Передплата 2024 «Добрий господар»

У Конгресі США не довіряють «полку Авакова»

Для «Азова» — жодної американської допомоги

Колишній добровольчий батальйон, а нині полк Нацгвардії «Азов» доволі часто згадують у західних ЗМІ. Щоправда, у контексті не бойових заслуг на Донбасі, а сумнівної репутації, якої «азовцям» додає прив’язка до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та екс-комбата «Азову», нардепа Андрія Білецького. Підлило олії у вогонь і створення та діяльність «Нацдружин», які, по суті, є підрозділом партії Білецького «Національний корпус». Попри намагання цих організацій зняти зі себе ярлик неонацистів, багатьом, у тому числі і на Заході, словесні аргументи видаються непереконливими. Не переконали вони й американський Конгрес, який, схваливши рішення про надання Україні військової допомоги на 621 мільйон доларів, прописав у законі застереження щодо полку «Азов».

«Малопомітне положення ухваленого минулого тижня законопроекту забороняє США надавати зброю скандальному ультранаціоналістичному військовому загону в Україні, який відкрито приймає до своїх лав неонацистів, — повідомило американське видання The Hill. — Жодні кошти, надані цим документом, не можуть бути використані для надання озброєння, навчання або іншої допомоги батальйону «Азов».

Коментатори пов’язують прописану заборону саме зі згодою США на поставки в Україну летальної зброї — переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Неприпустимо, мовляв, щоб такі установки опинилися в арсеналі збройного формування зі сумнівною репутацією. У цьому контексті згадують прізвище міністра внутрішніх справ Авакова, якому закидають використання «АЗОВських» структур ледь не як приватної армії.

«Радий, що деякі люди на Капітолійському пагорбі проливають світло на загрозу демократії в Україні з боку радикальних груп, і роблять це дієво. Уряд США має підтримувати Україну, але не сліпо», — заявив, коментуючи конгресівські застереження щодо «Азову», директор представництва правозахисної організації Freedom House в Україні Метью Шааф.

У Вашингтоні і раніше не утримувалися від критики на адресу «Азова». Ще 2015 року конгресмени Джон Коньєрс і Тед Йохо ініціювали поправки до законопроекту про витрати на оборону, які передбачали, зокрема, ненадання тренувально-інструкторської допомоги полку «Азов».

«Рішення стало можливим після того, як конгресмени звинуватили полк у неонацизмі, фашизмі і порівняли українських патріотів з ісламськими фундаменталістами, — таку заяву у відповідь поширила тоді прес-служба „Азову“. — Наш полк завжди стояв на позиціях патріотизму і ніколи не апелював до будь-яких інших світових ідеологічних течій».

Судячи з того, як після ухвалення згаданих поправок салютували «раша"-ЗМІ, без російських черпаків дьогтю у бочку «Азова» не обійшлося. У пазлі зі «смертоносними» візитками Яроша картинка з «легалізованими неофашистами» — те, що треба для пропагандистських «страшилок» про Україну. Їх усе активніше «експортують» на Захід. І, судячи з усього, не без потрібного Кремлю ефекту.

У рішенні американського Конгресу знову спрацював запобіжник. «Російська пропаганда використала б той факт, що американці фінансують фашистів у Києві, — заявив у коментарі „Громадському радіо“ заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. — Це був би ще один привід, щоб починати інформаційну кампанію, яка могла б ефективно діяти та дискредитувати Україну і ту допомогу, яка їй надається».

Заради справедливості треба визнати, що пропагандистський дим навколо «АЗОВських» організацій не без вогню. На ілюстрації для «страшилок» там не скупляться. Такі постановки, як факельне дійство з присягою «нацдружинників», не фейкові ж картинки, змонтовані «раша"-ТБ…

Схожі новини