Передплата 2024 ВЗ

Не дали гравію на стежку Хресної дороги, не дають і на ремонт траси Львів-Турка

  • 09.03.2016, 18:14
  • 6 267

Як активісти з Самбора бережуть «цноту» берегів Дністра.

Останнім часом на Львівщині ударними темпами ремонтують дороги. Дійшли руки і до напряму Львів-Турка. Цю дорогу взяла під свою опіку відома турецька фірма «Онур».

За словами голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, у лютому митниця здійснила перевиконання на 100 мільйонів гривень, з яких половину коштів використають на ремонт доріг. За ці гроші, зокрема, розпочнуть ремонтувати дорогу у напрямку Турки. Тим часом «Онур» має намір звести асфальтний завод поблизу Самбора на землях Бабинської сільської ради, а місцева влада повинна всіляко сприяти таким бажаним інвесторам.

Під вечір минулої суботи кореспондентові «Високого Замку» зателефонував начальник Самбірського відділення поліції Василь Страшівський і розповів: у райдержадміністрації за участі міських чиновників та представників громадських організацій відбулася нарада, де йшлося про те, що туркам-дорожникам треба сприяти, відтак на ділянку, де буде стояти їхній асфальтний завод, слід вивезти з Дністра певну кількість піщано-гравійної суміші. Однак Василь Степанович та його підлеглі не повинні цього… помічати. Він у категоричній формі не погодився. А у понеділок близько обіду депутат Самбірської районної ради Володимир Ковалів помітив, що з річки поблизу приміського села Стрілковичі їдуть навантажені КамАЗи. Невдовзі на місці події з’явилися поліцейські, активісти, журналісти. Був там і екскаватор, і вантажівки «Онуру», і можновладці, зокрема голова Самбірської РДА Микола Фрей, радник Самбірського міського голови на громадських засадах, депутат міськради Ярослав Кузьмяк, депутат районної ради від Стрілкович Олег Гентош… Закінчилося все тим, що начальник місцевої поліції Василь Страшівський поставив машини на штрафмайданчик і відкрив кримінальне провадження. Тему підхопили електронні ЗМІ та коментатори у соцмережах. Товариство розділилося на дві частини. Одні казали, що заради того, аби турецький «Онур» відремонтував трасу Львів-Турка, не треба їм шкодувати гравію з берега Дністра під будівельний майданчик. Інші доводили, що забір шутру з плеса річки несанкціонований, а значить, то крадіжка під прикриттям влади, збиток екології і міна сповільненої дії - Самбір через те, що Дністер міліє, залишиться невдовзі без води.

У вівторок у Самбір прибув керівник обласної поліції Дмитро Загарія, щоб, як кажуть, на місці вивчити ситуацію та громадську думку. З ситуацією все зрозуміло - гравій, який вибрали з берегів Дністра, пішов під майбутній будмайданчик асфальтного заводу, а «громадська думка» була на боці прихильників того, що заради доброї дороги зі Львова до Турки чи інших доріг можна пожертвувати «цнотою» берегів Дністра. Пан Загарія пообіцяв подумати, що робити з машинами «Онуру», які арештували його підлеглі. Товариство за присутності стражів порядку вирішило, що у Стрілковицькій сільраді, на території якої відбувався забір гравію, організують сесію, де буде ухвалено рішення дати згоду на вивезення шутру.

Невеличка ремарка. Більше місяця тому губернатор області Олег Синютка, виступаючи перед керівною командою Старосамбірського району, відповідав на запитання з приводу того, як ремонтувати дороги. Тоді Олег Михайлович натякнув: якщо взяти з берега річки трішки шутру заради того, аби засипати ями, трагедії не станеться. Хоча на Самбірщині були випадки, коли активісти забороняли вивезти машину гравію на стежку Хресної дороги біля місцевого собору, коли забороняли взяти трохи гравію під будівництво пам’ятника чорнобильцям…

У цьому місці можна було б поставити крапку, чи, радше,три крапки... Та у день приїзду у Самбір Дмитра Загарії події набули скандального розвитку. Акурат перед початком зустрічі з керівником львівської поліції депутат районної ради Володимир Ковалів зайшов у приміщення фірми, де керує інший депутат районної ради Олег Гентош. За день до того вони зустрічалися на березі Дністра, коли автівки шутер вивозили. Слово за словом - і пан Олег завдав пану Володимиру удару головою у його ніс. Потім ще й кулаком двічі у щоку доправив… Як наслідок, Ковалів отримав закритий перелом носа і струс мозку. Ми зустрілися з ним біля лікарняної палати після того, як йому щойно травматолог поставив ніс на місце. Від госпіталізації потерпілий депутат відмовився… Його рідний брат Михайло Ковалів - депутат обласної ради від «Свободи» і воїн АТО, у розмові з нашим кореспондентом обіцяв нікому не «дарувати» вивезення гравію з Дністра та переламаний ніс брата…

Коментар для «ВЗ»

Олег СИНЮТКА, голова Львівської ОДА

Ситуація із начебто незаконним вивезенням гравію з Дністра — це більше піар-акція громадських активістів, ніж реальні речі. У середу, 9 березня, сесія сільради, яка погоджувала розташування заводу “Онур”, мала розставити усі крапки над “і”. Попередніх днів там збиралися представники громадських організацій, правоохоронних органів (керівник Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія), які дійшли згоди. До мене не телефонувало керівництво “Онуру” з поясненнями. Мені було достатньо інформації від пана Загарії та громади. Мене запевнили, що там немає предмета злочину. І що на забір гравію з річки є погодження сільради.

Фото Андрія ЖЕПКА, Самбірський район, Львівської області

Схожі новини