Передплата 2024 «Добра кухня»

«Всю нечисть налякали...»

Мер Кривого Рогу обізвав тих, кого обурили радянські прапори на параді

Майже тиждень після скандального параду з нагоди 74-ї річниці визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників міський голова Юрій Вілкул вдавав, наче нічого не сталося. Поліція порушила кримінальну справу за статтею про використання комуністичної символіки — мер відмовчувався. На час службового розслідування від виконання обов'язків відсторонили командира Криворізької військової частини Нацгвардії, бійці якої марширували на параді з червоними знаменами. Вілкул — ні гу-гу. Затяжну мерську мовчанку порушив «в'їдливий» депутат — на сесії міськради.

Під час обговорення на засіданні питання щодо виділення коштів на святкування Дня міста слово взяв представник фракції «Сила людей» Юліан Морозов.

- Знову виділяємо кошти на святкування без розписаної концепції, знову не зрозуміло, на що, - обурився депутат, звертаючись до мера. - Ми вже бачили, як ви організовуєте святкування. Вся Україна побачила. Вже вас Микола Янович з Віктором Федоровичем похвалили, що ви єдиний «правильно святкуєте». На російському телебаченні з екранів не сходите... Як День міста будемо святкувати? Кого запросимо — Кобзона? Як ще «прославимося»?

- Не змушуйте мене коментувати те, що два автентичних прапори визволителів нашого міста наробили. Так налякали всю нечисть. Як хрест нечисть лякає, так і ці прапори. Не виводьте мне, не треба! - спінився через депутатські претензії градоначальник.

Колишній компартійєць (якщо вони бувають колишніми) Вілкул ще з часів, коли народ і партія були єдині, засвоїв: червоний прапор — то святе. Тільки не треба те радянське «святе» з хрестом плутати. А якщо для товариша Вілкула радянський стяг — як ікона-оберіг, то, може, свою секту у Кривому Розі створить — Свідків чудодійної сили серпа і молота? «Червоному» електорату — радість, бюджету міста — полегшення. А то «пастор» Вілкул за гроші із міської казни «визвольні» паради влаштовує, на допомозі ветеранам піариться. Хай би «червона паства» пожертвами посприяла.

У сесійній залі мер сміливий — не виводьте його «наїздами» за радянські прапори. А чого ж товариш Вілкул після скандалу із парадом, який на всю Україну нашумів, не вийшов перед телекамери і не сказав: «Це я розпорядився, щоб на урочистостях червоні знамена були, це з моєї подачі скомандували марширувати із ними нацгвардіцям - з мене і питайте»? Так же ж усе і було. З мерії «цеу» спустили, а командир Криворізької частини Нацгвардії поспішив під козирок узяти. Хіба ж міг полковник В'ячеслав Мельник відмовити «благодєтєлю» Юрію Вілкулу, якого так нахвалював на урочистостях з нагоди 50-ї річниці створення військової частини, якою вже не один рік командує?

Мельника після скандального параду відсторонили, а Вілкулу усе — як з гуски вода. Ще й бали від «червоного електорату» заробив. Хоча не тільки від нього. Яку нечисть криворізький парад точно розворушив, то це «рашківську». Кисельови-соловйови на «раша»-ТБ аж слинку пускали: бачите, мовляв, ще не вся Україна «раковою пухлиною бандерівщини» уражена. «Украинские националисты негодуют из-за советских флагов на празднике в Кривом Роге», «За знамёна Победы украинсике нацгвардейцы пойдут под трибунал», - вправлялися у заголовках російські інформ-агентства.

Від Міколи Яновіча колишньому однопартйцю Вілкулу (після «регіонівського» партквитка він «опоблоківським» обзавівся, як і син-нардеп Олександр Вілкул) — особистий респект. «Молодец мэр Кривого Рога, что несмотря на это тяжёлое время не побоялся почтить память истинных героев», - розплився Азаров у компліментах. А «папєрєднік» Володимир Олійник, який на «раша»-ТБ свої «щі» відпрацьовує, назвав «подвиг» Вілкула-старшого ледь не початком «освободітєльного двіженія» в Україні. «В Кривом Роге национальные гвардейцы вышли на парад, посвящённый 74-й годовщине освобождения города от немецко-фашистских захватчиков, под красным знаменем. Теперь случай будут расследовать. Но ничего поделать с народной памятью никакие расследования и наказания не смогут. Пошёл процесс очищения. Людям плевать на то, что говорит власть не при памяти. Они будут отстаивать свои убеждения, традиции и праздники. Прогнозирую широкое наступление не только сейчас, но и 9 мая! Власть будет удивлена тем количеством людей, которые выйдут на праздник. Выйдут даже те, кто никогда не выходил. Это будет акция протеста. Прошли те времена, когда нацики избивали и гоняли смельчаков, надевших георгиевские ленточки. В этом году они получат достойный отпор», - написав Олійник на своїй сторінці у Facebook. Хай би цей «герой» власною персоною до Києва, а ще краще — до Львова із такими спічем заявився. Тоді б георгіївська стрічка йому хіба що замість бинта знадобилася б.

Схожі новини