Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Києві поховали Георгія Гонгадзе

  • 22.03.2016, 09:32
  • 4 308

У Києві на території церкви Миколи Набережного поховали журналіста Георгія Гонгадзе, вбитого у 2000 році.

Про це повідомив кореспондент Громадського.

Попрощатися із журналістом прийшли рідні і знайомі Гонгадзе, в тому числі вдова Мирослава. Також були присутні міністр молоді та спорту Ігор Жданов, представник Президента в парламенті Степан Кубів, депутати Мустафа Найєм, Вікторія Сюмар, Ігор Мосійчук, колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз.

У приуроченому до похорону зверненні вдова Гонгадзе Мирослава наголосила, що з похованням журналіста його справа не припиняється, замовники вбивства мають бути засуджені.

З похованням Гонгадзе його справа не припиняється, замовники вбивства мають бути засуджені

Про це йдеться у зверненні вдови журналіста Мирослави Гонгадзе.

Представникам ЗМІ під час прощальної церемонії звернення озвучив друг родини Євген Глібовицький, передає кореспондент УНІАН.

“Мене Мирослава Гонгадзе попросила, щоб я зробив коротке звернення до преси від її імені”, - сказав Глібовицький і передав журналістам слова вдячності від неї за те, що вони з розумінням поставилися до цієї приватної, важливої для родини події.

У заяві наголошується, що “рідні Георгія Гонгадзе відчувають полегшення від того, що тіло Георгія буде поховане з гідністю, на яку заслуговує кожна людина. З похованням Гії не припиняється “справа Гонгадзе”, замовники його вбивства повинні рано чи пізно бути засуджені за законом”.

Крім того, родичі журналіста підкреслили, що верховенство права є шляхом до встановлення справедливості у суспільстві, а утвердження свободи слова і демократії в Україні буде “найкращою пам'яттю про Георгія”.

Глібовицький також додав, що сьогодні більше жодних коментарів від родини Гонгадзе не буде.

Сьогодні відбудеться поховання Георгія Гонгадзе

За словами адвоката вдови журналіста, під час похоронної церемонії не передбачено «жодних виступів політиків або інших світських осіб».

У вівторок, 22 березня, тіло вбитого українського журналіста Георгія Гонгадзе віддадуть землі на території церкви Миколи Чудотворця Набережного у Києві на Подолі. Про це повідомила агентству адвокат вдови журналіста Мирослави Валентина Теличенко.

«22 березня Георгій Гонгадзе буде похований на території церкви Миколи Набережного. Відспівування і прощання почнеться близько 12:00», — сказала вона.

За словами Теличенко, під час похоронної церемонії не передбачено «жодних виступів політиків або інших світських осіб», а в церкві, де буде проходити відспівування, буде заборонена фото- і відеозйомка».

«Сім'я просить журналістів не звертатися за коментарями, а при фото і відеографів — дотримуватися дистанції», — підкреслила адвокат.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не поховали, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові. 30 листопада 2013 року на 69-му році життя померла Леся Гонгадзе.

Звання Героя України Георгію Гонгадзе посмертно присвоїв президент Віктор Ющенко 23 серпня 2005 року.

А 21 березня 2016 року президент України Петро Порошенко передав вдові загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі орден «Зірка Героя».

Джерело: Інтерфакс-Україна

Схожі новини