Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На фіг з пляжу» по-львівськи

Губернатор Львівщини Олег Синютка за прикладом Михаїла Саакашвілі взяв участь  у показовому знесенні парканів біля озера «Байкал», пригрозивши: «Будемо валити все підряд бульдозером!»

Миколаївський район

У четвер, 27 серпня, на пляжі озера Задорожнього (в народі відоме, як Байкал) Миколаївського району Львівщини відбулася акція знесення паркана, який заблокував відпочивальникам доступ до водойми. Акцію організували кількадесят громадських активістів Львова, які запросили з собою голову Львівської ОДА Олега Синютку. За їхнім задумом, губернатор Львівщини може піти по слідах голови Одеської ОДА Михаїла Саакашвілі — звільнити пляж озера Задорожнього від незаконних забудовників. Акцію запланували заздалегідь. Та чиновники Львівської ОДА вважали за потрібне зробити процес визволення пляжу закритим. Вирішили обійтися без журналістів, мовляв, ініціатори пляжної кампанії — громадські організації...

Як розповів “ВЗ” голова Миколаївської РДА Ярослав Папуга, пляж на озері Задорожнє давно обгороджений кількома парканами. Та найбільше претензій активістів — до загородженої території, де зводять будівлю. “Чув, що там має бути клуб для занять вітрильним спортом, - зауважив Ярослав Папуга. - Це незаконне будівництво! П’ять років тому на цю територію було укладено договір оренди. Але дозволів на встановлення огорож ніхто не давав. РДА подала позов до суду. Я підготував документи на розірвання договору оренди, бо підприємці закрили доступ людей до пляжу”. Журналіст “ВЗ” зустрілася з представником громадської організації “Яхт-клуб “Вербіж” Назарієм Туркоцьо, який показав документи, дозволи, пояснив нюанси справи. За його словами, обгороджена земельна ділянка, на якій зводять особняк, перебуває у приватній власності (за договором дарування). Запевняє, що будівництво ведеться за межами 50-метрової пляжної зони, відтак порушень немає. А паркан, який частково заважає відпочивальникам — тимчасове явище…

Після будівельних робіт його не буде. “Люди думають, що забудовують 50-метрову прибережну зону (вона розташована по сусідству з ділянкою, яка обгороджена парканом), - запевняє Назарій Туркоцьо. - Це не так! У 50-метровій зоні планують розвивати вітрильний спорт, а зараз впорядковують територію, зокрема вивозять сміття. З 2008 року ця ділянка перебуває в оренді, а з 2012-го — в суборенді ГО “Яхт-клуб “Вербіж”. Ділянка, на якій зводять особняк, — приватна і входить в межі населеного пункту.

...І ось група чиновників “Білого дому” на чолі з Олегом Синюткою, до двохсот (!) активістів та журналісти - на пляжі. Активісти вирішили підготувати театральну атракцію — одягнені у маски львівських батярів. З собою мали знаряддя для розбирання паркану (сокири, молоти, троси). Приїхали попіаритися і двоє нардепів - Володимир Парасюк і Тарас Батенко. На Задорожньому побачили величезний екскаватор, який віз частину паркану. Потім виявилося, що це була “показуха” для керівництва, а насправді відкрили ворота, мовляв, вхід вільний.

Разом із Синюткою приїхав “десант” обласних високопосадовців - прокурор Львівської області Роман Федик, керівник Головного управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський, начальник ГУ МВС України у Львівській області Дмитро Загарія. Львівських чинів супроводжували чиновники з Миколаївського району. Власники кооперативів, орендарі й суб­орендарі повели керівництво по всій території пляжу. Після півгодинної “променади” активісти та журналісти врешті змусили чиновників заговорити. Як запевнив Олег Синютка, до 10 вересня усі паркани у периметрі 50 метрів від водойми будуть усунуті. Після цього він приїде на озеро, щоб перевірити, чи виконали бізнесмени його вимогу. “Якщо не будуть знесені паркани, будемо валити все підряд бульдозером”, - пообіцяв голова ЛОДА.

Друга вказівка губернатора — від 14 вересня власники ділянок мають засісти за розробку спільного плану разом із архітекторами, експертами, чиновниками райради — аби пляж виглядав гідно і люди могли нормально купатися. Вхід на пляж для усіх має бути безкоштовний. Гроші можна брати тільки за лежаки, парасолі та інші пляжні речі, продавати харчі. Натомість підприємці “на чесне слово” запевняли, що вони й не брали плати за вхід. Щоправда, деякі суборендарі обурювалися, мовляв, вони платять гроші за оренду в бюджет і неправильно нищити їхній бізнес.

Після цього брифінгу Олег Синютка поїхав. Натомість активісти влаштували на пляжі “Друге Межигір’я”. Було де розгулятися серед дач бізнесменів “львівського розливу”. Спочатку під радісні крики присутніх кувалдами завалили перший-ліпший паркан, який трапився на шляху. Далі — більше. Справжнє шоу і “движ” почалися біля крутої дачі ТзОВ “Сід”, яка стояла буквально за 10 метрів від озера. Натовп намагався зупинити охоронець зі словами: “Майте совість, це бандитизм!”. Охоронець загородив вхід на дачу катером, але це не допомогло. Натовп увірвався на територію дачі, хоча запевняли, що зносять лише паркан. Почалася сутичка, сварки, на щастя, ніхто не постраждав. Також активісти штурмували дачу Тараса Козака (колишнього одіозного начальника Львівської регіональної митниці). Триметровий заввишки цегляний паркан давався найважче. Нагору паркану вилізли дівчата-активістки, хлопці з молотами. Молота до рук взяв і Парасюк, який так затято збивав цеглини, що вони полетіли у натовп. Люди кричали: “Володю, бий в інший бік, бо на нас цегла падає!” Однак одними кувалдами завалити міцний паркан було важко. “Треба екскаватор сюди підігнати”, - говорили між собою активісти...

Схожі новини