Передплата 2024 ВЗ

Яценюк: "Президент не закликав уряд до відставки"

  • 19.02.2016, 17:50
  • 3 238

Президент України у власному зверненні до уряду не закликав до його відставки, але говорив про його переформатування.

Про це в п'ятницю ввечері в інтерв'ю для українських каналів заявив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Я сам запропонував парламенту поставити на голосування питання про недовіру уряду та скористатися конституційним правом", - сказав Прем'єр.

Водночас, Яценюк висловив переконання, що відставка уряду могла б означати хаос та дестабілізацію для всієї країни.

Яценюк назвав причину антиурядової політики

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що причиною антиурядової політики та історії з "відставкою" Кабінету міністрів були дострокові парламентські вибори.

"Дострокові парламентські вибори це повна економічна та політична дестабілізація: зовнішньої допомоги немає, падіння бюджету, що одразу впливає на курс національної грошової одиниці. І це призводить до наслідків, яких країна не переживе. Національна забава - ми хочемо парламентських виборів - і була причиною антиурядової політики і всієї цієї історії по відставці", - наголосив прем'єр.

Яценюк: «Не можна допустити повернення ситуації, яка була за Януковича»

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наголошує, що не можна допустити повторення 2005 року, коли до влади прийшов Янукович

"Все треба зробити так, щоб не повторився 2005 рік. Це вже все було. Тоді прийшов Янукович до влади і від нас відвернувся Захід і ми втратили європейську інтеграцію, не дивлячись на високі очікування", - сказав він.

Яценюк наголосив, що важливо не допустити розвалу коаліції.

"Не допускаємо 2005 рік, не допускаємо розвалу коаліції, отримуємо номінантів на посади в Кабінет міністрів", - сказав він.

Яценюк: Жоден олігарх не "пасеться" на газових контрактах

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запевнив, що жоден олігарх не отримує відкатів від газових контрактів.

"Ми це зробили! Мінус 20% споживання газу. Відсутність залежності від Росії і прямі поставки з Європейським Союзом. Ні один олігарх не пасеться на газових контрактах, їх уже немає. 100 тис. сімей уже отримали перші кредити", - сказав він.

Яценюк запевнив, що бажає стимулювати енергоефективність для кожної сім'ї, але "для цього потрібні ресурси міжнародних організацій".

Яценюк пояснив, чому в нього низький рейтинг

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк переконаний, що причина низького рейтингу як його особисто, так і влади загалом — це непопулярні реформи.

Про це він заявив у своєму інтерв'ю журналістам українських каналів у п'ятницю, 19 лютого.

"Я розумів рік тому, коли ставав другий раз на посаду прем’єр-міністра, чим закінчиться для мене це, як для політика. Рейтинги дуже пов’язані: чим більше ти піднімаєш тарифи, тим нижчі у тебе рейтинг, чим більше ти вживаєш заходів економії, чим більше ти проводиш непопулярних реформ — тим нижчий в тебе рейтинг. Але якщо я це не буду робити, а це не робив жоден прем’єр за 20 років, бо вони турбувались за свій рейтинг — то хто тоді це зробить в країні?" — зазначив глава уряду.

За його словами, суспільство не довіряє не лише персонально прем'єр-міністру та його уряду, а й усій владі.

«З вашої теорії, якщо подивитись по рейтингам — ви подивіться на рейтинги парламенту, президента та уряду — ми всі в одній категорії, тому що є загальне невдоволення до влади, і так завжди відбувалось в кожній країні»,— наголосив Яценюк.

Яценюк: «Коаліція юридично існує»

Парламентська Коаліція може припинити існування тільки після відповідного оголошення з трибуни Верховної Ради, і за поточних умов вона продовжує існування з юридичної точки зору.

"Формально коаліція існує. Я вам це можу сказати як колишній Голова Верховної Ради. З юридичної точки зору вона існує" - зазначив Яценюк.

Він наголосив, що для дотримання всіх процедур рішення про припинення існування коаліції має бути оголошено офіційно.

