Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ОБСЄ закликали скасувати рішення про заборону Меджлісу

  • 27.04.2016, 08:05
  • 2 650

Парламентська асамблея ОБСЄ закликала окупаційну владу Російської Федерації у Криму скасувати рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Парламентської асамблеї ОБСЄ. Як заявила голова Комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань Парламентської асамблеї ОБСЄ, депутат з Португалії Ізабель Сантос, рішення "Верховного суду" в окупованому Росією Криму заборонити Меджліс вказує на новий рівень клеймування кримськотатарської спільноти та повинно бути скасовано, передає УНІАН.

"З часу анексії Криму у 2014 році де-факто влада на півострові здійснювала систематичну кампанію з дискримінації кримських татар, використовуючи звинувачення у "екстремізмі", щоб виправдати ці репресії", - йдеться у заяві Сантос.

При цьому голова Комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань ПА ОБСЄ зазначила, що нічого екстремістського немає у тому, що етнічна меншість відстоює свої цивільні, політичні та лінгвістичні права, чим Меджліс якраз і займався з 1991 року.

"Меджліс керується принципами ненасильства, і його заборона незаконним судом є ще одним порушенням фундаментальних свобод на кримському півострові", - наголосила Сантос.

Вона додала, що глибоко стурбована, що де-факто влада в окупованому Криму здійснила крок у напрямку криміналізації кримських татар як етнічної групи, і у цьому зв'язку голова Комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань наполегливо закликала це рішення скасувати.

"Я закликала скасувати це рішення, щоб Меджліс мав можливість продовжувати свою важливу роботу", - наголосила Сантос.

У Росії виступають проти заборони Меджлісу

Московські активісти записали звернення до Володимира Путіна і всіх силовиків Росії щодо кримських татар.

Активісти виступили проти окупації Криму, арештів кримських татар та заборони Меджлісу, вимагаючи звільнити політв'язнів.

"Ми впевнені, що всі винуватці окупації Криму, починаючи з Путіна, постануть перед Гаазьким судом як військові злочинці. Крим - це Україна. Донецьк - це Україна. Луганськ - це Україна. Русня, прибирай танки", - кажуть активісти.

ГПУ відкрила кримінальне провадження проти судді за заборону Меджлісу

Прокуратура завела справу на кримську суддю Наталію Терентьєву.

Саме вона винесла рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Про це йдеться в повідомленні прокуратури Автономної Республіки Крим, передає Громадське.

«Усвідомлюючи складність суспільно-політичної ситуації, Наталія Терентьєва, всупереч чинному законодавству України, погодилася на призначення себе суддею незаконно утвореного Верховного суду Криму, присвоїла владні повноваження та 26.04.2016, будучи головуючою колегії суддів вказаного суду, разом із іншими суддями, постановила рішення про задоволення позовної заяви так званого прокурора Республіки Крим Наталії Поклонської та визнала Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборонила його діяльність», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що за вказаними фактами зареєстровані кримінальні провадження за статтям «порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної приналежності або релігійних переконань» і «самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи».

Матеріали справ направлено до ГПУ для визначення підслідності.

МЗС Туреччини: "Забороною Меджлісу Росія хоче залякати кримських татар"

Зовнішньополітичне відомство Туреччини виступило із засудженням рішення російського суду про заборону діяльності Меджлісу кримських татар.

В міністерстві закордонних справ Туреччини заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу окупаційною російською владою назвали спробою залякування кримських татар.

Про це йдеться у відповідній заяві дипломатичного відомства країни, повідомляє Anadolu.

"Зовнішньополітичне відомство Туреччини виступило із засудженням рішення російського суду про заборону діяльності Меджлісу кримських татар, включеного до списку "екстремістських організацій", - йдеться у повідомленні.

Турецьке МЗС підкреслило, що "Меджліс є законно обраним органом кримськотатарського народу, який сформований демократичним шляхом на основі вільного волевиявлення і тим самим відображає волю кримських татар".

Анкара називає рішення суду про заборону Меджлісу кримських татар останнім кроком, який спрямований проти єдності й цілісності кримських татар.

"Кримських татар знову намагаються залякати. Ми з жалем сприймаємо і засуджуємо це рішення, яке є ще одним проявом систематичного, масового тиску на основні права і свободи жителів півострова. Туреччина продовжить підтримувати законну боротьбу кримськотатарського народу і зусилля щодо усунення таких тисків", - наголосили в турецькому МЗС.

ЄС зробив жорстку заяву в зв'язку з забороною Меджлісу: "​Негайно скасувати рішення"

Заборону Меджлісу назвали черговою серйозною атакою на права корінного народу Криму.

