Передплата 2024 «Добра кухня»

2,56 млрд : 0 на користь України!

“Нафтогаз” переміг “Газпром” у суді в Стокгольмі. “Газпром” у відповідь знову “перекрив” газ...

4,63 мільярда доларів США. Стільки, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, має заплатити російський “Газпром” українському “Нафтогазу” - як компенсацію за недопоставку газу для транзиту . Але з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ (2014 року) “живими” грошами "Газпром" зобов'язаний заплатити 2,56 мільярда “зелених”. У “Газпромі” кажуть, рішення арбітражу несправедливе. І, аби “помститися” Києву, “Газпром” відмовляється розпочати поставки газу, - хоча передоплату за березень НАК “Нафтогаз” зробила вчасно.

Чинний транзитний контракт "Нафтогазу" з "Газпромом" було укладено 2009 року терміном на 10 років. Згідно з контрактом, "Газпром" мав щороку транзитувати територією України в Європу 110 мільярдів кубометрів газу, однак транзитував менше. “Газпром” звинуватив “Нафтогаз” у тому, що той начебто крав російський газ, призначений для транзиту. Але Стокгольмський арбітраж цій газпромівській “постанові” не повірив, тому жодних штрафів “Нафтогаз” “Газпрому” не платитиме.

Рішення Стокгольмського арбітражу є величезною перемогою України на газовому “фронті”! Причому вже не першою. У травні 2017 року арбітраж у Стокгольмі повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до російського "Газпрому" за контрактом на постачання газу. Тоді суд, зокрема, зобов'язав змінити положення контракту про принцип "бери або плати", а також скасував заборону на реекспорт Україною російського газу.

Як відреагував на рішення Стокгольма “Газпром”? Як і слід було очікувати, нервово й неадекватно. У своїй заяві “Газпром” висловив “незгоду” з рішенням суду. Мовляв, “ з аргументами "Нафтогазу" про різке погіршення стану української економіки, яке спричинило зниження попиту на газ і невиконання зобов'язань "Нафтогазу" з відбору газу”, арбітри погодилися. Натомість у випадку з "Газпромом”, “який посилається на зниження закупівель європейськими клієнтами компанії як на головну причину зменшення транзиту через Україну, на цей аргумент не зважили"...

Після цього “Газпром” “помстився” Україні - відмовився постачати газ, передоплачений “Нафтогазом”. (Згідно з грудневим рішенням арбітражу, "Нафтогаз" має відновити закупівлі російського газу до кінця дії контракту, обсягом не менше 5 мільярдів кубів на рік).

“Газпром” справді отримав гроші від "Нафтогазу України" як оплату березневих постачань газу, - підтвердив заступник голови правління “Газпрому” Олександр Медведєв. - Однак, як кажуть, дороге яєчко до Великодня... Нне узгоджено додаткової угоди до чинного контракту з НАК" Нафтогаз України" на постачання газу, необхідної для початку постачань. Тому ми... повернули в повному обсязі суму, що надійшла від "Нафтогазу України". Постачання газу з 1 березня для "Нафтогазу” здійснюватися не будуть".

"Нас дивує позиція "Газпрому", - відповів Медведєву голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв. - Наша компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок був оплачений. Розцінюємо відмову "Газпрому" від постачання як порушення договору і невиконання рішення арбітражу. Не постачаючи передоплачений газ, "Газпром" перешкоджає виконанню зобов'язань "Нафтогазу" із закупівлі мінімальних контрактних обсягів".

Коболєв також додав: "За чотири роки закупівлі газу в європейських постачальників не було жодної ситуації, коли нам доводилося би переживати, чи отримаємо ми газ, за який заплатили. Сьогоднішня заява "Газпрому" - черговий привід для європейських контрагентів задуматися: чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші і відмовитися постачати газ?”. Запитання, як то кажуть, риторичні... А “Нафтогазу” варто готувати до Стокгольма черговий судовий позов на “Газпром”. Довести, що російський газовий монополіст порушує чинний контракт із “Нафтогазом”, буде нескладно. Тим більше, успішний досвід судових перемог у Стокгольмі Україна вже має.

А тим часом...

“А ось і привітання з перемогою в Стокгольмі, яке я сьогодні отримав від Державної фіскальної служби України: два персональні штрафи на суму 7 та 1,3 мільярда гривень, - повідомив 1 березня на своїй сторінці у Фейсбуку Андрій Коболєв. - Тобто я, як фізична особа, повинен сплатити 8,3 млрд. грн «не пізніше п‘ятнадцяти днів». Підстава, зазначена в тексті постанови, - «не забезпечив можливість подання додаткової митної декларації з повним пакетом товаросупроводжуючих документів». Реальна причина - відмова “Нафтогазу” оформлювати та оплачувати природний газ, який «Газпром» контрабандно постачав на тимчасово окуповані території Донецької та Луганських областей. Саме тому ми досі й не можемо надати весь пакет документів, оскільки не будемо платити за газ, який не замовляли і не споживали, але на якому наполягає “Газпром”.

Я не жаліюсь, я просто хочу, щоб усі розуміли, з якими «патріотами» нам тут доводиться мати справу”.

Схожі новини