Передплата 2024 ВЗ

«Правий сектор» залишився без візитки Яроша

Тепер її носитиме нова політична сила.

Відмовившись у листопаді від прапора провідника «Правого сектору», Дмитро Ярош (на фото) не склав партквиток. Але, як з’ясувалося, цей крок був лише питанням часу. Ярош вирішив не чекати на з’їзд «ПС» (на якому мали б розглянути його заяву про складання повноважень провідника руху) і оголосив... про вихід з «Правого сектору». На часі, каже, - створення нової патріотичної сили.

Коли Дмитро Ярош заявив, що складає повноваження провідника «ПС», прогнози щодо його подальшої політичної діяльності були різними. Хтось говорив про «хитрий план» Яроша. Мовляв, розуміючи, що його відставку у «Правому секторі» підтримає хіба меншість, зробив хід конем: хай «меншовики»-радикали, зрозумівши, що їхній переворот не вдався, залишать «правосеківські» лави, а тоді Ярош повернеться. Інші припускали, що очільник «ПС» вирішив остаточно порвати зі своїм дітищем. І не лише через зіпсовану репутацію, якою «Правий сектор» почав обростати одразу після Революції гідності, а й через розуміння, що контролювати ситуацію у «ПС» дедалі важче. Після сумнозвісних мукачівських подій Ярош відверто зізнався, що втрачає контроль за тілорухами під «правосеківською» символікою. Визнав, що під прапорами «ПС» орудують не лише сумнівні, а й відверто кримінальні ділки, які розвели «махновщину». Намагання ж групи «злісних радикалів» перебрати владу у «Правому секторі» в свої руки стало жирною крапкою.

Ось тільки фінальне гримання дверима Ярош вирішив відкласти. Очевидно, для того, щоб тверезо оцінити ситуацію і вирішити, в якому напрямку рухатися далі. Варіантів політичного майбутнього тепер вже екс-очільника «ПС» вимальовувалося два. Перший — створити свою, нову політичну силу. Другий — пристати на пропозицію бути візиткою «чужого» проекту. Подейкували, зокрема, про «правий проект» під патронатом колишнього «патрона» і друга Яроша Валентина Наливайченка (свого часу Ярош був у нього депутатським помічником-консультантом). Мовляв, відставний глава СБУ навряд чи був би проти такого впізнаваного обличчя своєї політсили, розумію­чи, що у виборі між Ярошем і Наливайченком перевага не на користь останнього.

У своєму зверненні Ярош анонсував створення нового громадсько-політичного руху (установчий з’їзд планують на лютий). Наскільки широким буде заявлене «об’єднання патріотів», наразі не відомо. Можливо, під його прапорами і дітище Наливайченка (а може, і не тільки Наливайченка) побачимо?

Рух рухом, а без партії в його надрах навряд чи обійдеться. Судячи з риторики Яроша, у його планах й участь у виборах проглядається. «Вважаю, що станом на сьогодні «ПС» як революційна структура виконав свою місію, і виконав її по повній. Настав час зосередитись на державотворчих речах. Наш рух виріс, зміцнів і переходить на новий етап свого розвитку. Тепер ми хочемо постати не як вузькофункціональний, а як загальнонаціональний патріотичний рух, з метою об’єднати усіх патріотів України. Без радикалізму на межі з маргінесом, але й без ліберальної демагогії», - наголосив Дмитро Ярош.

«З одного боку, можна говорити про приціл на дострокові парламентські вибори, - заявила у коментарі для «ВЗ» експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко. - А з іншого, про намагання Дмитра Яроша створити нову політичну силу та бути у ній лідером. Змобілізувати невдоволених, тих, хто не довіряє владі, обурений ходом реформ, розвитком подій на Донбасі і взагалі ситуацією з розвитком країни. Як правило, це активні люди, які серед існуючих партій і рухів не знайшли для себе тих, котрі б задовольняли їхні очікування».

Схожі новини