Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Савченко заслужила Зірку Героя. Росії

Щоб здійснити кривавий переворот, навіть на роль камікадзе погодилася

За кількістю переглядів з усіх можливих джерел четвергове засідання Верховної Ради, схоже, побило усі рекорди. Хтось прилинув до телеекранів і моніторів із думкою: «Хай ту кляту терористку, якій так вірили мільйони і яка цинічно зрадила Україну, посадять!». Інші вдивлялися у картинку, сподіваючись: усе сказане генпрокурором ось-ось розіб’ється об гучну сенсацію від Савченко, після якої виправдовуватися доведеться вже не їй, а тим, хто звинуватив її у зраді. Поки перші стискали від злості кулаки, другі кусали губи від шоку і розчарування. Настав той день, про який Савченко говорила одразу після повернення з російської в’язниці: «Не треба мені дарувати квіти — завтра ви кидатимете у мене каміння». Після відео, яке продемонстрували у сесійній залі, сумнівів, що Савченко готова була «героїчно» окропити Київ кров’ю (у тому числі і невинних людей) на догоду тим, кому потрібен руйнівний хаос в Україні, не залишилося. Та й виступи «зальотниці-камікадзе» прозвучали як явка з повинною. Хоча ні — без повинної, бо для Савченко її місія — не злочин, а героїзм, достойний увічнення в історії.

На засіданні Регламентного комітету (під час розгляду генпрокурорських подань про згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання й арешт) головна винуватиця ще продовжувала гнути свою «циркову», протее зовсім не смішну лінію. Мовляв, усе, у чому її звинувачують, було лише політичною провокацією, намаганням полякати владу, яка загралася у брехню, казнокрадство і безкарність. «Шукаєте ворога в народові. Шукайте ворога серед себе. Я показала українцям, що ситуацію можна сколихнути, показала всьому світові, наскільки у нас несерйозна політика. Мені прикро, що довелося показати таким шляхом», — заявила Савченко. Наче на підтвердження свого театру абсурду прихопила на засідання комітету декорації — гранати. Такі, мовляв, були в її сумочці того дня, коли перелякані до смерті депутати через крісла перестрибували, ретируючись зі сесійної зали після звістки про озброєну Савченко.

На засідання Регламентного комітету Савченко прийшла з гранатами. Не бойовими, а їстівними. Фото УНІАН
На засідання Регламентного комітету Савченко прийшла з гранатами. Не бойовими, а їстівними. Фото УНІАН

«Можу поділитися! А може, метнути?» — продовжувала Савченко свою виставу після репліки генпрокурора Луценка «жуйте гранати». Гранати і справді «жувальними» були: не муляжні чи з бойового арсеналу — фрукти. А ось генпрокурор виклав зброю, проти якої у Савченко словесного бронежилета не знайшлося. І чим більше деталей озвучував Луценко, тим у моторошніший пазл вони складалися. Підготовка терактів у столиці — це тільки канва. Змінити владу шляхом фізичного знищення нинішнього керівництва заколотники збиралися не просто з використанням завезеної з «ДНР» зброї, а у змові з тамтешніми терористами на чолі з Захарченком. «Зачитую матеріали негласних слідчих дій, — перейшов до доказової бази Луценко. — Савченко розповідає разом з Рубаном біля автомобіля з першою партією зброї (мову оригіналу збережено): «Вони понімають, що Росія все одно буде їх отдавать в Україну. Ну, тоість геополітично ніяк не зростеться, вони остануться практично нєзавісімими або під Росією. Вони, пока Пєтя, не хочуть назад. Їхнє прохання — міняйте власть. Вони готові якби все, що нада, зі своєї сторони зробить». «Маємо факт того, що декілька змовників вирішили знести конституційний лад шляхом терористичного акту. Зброя була отримана безпосередньо від ватажка «ДНР», — підсумував генпрокурор.

Після розгляду подань щодо Савченко Регламентний комітет одноголосно проголосував за усі три. З винесенням їх на розгляд сесійної зали не затягували. Перед голосуванням депутатам показали відео, після якого навіть у найзатятіших скептиків не залишилося сумнівів, якими будуть результати на табло. У кадрі — Савченко і Рубан ведуть розмову з офіцером військової частини, детально розкриваючи свої криваві плани. Рубан пропонує знести мінометами Верховну Раду, на додачу — можливо, весь урядовий квартал і ліквідувати президента Порошенка. Савченко вносить корективи: «Я пропоную переворот. Їх треба прибрати фізично, всіх і зразу — за один день.

Треба зробити так, щоб вони бігли. Мене менше цікавить урядовий квартал, а більше їхні помешкання. Треба зробити так, щоб їм не було куди вертатися. Далі ваша задача (військових, яких намагалися завербувати для участі у кривавому плані. — «ВЗ») — тримати периметр".

Далі йде обговорення варіанту, як можна «прибрати усіх» у Верховній Раді, під час виступу президента (очевидно, йшлося прощорічне звернення гаранта до ВР), коли у залі присутні і прем’єр, і міністри, і представники спецслужб.

Савченко заявила, що готова власноруч обвалити вибухом гранат масивну люстру у сесійній залі, додавши при цьому: людина, яка це робитиме, звісно ж, не виживе. «Хаосу боятися не треба. Хаос потрібен. Ним треба керувати», — це слова Рубана з продемонстрованого у парламенті відео. Сіяти хаос і керувати ним збиралися, звісно ж, не у чотири руки.

