Передплата 2024 «Добра кухня»

Модернізація енергообладнання – виклик сьогодення

  • 12.04.2016, 11:21
  • 4 552

На сьогодні заміна та модернізація застарілого енергетичного обладнання є нелегким викликом як для Західної енергосистеми, так і для всієї компанії «Укренерго».

Однак навіть у складних економічних умовах підприємству вдається протистояти викликам і реалізовувати необхідні для об’єднаної енергосистеми проекти. Одним із таких проектів є масштабна реконструкція підстанції 400 кВ «Мукачеве» із встановленням групи однофазних трансформаторів АТ-4.

Існуючий на підстанції автотрансформатор АТ-3 експлуатується з 1965 р. Він є важливою ланкою в процесі електропостачання Закарпатського енерговузла, а також передачі та регулювання перетоків електроенергії до країн Європейського союзу. Проте більш ніж п’ятдесятилітній термін функціонування негативно позначився на його технічному стані. У літній період для забезпечення необхідних режимів роботи його доводилось охолоджувати, поливаючи струменем води. На жаль, нещодавно трапилась подія, яку з острахом передбачали енергетики. Відбувся вихід з ладу однієї фази АТ-3 із витоком оливи та її локальним загоранням. На щастя, обійшлося без жертв та перебоїв в електропостачанні. Наразі живлення Закарпатського енерговузла здійснюється в ремонтній схемі. Аварійно-відновлювальні роботи щодо заміни пошкодженої фази на резервну триватимуть близько трьох тижнів. Аби на цей час забезпечити безперебійне живлення області, Західна енергосистема відклала усі ремонтні роботи в мережі «острова Бурштинської ТЕС».

Прикрий випадок виходу з ладу фази автотрансформатора ще раз підтвердив гостру необхідність модернізації підстанції 400 кВ «Мукачеве», яка експлуатується Західною електроенергетичною системою. Можливо, електропідстанція ще довго очікувала б на реконструкцію із встановленням нового автотрансформатора АТ-4, якби не наполегливість та принципова позиція керівника Західної енергосистеми та підтримка у цьому питанні керівництва «НЕК «Укренерго». Завдяки спільним зусиллям вдалося домогтися фінансування проведення реконструкції, із встановленням та введенням в експлуатацію АТ-4 у 2016 році.

Проект реконструкції затверджений розпорядженням Кабінету міністрів України №1131-р від 19.11.2014 р. Загальна вартість його реалізації у 2016 році складає 334 702 тис. грн. без врахування ПДВ.

«У лютому цього року ДП «НЕК «Укренерго» провело тендер на виконання будівельних робіт на ПС «Мукачеве» із постачанням відповідного обладнання. Очікувана вартість робіт становила 218 433 тис. грн. без ПДВ. Серед 7 компаній, які взяли участь у відкритих торгах переможцем обрано КП «Монтажне управління №6 «Електропівденьзахідмонтаж». Саме ця компанія запропонувала найнижчу ціну у 91 311 тис. грн.» - зазначив в. о. директора «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук. Відтак, завдяки впровадженій керівництвом «Укренерго» політиці відкритості та прозорості держзакупівель, орієнтовна економія коштів для компанії склала 127 122 тис. грн.

Реконструкція підстанції передбачає величезний комплекс робіт. Зокрема, установку трьох однофазних автотрансформаторів 400/220/35 кВ АТ-4, ведення в експлуатацію якого дозволить уникнути знеструмлення населення у зимовий період, а влітку дасть змогу проводити планові ремонтні роботи без погіршення надійності живлення споживачів. Передбачає також реконструкцію відкритих розподільчих пристроїв класом напруги 400, 220 та 35 кВ, встановлення шунтуючого реактора, переоснащення релейного захисту, управління і автоматизації автотрансформаторів та силового обладнання. Крім того, заплановане покращення благоустрою території та встановлення комплексної системи безпеки. Ввести в роботу АТ-4 мають до кінця цього року, а увесь комплекс робіт буде завершений у II-III кварталі 2017 року.

«Реконструкція підстанції дозволить перевести її функціонування на якісно новий рівень, і зараз ми робимо перший великий крок на цьому шляху. Наразі триває оформлення дозволів на проведення робіт. Попередньо можемо говорити, що підрядна організація приступить до їх виконання вже у травні. А кінцевим результатом стане приведення підстанції «Мукачеве» до найвищих європейських стандартів» - розповів в. о. директора Західної ЕС Ярослав Данилюк.

Схожі новини