Передплата 2024 «Добрий господар»

Суддя Буран не лише від детективів НАБУ відстрілявся

А й від СІЗО

VIP-клієнтів в українських СІЗО і так негусто. А після рішення Заводського райсуду Миколаєва з'явилися ще одні вакантні нари. На «домашній пансіон» виписали скандального одеського суддю Олексія Бурана — героя кримінального провадження про хабар у півмільйона гривень. Після 22 місяців в ізоляторі служителя Феміди випустили під домашній арешт з електронним браслетом.

«Мантієносець» Буран прославився не лише історією з гонораром за «правильне» суддівське рішення, а й гостросюжетним бойовиком, який влаштував детективам НАБУ, коли ті прийшли до нього з обшуком. «НАБУвців» суддя зустрів... стріляниною.

На щастя, обійшлося без крові. Точніше, малою кров'ю, яку буцімто пустив собі сам Буран, намагаючись після втечі від детективів НАБУ вчинити самогубство. Голова Ради суддів Валентина Сімоненко (заплямована репутація не завадила їй пройти конкурс до нового Верховного суду) від звістки про госпіталізацію судді-стрільця так просльозилася, що, засліплена співчуттям і гнівом, затицяла «НАБУвців» пальцями. Детективи, мовляв, довели бідолашного служителя закону до самогубства.

У лікарні Буран надовго не затримався. На лікарняному — теж. Після того, як 31 березня 2016 року Верховна Рада дозволила затримати й арештувати суддю Бурана, позбавивши його імунітету, під білі рученьки служителя Феміди взяли просто у будівлі під куполом (Буран був на засіданні ВР, коли депутати розглядали подання на нього). Ні з першої, ні з другої спроби буранівським адвокатам не вдалося відмазати свого підзахисного від СІЗО. А майже через два роки, після того, як резонанс у справі Бурана стих, миколаївські колеги допомогли йому із «вольницею».

«Суд врахував лише аргументи захисту, який наголошував на тому, що Буран прийняв детективів НАБУ за грабіжників, тому стріляв у них на ураження. Це маніпуляція, оскільки наявний відеозапис із обшуків, на якому видно, що детективи НАБУ чітко представилися, — прокоментував судове рішення юрист «Центру протидії корупції» Віталій Цокур. - Звільнення Бурана з-під варти дає йому моральну перевагу та можливості впливати на хід розгляду справи через свідків».

Схожі новини