«Терористичний дует Рубана-Савченко не є окремим епізодом, — заявив у своєму завершальному виступі генпрокурор. — Упевнений, що він координується з усіма іншими елементами антиукраїнської діяльності. І СБУ, і військова прокуратура мають на меті встановити того ляльковода, який заряджає листівками, грошима, мінами, гранатами проти Української держави. Ми здогадуємося, хто цей ляльковод, бо чуємо тут гасла так званого „Українського вибору“. Чули не раз у промовах нардепа — суб’єкта мого подання — про збройний переворот на Майдані, про олігархів, про Порошенка, що розв’язав війну. Усе це ми вже чули у Сімферополі, Луганську і Донецьку. Знаю і зроблю все, щоб прийти сюди і не просто назвати прізвище, а оголосити про порушення кримінальної справи та притягнення до відповідальності головного ворога України, який організовує цей внутрішній підривний антиукраїнський фронт»…

291 «за» — результат на парламентському табло за позбавлення Савченко депутатського імунітету. 277 — за її затримання, 268 — за арешт. Проти арешту проголосували десятеро депутатів: семеро з «Опоблоку» (Михайло Добкін, Вадим Новинський, Нестор Шуфрич, Євген Балицький, Вадим Рабінович, Микола Скорик, Ігор Шурма), Аркадій Корнацький та Вадим Кривохатько з «БПП» і нині позафракційний «виходець» з «ОБ» Євген Мураєв.

Коментар для «ВЗ»
Андрій Юсов, політичний експерт:

«На Савченко і Рубану питання не повинні закінчуватися»

— Чи дочекаємося продовження справи Савченко і Рубана з виходом на вищі ланки цього ланцюга?

— Питання на Савченко і Рубану не повинні закінчуватися. Ми почули від генпрокурора тезу про мережу. Значить, повинні бачити мережу. З вуст, зокрема, і представників прокуратури пролунали такі бажані для багатьох у цьому контексті слова, як «Український вибір». Очевидно, робота щодо «Українського вибору», за яким стоїть Медведчук, буде продовжуватися. Чи буде результат? Тут важко сказати. Це питання не до аналітиків, а до правоохоронної системи.

Відбулися дуже важливі речі з точки зору національної безпеки і політичного символізму. Навіть представники опозиції визнали, що аргументи силового блоку, прокуратури є незаперечними, тобто йдеться не про політичні репресії і розправу, а про захист національної безпеки. Це, безумовно, важлива символічна перемога і генпрокурора, і президента та його команди — посилення позицій, у тому числі й у сесійній залі. Попри різноманітні чвари, розбіжності, парламент продемонстрував, що у нинішній ВР є більшість, спрямована на захист національної безпеки України.

— У справі Савченко вже полетіли гранати — словесні. Одна дісталася Юлії Тимошенко. Чим «аукнеться» заява Савченко про те, що Тимошенко особисто спілкувалася з ватажком «ДНР» Захарченком?

— Безумовно, Тимошенко запитуватимуть про це — і журналісти, і дипломати. І це далеко не остання граната з боку Савченко. У пориві злості вона може здати і багатьох інших, на чиїх плечах в’їхала до Верховної Ради, з ким контактувала і до свого депутатства, під час утримання у російській тюрмі. Думаю, протягом найближчого часу почуємо ще багато інформації від Савченко. Хоча усе, звісно ж, треба ретельно перевіряти. Звинувачення про контакт Тимошенко із Захарченком — дуже серйозні. І, безумовно, Тимошенко має особисто це прокоментувати.

— Після викриття «героїчних» намірів Савченко не залишається сумнівів, ким і чим була продиктована її поява у списку «Батьківщини» на минулих парламентських виборах. Це була не просто «героїчна фішка» для плюсування електорату…

-Так. Коли тривала ця виборча кампанія, більшість українського суспільства щиро співчувала тоді ще ув’язненій Савченко. Але виявилося ось так. І якщо суспільству це можна пробачити, то, коли говоримо про Савченко на чолі списку «Батьківщини», таким досвідченим політикам, як Тимошенко, її політичній силі не вдасться відбутися простим поясненням: ми, мовляв, помилилися. І тут постає питання: хто ще за такою ж логікою потрапив до українського парламенту. У четвер у ВР вже були перепалки і потасовка через перевірку нардепів на зброю. Знову відзначилися Парасюк і Семенченко. Є певна когорта персонажів, які постійно намагаються дестабілізувати ситуацію або у парламенті, або на вулиці. Питання: чи це не частина одного, ширшого плану?

— Чи вдалося Савченко посіяти у сесійній залі страх? Чи не будуть тепер депутати озиратися на всі боки, виглядаючи пакет з вибухівкою під кріслом чи привид Савченко за спиною?

— Думаю, ефект швидше зворотний. Відбулося гуртування депутатів навколо питань захисту нацбезпеки. Історія зі Савченко, по суті, легітимізувала подальше посилення безпекового режиму — як щодо органів влади, так і ситуації в країні у цілому.

— Справа Савченко і Рубана затягнеться у часі чи варто очікувати швидкого показового процесу?

— Українські суди можуть тривати довго. І це буде ще один довгий публічний процес, паралельно з уже існуючими — по Януковичу й інших персонажах.

Схожі новини