Передплата 2024 «Добрий господар»

«Фейкові» вибори на Донбасі торпедують крихкий мир

Бойовики кажуть про «завершення процесу державного будівництва».

Мінські угоди, надія на виконання яких зажевріла в останні тижні разом із припиненням вогню на Донбасі, знову опинилися під загрозою зриву. Їх торпедувало керівництво так званих народних республік в окупованому Донбасі, оголосивши,? всупереч домовленостям, про проведення місцевих виборів за своїми правилами. Мінські угоди передбачали, що ці вибори можуть пройти лише за українським законодавством і під контролем ОБСЄ. Інша важлива умова — вибори мають відбутися вільно, не під дулами автоматів, за участі українських партій, при вільному функціонуванні преси, без тиску незаконних збройних формувань, у тому числі окупаційних військ. Судячи з дій бойовиків, усього цього не буде. Українська влада, країни Заходу заявили, що не визнаватимуть “фейкових” виборів. Київ закликав міжнародну спільноту до нових санкцій проти сепаратистів та їхніх координаторів у Москві, які зобов’язувалися дотримуватися Мінських угод.

Лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко видав указ, згідно з яким “вибори в органи місцевого самоврядування” на підконтрольній йому території пройдуть 18 жовтня. Вияв “народовладдя” на окупованій Луганщині розпорядженням керманича тамтешніх бойовиків Ігоря Плотницького призначено на 1 листопада. На першому етапі “обиратимуть” голів районних і міських адміністрацій. А через місяць планують “обирати” керівництво рад нижчих рівнів — селищних, сільських. Загалом “виборчий процес” у “ДНР”, “ЛНР” розраховують завершити аж у першому півріччі 2016-го. Таку велику тривалість “виборчого процесу” вожаки квазіутворень пояснили браком фінансів — мовляв, значну частину коштів (а віднедавна там у хід пішли російські рублі) їм доводиться переказувати на відновлення промислової інфраструктури, об’єктів соціальної сфери. За словами Захарченка, оголошені ним “перші вибори керівників міст і районів молодої держави завершать державне будівництво ДНР”.

Нічого доброго нова затія політичних самозванців на Донбасі не принесе. Вона може відновити військове протистояння, зірвати крихке порозуміння, яке намітилося в останні дні серед членів Тристоронньої контактної групи у Мінську щодо відведення танків і важкої зброї калібром менше 100 мм. А відтак Донбас може знову стати не те що гарячою — пекельною точкою.

“Самодіяльність” сепаратистів (насправді за нею стоїть реалізація кремлівського сценарію) точно зірве прийняття у другому читанні змін до української Конституції, які передбачали особливий режим здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Підуть коту під хвіст всі політико-дипломатичні зусилля, яких Україна зі своїми партнерами вживала для зупинки війни на Донбасі. Про це, зокрема, застеріг голова Верховної Ради Володимир Гройсман. “Фейкові” вибори «під дулом автомата» нівелюють усю логіку переговорного процесу, що була досягнута Мінськими домовленостями, - сказав спікер. - Вони здатні не лише поглибити військовий конфлікт, що вже забрав життя тисяч людей і позбавив домівки кількох мільйонів українських родин, а й ще більше штовхнути Донбас у вир хаосу гуманітарної катастрофи, для якого перспективи миру виявляться ще більше примарними”.

Думка з приводу

Ірина ГЕРАЩЕНКО, Уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях

Заява про проведення “виборів” у так званій “ДНР” - це не самостійне рішення бойовиків, а лише артикульована їхніми вустами чергова спроба Москви зірвати Мінський процес. Попередні такі фейкові вибори, проведені під дулами автоматів 2 листопада 2014 року, по суті, призвели до серйозної ескалації конфлікту на Донбасі. До загибелі сотень людей: військових і цивільних...

Москві не потрібен мир, тому вона шукає будь-які способи зірвати цей процес, розтоптати крихку стабілізацію ситуації, знову ввести конфлікт у жарку фазу. Москві не подобаються два тижні відносного дотримання режиму припинення вогню. Їй треба вогонь, щоб “Гради” працювали. Путін вже говорить про необхідність пролонгації мінських переговорів надовго, таким чином намагаючись заморозити конфлікт і створити зону постійної небезпеки і нестабільності на Донбасі. Вибори на Донбасі мають відбутися тільки за умови стабільної безпекової ситуації, без автоматів і танків, за українським законодавством і відповідно до стандартів ОДІР ОБСЄ. Все інше - профанація і зрив угод. Чекаємо від світу жорсткої реакції на спроби ескалації конфлікту.

Схожі новини