяв. Зокрема, про те, що ніякий томос Українській православній церкві у відповідь на звернення президента Петра Порошенка, парламенту, глави УПЦ Київського патріархату Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія — не світить. Наскільки можна вірити Новинському та митрополитам УПЦ МП, яких чартерним авіарейсом цей нардеп возив до Стамбула?

— Візит представників УПЦ МП варто сприймати як певну гру на полі церковної дипломатії. Вселенському Патріарху Варфоломію важливо зараз показати, що він радиться з представниками Московського патріархату. Що не приймає рішення, не провівши з ними відповідних консультацій. Поїздка Новинського і владик УПЦ МП мала насамперед пропагандистський характер.

Їм важливо було заявити, що їх прийняв Вселенський Патріарх, що з ними рахуються. Хоча представники УПЦ МП і стверджують, що Патріарх не ухвалюватиме рішення «на користь Філарета і Порошенка», мені здається, що ситуація є іншою. Варфоломій дав зрозуміти, що Константинополь розглядає себе як Церкву-Матір по відношенню до православних України. Також Варфоломій заявляв, що хоче уникнути церковного розколу, і тому здійснюватиме певні кроки для надання автокефалії православним України. Інше питання: в якій формі буде надано цю автокефалію. Є різні чутки щодо того, підготовлено чи не підготовлено томос. Принаймні, звучали заяви, у тому числі з боку кліриків Московського патріархату, що такий томос уже насправді готовий і що питання лише у тому, коли його буде обнародувано. Не хочу гадати з цього приводу, але з того, що робить Варфоломій, можна зробити висновок: автокефалію для православних України буде надано!

Московська сторона робить усе можливе, щоб цього не сталося. До речі, уже після візиту Новинського і чотирьох митрополитів, які представляють відверто промосковське крило в УПЦ МП, було проведено собор у Києво-Печерській лаврі. Судячи з того, що там прозвучало, існує реальна можливість прийняття томосу з боку Варфоломія. Під час цього собору було сказано про те, що ми (представники УПЦ МП) і далі маємо залишатися в складі Московського патріархату, оскільки це додає дуже широких можливостей. А коли, мовляв, буде надано томос, то ми втратимо свої права, які маємо сьогодні. Насправді, це — лукавство…

— В УПЦ Московського патріархату били себе у груди, заявляючи, що сім православних церков, зокрема, Грузинська, Польська, висловилися категорично проти проголошення помісної Української православної церкви. Наскільки можна вірити цим твердженням?

— Слід враховувати, що існує низка православних церков, які перебувають під впливом Московського патріархату, зокрема, це стосується Грузинської. Щодо Польської православної церкви, то до її владик теж навідувався з візитом пан Новинський. Але якихось категоричних заяв з боку ППЦ від її предстоятеля не було. Не виключено, що окремі церкви висловлювалися проти надання томосу УПЦ. Однак не думаю, що їхня позиція настільки впливова, щоб відвернути прийняття цього томосу. З іншого боку, треба обережно ставитися до заяв УПЦ МП, не сприймати на віру все сказане нею. Зараз свідомо поширюється багато фейків, неправдивої пропаганди.

— Багато експертів звернули увагу на те, що, всупереч статуту посланці УПЦ прибули до Вселенського Патріарха з посохами, з панагіями. Тим самим немовби намагалися вивищити себе, порушили церковний етикет, своєрідний дрес-код…

— Це мене не здивувало, бо представники УПЦ МП не вперше порушують свої ж канони. Але показово те, що Варфоломій не приймав урочисто делегацію Новинського. Все було доволі скромно. Розмова відбулася не у спеціальному, Тронному залі, де Патріарх зустрічає всі офіційні делегації. Представників УПЦ МП прийняли у залі архієреїв резиденції. Тобто їхній статус було понижено. Делегацію приймали не на запрошення Варфоломія, а на настирливе прохання цих представників. Багато про що свідчить і те, що глава предстоятель УПЦ М П Митрополит Онуфрій не поїхав у Стамбул на цю зустріч…

— Чи можна чекати звістки про надання томосу до середини липня, до 1030-ї річниці з часу Хрещення Київської Русі?

— Не хотів би загадувати. Але така надія є.

А тим часом…

31 відсоток українців підтримують утворення помісної Української автокефальної православної церкви. Такими є дані соціологічного опитування, що його провели Центр Разумкова і Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва. Згідно з цим дослідженням, 21% громадян України не вважають за потрібне надавати УПЦ такий статус.

Схожі новини