Передплата 2024 ВЗ

У МРЕВ – «маски-шоу»

Працівники прокуратури та співробітники СБУ проводять обшуки на робочих місцях даішників

Десятки автовласників не змогли у четвер, 17 вересня, потрапити у приміщення львівського МРЕВ (міжрайонного реєстраційно-екзаменаційного відділуі) ДАІ, що на вулиці Данила Апостола. Роботу служби, в якій громадяни отримують необхідні для володіння автомобілем та його експлуатації документи, цього ранку зупинили бійці спецпідрозділу СБУ “Альфа”. Здоровані у балаклавах перекрили всі входи в адмінприміщення, нікого у нього не впускали та нікого не випускали.

У прокуратурі та УСБУ у Львівській області давати коментарі з приводу обшуків у МРЕВ відмовляються. Не говорять і про те, в кабінетах яких саме службовців шукають “компромат”. Обіцяють лише, що повноцінна робота МРЕВ поновиться 18 вересня. Тим часом джерела “ВЗ” у правоохоронних структурах дали зрозуміти, що до оперативно-слідчих дій співробітників СБУ могли спонукати скарги жителів області на вимагання хабарів даішниками, які почастішали останніми місяцями. Майже протягом всього літа у львівському МРЕВ, як і в інших містах України, не видавали номерних знаків. У підрозділи ДАІ на місцях вони перестали надходити зі столиці. Це викликало неабияке напруження серед водіїв, які, купуючи новий автомобіль, не могли його зареєструвати, отож їздили на “транзитах”. На реєстрацію автомобіля законодавство дає десять днів. Після цього терміну машину з “транзитами” мав право зупинити будь-який інспектор ДАІ. Такою ситуацією не могли не скористатися люди, які звикли брати “подяку” за будь-яку послугу. Час від часу до МРЕВ здавали номерні знаки власники списаних автомобілів. За отримання цих знаків і почали вимагати хабарі від нових автовласників. Лише почали хоч потрохи видавати номерні знаки, виникла нова проблема - як корова язиком злизала бланки техпаспортів, які також перестали (принаймні, так пояснювали людям працівники МРЕВ) надходити в регіони зі столиці. Черговий дефіцит породив ще одну хвилю хабарництва...

Обшуки в міжрайонному МРЕВлюди сприйняли схвально. Водії кажуть, що давно варто було копнути це “осине гніздо”. Та чи не варто СБУ й Генпрокуратурі зацікавитися і чиновниками центрального апарату МВС, які, ймовірно, штучно створили дефіцит номерів? Як з’ясував “ВЗ”, перебої із постачанням у регіони номерних знаків почалися через те, що у травні цього року відповідний департамент МВС змінив виробника державних номерних знаків. Тендер на їх виготовлення виграла одеська фірма “Лемодо”, яка раніше таким видом діяльності не займалася.

Коли цей номер “ВЗ” готувався до друку, прес-служба УСБУ у Львівській області повідомила про затримання на гарячому працівника МРЕВ, який не належить до керівного складу цієї служби. “За пришвидшення реєстрації кожного транспортного засобу, - йдеться у повідомленні, - зловмисник вимагав у власників по три тисячі гривень. Це була налагоджена схема, за якою він систематично отримував хабарі".

Схожі новини