Передплата 2024 «Добрий господар»

Спочатку форум, потім – самоврядування

Голів щойно створених об’єднаних територіальних громад запросити «забули»

У Львові розпочався IV Форум місцевого самоврядування, який організовує Інститут міста за ініціативи Львівської міської ради. До міста Лева з’їхалися понад двісті учасників — представники органів місцевого самоврядування, міжнародні та українські експерти у сфері розвитку міст та муніципальної політики.

Прибув і “десант” із високопосадовців з Києва — голова Асоціації міст України і міський голова Києва Віталій Кличко, віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд, голова Комітету ВР з питань державного будівництва Сергій Власенко, представник України в політгрупі Три­сторонньої контактної групи на переговорах у Мінську Роман Безсмертний та інші. Чекали і голову Верховної Ради України Володимира Гройсмана, але в останній день виявилося, що він не приїде. Та це й зрозуміло — спікеру не до того, він займається “прем’єріадою”…

Голову облради«не помітили»

Відкриваючи Форум, “господар свята”, міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: “Переконаний, що Україна може бути успішною, якщо місцеве самоврядування матиме максимальну повноту”. Потім слово дали голові Львівської облдержадміністрації Олегу Синютці. Щоправда, за дивним збігом обставин, його прізвище не було зазначено у програмі Форуму. Та це й не дивно — Андрій Садовий і Олег Синютка вже навіть не приховують, що між ними “пробігла чорна кішка”. Нещодавно ці владні мужі обмінялися закидами у соцмережах, навзаєм звинувачуючи один одного у скандалі зі зривом Маршу рівності за участі представників ЛГБТ-спільноти. Тож поміж загальними фразами на кшталт “органи місцевого самоврядування є найбільшим імпульсом до розвитку громадянського суспільства” Олег Михайлович поінформував: «На превеликий жаль, сьогодні на Форумі не присутні і не запрошені голова Львівської обласної ради і голови об’єднаних територіальних громад Львівщини». На брифінгу журналіст “ВЗ” запитала міського голову Андрія Садового, чому так сталося. Адже справді, кому як не “обласному парламенту” і керівникам новостворених громад там бути? Мер пояснив це технічними причинами та відсутністю місць у залі: А щодо голови облради сказав: “Ми завжди їх запрошуємо. Можливо, були якісь технічні нюанси. Думаю, зараз буде підготовлено листа, і ми запросимо...”.

Журналіст “ВЗ” зателефонувала до голови облради Олександра Ганущина і поцікавилася, як він сприймає цю ситуацію. “Двадцять хвилин тому мені принесли запрошення, - сказав пан Олександр. - Це питання до організаторів. Якщо несвідомо забули запросити — це одне, якщо свідомо — зовсім інше. Я зранку був на іншому заході - семінарі з питань місцевих рад. Якби мене запросили на Форум самоврядування — надав би перевагу Форуму”.

Кличко «на розчепірці»

Перша панельна дискусія Форуму - «Реформування місцевого самоврядування в контексті конституційної реформи в Україні», яку модерував народний депутат, керівник фракції “Самопомочі” у Верховній Раді Олег Березюк, видалася цікавою. Адже “на панель” запросили усіх найголовніших спікерів зібрання. Оксана Сироїд, зокрема, наголосила, що Київ — єдине місце в Україні, де немає місцевого самоврядування. А Олег Березюк з цього приводу “підколов” київського мера: “Пане Кличко, ви не можете самостійно призначати своїх заступників, маєте їх погоджувати в органах влади. Ви чи єдиний мер в Україні, який “на рогачці”, або, як у нас в Галичині кажуть, “на розчепірці” між людьми, які прагнуть волі, і державною владою, яка є деспотична і прагне контролю над ресурсами Києва. Як вам із цим живеться?”. Кличко не знітився і почав «сипати» загальними фразами щодо необхідності децентралізації і боротьби з корупцією. “Так, справді, у Києві зараз сконцентровані всі інтереси, - нареш­ті дійшов до відповіді Березюку він. - Мої заступники лежать у Кабміні! Уже два місяці пройшло!” (мав на увазі “подання на призначення заступників мера Києва довго перебувають на погодженні у Кабміні”. - Авт.).

Роман Безсмертний говорив про те, що центральна виконавча влада в Україні фактично розподілена між Адміністрацією президента і апаратом Кабміну. “Скільки разів головам адміністрацій та міським головам вдається додзвонитися до прем’єр-міністра і президента - за тиждень, за місяць?! Чи вдається їм з’єднатися з заступником голови АП, з кимось з апарату КМУ?» — запитав він. Віталій Кличко тут же це підтвердив: «Телефоную прем’єр-міністру протягом останніх чотирьох місяців. Не з’єднують!».

Натомість Андрій Садовий заявив, що не має проблем із тим, щоб додзвонитися до керівництва держави, але толку з цього жодного: “З’єднюють моментально. Але будь-яке вирішення питання міста автоматично є в залежності від голосування однієї фракції в парламенті (БПП “Солідарність”. - Авт.). Тому за останні півтора року жодного питання в інтересах громади міста Львова мені серйозно вирішити не вдалося. Я є жертвою однієї парламентської фракції...”.

Схожі новини