Росія вчергове попрала права кримських татар, визнавши Меджліс "екстремістською організацією". Про це йдеться в офіційній заяві ЄС щодо інциденту.

«Сьогоднішнє рішення так званого «Верховного суду Криму» заборонити діяльність Меджлісу - самоврядного органу кримських татар, назвавши його «екстремістською організацією», є серйозною атакою на права кримських татар», - йдеться у тексті.

Це рішення у ЄС вважають черговою «негативною ескалацією» ситуації у сфері прав людини на півострові з моменту незаконної анексії Російською Федерацією в 2014 році.

«Необхідно негайно забезпечити повну відповідність з міжнародними стандартами у галузі прав людини та іншими зобов'язаннями згідно міжнародного права, зокрема, в даному випадку щодо кримськотатарської громади», - додали у заяві.

США стурбовані забороною Меджлісу

Сполучені Штати Америки стурбовані інформацією про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це заявив представник Держдепу США Марк Тонер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми, звичайно, стурбовані повідомленнями про заборону Меджлісу, тому що, скажемо прямо, заборона усуває те невелике представництво, що залишилося у кримських татар", - сказав Тонер.

Чубаров: «Меджліс переходить на надзвичайний режим роботи»

Глава Меджлісу Рефат Чубаров видав розпорядження про введення надзвичайного режиму діяльності національного самоврядування кримськотатарського народу

У зв'язку з забороною окупаційною владою в Криму, Меджліс кримськотатарського народу переходить нанадзвичайний режим роботи.Центральний офіс Меджлісу буде розміщено в Києві. Про це сьогодні на брифінгу заявив глава Меджлісу, народний депутат Рефат Чубаров, передає кореспондент ЛІГА.net.

"На підставі цього рішення, післятого, як в Сімферополі булоприйнято неправомірне, злочинне рішення окупаційного російського суду про визнання діяльності Меджлісу екстремістськоюі заборону його діяльності, я як глава Меджлісу, спираючись на рішення 19 лютого 2016 року, видав розпорядження про введення надзвичайного режиму діяльності національного самоврядування кримськотатарського народу в умовах тимчасової російської окупації Криму", - сказав Чубаров.

Розпорядження про введення надзвичайного режиму складається з декількох пунктів,серед них: рішення про введення надзвичайного режиму діяльності делегатів кримськотатарського народу і Меджлісу, а також інших органів - регіональних і місцевихмеджлісів.

Діяльність Меджлісу і його членів, а також інших органів, що обираються курултаєм, змоменту введення надзвичайного режиму і до прийняття Меджлісом іншого рішення організовується головою Меджлісу, а місцезнаходженням центрального офісу Меджлісу визначається Київ.

Координація діяльності Меджлісу в період дії надзвичайного режиму покладається наособливу нараду Меджлісу в складі голови, лідера кримськотатарського народу і членівМеджлісу, що постійно перебувають на території материкової України.

"Рішення приймаються на особливій нараді та оприлюднюються розпорядженням голови Меджлісу і обов'язкові для виконання делегатами курултаю кримськотатарського народу і членами Меджлісу, а також членами інших органів, обраних курултаєм", - сказав він.

За словами Чубарова, документ про надзвичайний режим діяльності курултаю і Меджлісу кримськотатарського народу був складений ще 19 лютого цього року, як тільки сталовідомо про загрозу заборони діяльності Меджлісу. Чубаров додав, що розпорядження набуло чинності сьогодні, 26 квітня.

МЗС України: "Негайно покласти край системним порушенням прав і свобод людини в окупованому Криму"

У відомстві висловили рішучий протест на заборону Меджлісу.

Припинити переслідування та репресії у Криму можливо тільки після припинення окупації півострова, тому Україна закликала ключових гарантів її безпеки згідно з Будапештським меморандумом, до активізації зусиль з метою започаткування міжнародного механізму з питань деокупації Криму. Про це йдеться у заяві-реакції МЗС України на заборону Росією Меджлісу кримськотатарського народу, передає Тиждень.ua.

«Покласти край системним порушенням фундаментальних прав і свобод людини в окупованому Криму, зупинити репресії і залякування можливо лише, змусивши державу-окупанта припинити агресію проти України та повернутися до безумовного дотримання міжнародного права та власних міжнародно-правових зобов'язань. У цьому зв’язку закликаємо партнерів України, зокрема ключових гарантів її безпеки згідно з Будапештським меморандумом, до активізації зусиль з метою започаткування міжнародного механізму з питань деокупації Криму», — йдеться у тексті.

Також у МЗС висловили рішучий протест на рішення окупантів про заборону Меджлісу.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з прийняттям незаконним судовим органом держави-окупанта Автономної Республіки Крим рішення щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу з огляду на визнання його діяльності екстремістською», — додали у заяві.