"Сьогодні (у п'ятницю. - Ред) головуючий у Верховні Раді підтвердив, що з юридичної точки зору коаліція продовжує існувати. Значить, вона існує" - наголосив Прем'єр.

Яценюк: «Мені було вигідно подати у відставку»

Арсеній Яценюк пояснив, чому не пішов добровільно у відставку з посади прем’єр-міністра.

"Мені як політику було б вигідно, щоб мене у вівторок відправили у відставку. Ми могли б сказати: ми розпочали реформи, при нас виплачувалися зарплати та пенсії. З цинічної політичної точки зору це було б вигідно. Але що далі?... З державницької точки зору мій рейтинг нічого не вартий" - заявив Премєр-міністр України.

Яценюк: «Що більше партій в коаліції, то менше в неї шансів»

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що критики роботи уряду мають нести свою долю політичної відповідальності за його роботу.

"Хочу почути конкретні претензії до конкретного міністра, який був рекомендований конкретною політичною силою", - сказав Яценюк.

Він зауважив, що європейська практика знає випадки формування однопартійного уряду. Тому що його діяльність має залежати не від персоналій, але керуватися світоглядними цінностями та програмами.

"Що більше різних партій в коаліції, то менше шансів, що така коаліція буде довго триматися", - зазначив Яценюк.

Яценюк згадав помилки 2005-го і повів про переформатування уряду

Відставка уряду не відбулася, тому що політичні сили усвідомили, що такий крок, з одного боку, означав би хаос для країни, а з іншого - ніс би загрозу позачергових парламентських виборів.

"Відставка не відбулася й тому, що в президентській фракції, в першу чергу, усвідомили ці загрози. Я не розраховую на відставку, а на те, що треба зробити. Уряд треба терміново переформатувати. ... Я очікую підтримки у цьому від політичного партнера - Президента та від парламентської коаліції", - сказав Яценюк.

Він зауважив, що чекає від парламентської коаліції пропозиції до заповнення посад в уряді, а також розраховує на підвищення якості та дієздатності самої парламентської коаліції.

За словами Яценюка, вчорашній день, коли фракція "Самопомочі" не з'явилася в сесійному залі", не є свідченням ефективності парламентської коаліції.

Він наголосив на тому, що все це вже траплялося в історії України у 2005 році, коли внаслідок внутрішніх чвар у демократичному таборі до влади прийшов Янукович, Україна втратила у питаннях європейської інтеграції, а також авторитет в очах європейських партнерів.

"Повторення цього не можна допустити", - сказав Яценюк.

Яценюк: «Ляшко не сказав мені ні слова про жодну посаду»

Питання формування дієздатної коаліції розглядатиметься після пленарного тижня.

«Сядемо, я думаю, вже після пленарного тижня», - сказав Яценюк.

На уточнююче запитання, яке питання розглядатиметься, він зазначив: «Це формування дієздатної коаліції».

Говорячи про свою розмову з лідером Радикальної партії Олегом Ляшком про його бачення коаліції, Прем'єр зауважив, що Ляшко сказав: «Я не збираюся це (посади. - ред.) зараз обговорювати. Давай спочатку сядемо з БПП, Президентом, з Народним фронтом, з тобою, зі мною і спочатку домовимося, що ми робимо».

«Він (Ляшко. - Ред.) не сказав мені ні слова про жодну посаду і про себе також нічого не говорив», - зазначив Яценюк.

Яценюк: «Повернемо держконтроль, але не корупцію»

Державний контроль і перевірки будуть відновлені.

«Ми повернемо державний контроль, але я не поверну корупцію, яка була під час перевірок» - підкреслив він.

За його словами, проведена широка реформа адміністративної служби, що дасть змогу відновити контроль.

Читайте також: Яценюк запевняє, що олігархи від уряду "отримали нічого"

«Державний контроль ми відновимо, але перевірки ми зупинили знаєте чому? Тому що ходили хабарі збирали, а не реально перевіряли», - сказав Яценюк.

Джерело: Еспресо.TV, Укрінформ, 24 канал.