Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Головний митар не митарствує. А тюремний начальник ледь не на баланді сидить...

До списку найбагатших суддів і правоохоронців потрапив і керманич МВС Арсен Аваков

Інна ПУКІШ-ЮНКО

Фото kp.ua

Серед шквалу декларацій обивателів Банкової і Грушевського майнові звіти суддів, керівництва СБУ, Генпрокуратури, пенітенціарної служби зазвичай проходять непоміченими. Хоча подивитися там є на що. Достатньо у декларації служителів конституційної Феміди зазирнути: зарплати там такі, що президентові з прем’єром не снилися (найвища — майже 450 тисяч на рік!). А у податківців: голова Державної фіскальної служби Роман Насіров і його заступник Костянтин Лікарчук у мільйонерах ходять. У рейтингу найбагатших суддів і правоохоронців, який склала організація Transparency International Україна, вони розділили першу і другу сходинки. Насіров задекларував 4,8 мільйона річного доходу, Лікарчук — 2,9. А ось у номінації «Сама скромність» перемога дісталася головному тюремнику країни Володимиру Палагнюку. Торік він одоходився всього на 114 тисяч гривень.

На посаду головного митаря Роман Насіров (його призначення відбулося у травні) вже мільйонером прийшов. Незнання розміру податків в Україні (два роки тому Насіров публічно оконфузився, не спромігшись озвучити відповідні цифри) не завадило йому примножувати семизначні суми у власному бюджеті. До обрання у парламент, звідки і пересів у крісло голови фіскальної служби, Насіров встиг і у продовольчо-зерновій корпорації попрацювати, і директором у фінансовій компанії. А ось його заступник Костянтин Лікарчук на юридичних хлібах розжився.

Насіров і Лікарчук стали переможцями й у номінації «Щоб всі на таку зарплату жили!». «Трудові» Насірова торік перевалили за 4,7 мільйона гривень. Лікарчук заробив 2,1 мільйона.

«Бронза» за доходи дісталася судді Конституційного Суду Олександру Тупицькому, який торік задекларував 1,3 мільйона гривень. Ось тільки за розміром зарплати його інший суддя КС обскакав — Віктор Шишкін. За рік той отримав зі суддівської каси 445 тисяч гривень (виходить по 37 тисяч (!) на місяць).

Замикають багатійську п’ятірку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков з доходом 1,3 мільйона гривень та перший заступник секретаря Раднацбезу Олег Гладковський (раніше бізнес-партнер Петра Порошенка був Свинарчуком, але вирішив змінити непривабливе прізвище), особистий бюджет якого торік поповнився на 1,2 мільйона гривень.

У «доходній» графі — семизначні цифри, а у розділах про нерухомість та інше майно мільйонери часто прочерками грішать, підмітили експерти. «Арсен Аваков, маючи дохід 1,29 мільйона гривень, взагалі не задекларував транспортних засобів, - каже координатор проекту «Декларації без декорацій» Transparency International Україна Дмитро Якимчук. - Також не мають на чому їздити ні генпрокурор Віктор Шокін із доходом 950 тисяч гривень, ні голова Конституційного Суду Юрій Баулін, який торік отримав 608 тисяч гривень, ні заступник голови Верховного суду Анатолій Ярема з річною зарплатнею 391 тисяча гривень. Дивно, але у громадському транспорті я їх чомусь не бачив. У першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського немає квартири, зате у членів його сім’ї — цілих шість. Також дивна ситуація із заступником голови Державної прикордонної служби Олегом Бляшенком. Він задекларував найменшу серед усіх високопосадовців річну зарплатню (26 тисяч 152 гривні), при цьому маючи дві квартири і три автомобілі. Цікаво, чи вистачило йому грошей на квартплату та обслуговування своїх авто? Безхатченко Агія Ахундова, перший заступник голови Державної виконавчої служби, з доходом 84 тисячі гривень примудрилася сплатити 152 тисячі по кредиту та 55 тисяч на добровільне страхування. Теж колізія, в якій мали б розбиратися відповідні органи».

Засвітилися у хіт-параді товстосумів у погонах та мантіях і їхні родичі. Дружини головного військового прокурора України Анатолія Матіоса та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова блиснули своїми захмарними доходами — 34,7 та 25,3 мільйона гривень (відповідно). Ось тільки репутацію заробітків Інни Авакової добряче підмочила історія з «золотими» рюкзаками (по три тисячі гривень кожен), яка минулого тижня просочилася у пресу. МВС зробило замовлення на 14,5 мільйона гривень фірмі, яку пов’язують з дружиною міністра внутрішніх справ. Але «дорогоцінних» рюкзаків в АТО ніхто не бачив (у міністерстві від причетності до скандалу відхрещуються, ось тільки залізних доказів на свою користь досі не надали).

Суджені Авакова і Матіоса потрапили й у трійку «найквартирніших» дружин. На їхньому рахунку — 834 та 787 «квадратів» нерухомості. Обійшла їх лише дружина вже згадуваного Олега Гладковського, яка є власницею понад двох тисяч квадратних метрів.

Схожі новини