Заборона Меджлісу - ключового органу національного самоврядування кримських татар, в основі діяльності якого лежить принцип ненасилля — стало черговим виявом грубого порушення окупаційною владою фундаментальних прав і свобод людини, в тому числі Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Це безпрецедентне репресивне рішення стало черговим кричущим доказом системних переслідувань кримськотатарського народу у зв’язку з його принциповою позицією щодо російської окупації Криму.Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму», — наголосили у МЗС.

Генсек Ради Європи Ягланд закликає окупаційну владу Криму скасувати заборону Меджлісу

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликає окупаційну владу Криму скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради Європи з посиланням на слова комісара, передає Цензор.НЕТ.

"Я дуже стурбований рішенням, прийнятим сьогодні судом Сімферополя, оголосити Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонити його", - йдеться в повідомленні.

Мужнієкс: "Рада Європи закликає скасувати заборону Меджлісу"

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Мужнієкс закликав скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться у заяві комісара, повідомляє "Європейська правда".

"Я дуже стурбований сьогоднішнім рішенням суду в Криму заборонити Меджліс, оголосивши його екстремістською організацією", - зауважив Мужнієкс.

Комісар нагадав, що як вищий представницький орган кримських татар, Меджліс невіддільний від їх прагнень відновити свої позиції на півострові після десятиліть вигнання за радянських часів.

"Ототожнення його з екстремістською організацією відкриває шлях до стигматизації та дискримінації значної частини кримськотатарської громади" - йдеться у заяві.

"Я наполегливо закликаю до анулювання цієї заборони в інтересах захисту прав людини і соціальної згуртованості на півострові", — наголосив комісар.

Джемілєв: «Меджліс буде діяти на материковій Україні»

Кримські татари не розраховували на анексію Криму, тому не знають як діяти після заборони Меджлісу. Найближчим часом буде проведена нарада з членів меджлісу, які виїхали з окупованих територій з членами Курултаю. Діяльність Меджлісу продовжиться на материковій Україні з центром у Києві.

Про це Gazeta.ua заявив лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв.

"Меджліс це не лише 33 людини, яких вибирають національна рада таємним голосуванням, але й вся структура національного самоуправління 230 місцевих і регіональних медждлісів, їх члени, загалом близько 2,5 тисяч людей. Їх визнають екстремістами і проти них очевидно, будуть репресії. Ті люди, які вибирали ці органи теж є екстремістами. Росія протиставляє проти себе весь корінний народ Криму", - заявив Джемілєв.

У росіян страх перед Меджлісом. Вони намагаються будь-якими шляхами припинити діяльність цієї організації.

"Росіяни ще до суду порушили своє ж законодавство, бо визнали Меджліс екстремістською організацією. Вони думають, що такими заборонами зупинять кримсько- татарський рух. Це не так. Радянська влада також забороняла національні рухи кримських татар, оголошувала їх екстремістами, садила в тюрми. В кінцевому результаті, Радянський Союз розпався а рух кримських татар залишився. Те ж саме буде з Росією", - додав Мустафа Джемілєв.

Захист оскаржить рішення суду про заборону діяльності Меджлісу

За словами адвоката, рішення ґрунтується не так на нормах права, як на принципах політичної доцільності.

Меджліс кримськотатарського народу має намір оскаржити рішення про заборону його діяльності в РФ у Верховному суді Російської Федерації. Про це повідомив адвокат організації Джеміль Темішев, передає Інтерфакс-Україна.

"Рішення є незаконним, необґрунтованим. Воно ґрунтується не так на нормах права, як на принципах політичної доцільності. Звичайно ж, буде подана апеляційна скарга. Надалі справа буде розглядатися у Верховному суді РФ", - сказав захисник.

Влада анексованого Криму заборонила Меджліс

Організацію визнали екстремістською і заборонили діяльність Меджлісу в Росії.

Таке рішення винесла колегія суддів на чолі з Наталією Терентьєвої за позовом так званого прокурора Криму Наталії Поклонської, повідомляють 15 хвилин.

"Визнати громадське об'єднання Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонити її діяльність на території Російської Федерації", - йдеться в рішенні колегії суддів на чолі з Наталею Терентьєвою.

Після оголошення вироку всі присутні негайно покинули зал. На вулиці перший заступник Меджлісу Наріман Джелял пообіцяв присутнім, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію і шукати всі можливі шляхи для європейського суду.

Глава Центрвиборчкому Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедлі першим зробив коментар з "рішенням суду" на своїй сторінці в соцмережі. "Шоу завершилося, дама задоволена!" — написав він.

Схожі новини